15 C
Sarajevo
Pet, 12, 22

IGK TRAŽI OD NAČELNIKA FOČE DA DOZVOLI POSTAVLJANJE SPOMEN-OBILJEŽJA ŽRTVAMA SEKSUALNOG NASILJA

Pismo su uputili povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, a riječ je o zahtjevu koji je dugogodišnja aktivnost Udruženja žrtava Foča 92-95.

  • Podsjećamo vas da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2015. godine ovaj datum proglasila međunarodnim, zahvaljujući Rezoluciji broj 62/293 koja je donesena da bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelim žrtvama seksualnog nasilja širom svijeta te prepoznala posvećenost svih onih koji su posvetili ili izgubili živote u borbi za iskorjenjivanje ove vrste zločina. Takođe vas podsjećamo da su predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, koji su realizovali sanaciju Omladinsko – rekreativnog centra “Partizan’ saglasni sa postavljanjem spomen obilježja – navode iz IGK-a.

Smatraju da će Vukadinović konačno prepoznati važnost ove inicijative, te da će preduzetim aktivnostima osigurati da se na primjeran način oda pošta žrtvama agresije u Foči, posebno žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

  • Prvi put u historiji međunarodnog prava, Međunarodni krivični tribunal u Hagu, je seksualno ropstvo, mučenje, silovanje i porobljavanje na osnovu izjava žena i djevojčica iz Foče pravosnažno presudio kao zločinom protiv čovječnosti. Preko šest stotina žena, a taj broj nikada neće biti konačan, je silovano, mučeno i čak prodavano kao roblje. U navedenoj zgradi su od aprila do avgusta 1992. godine počinjeni zločini protiv žena i djevojčica sa prostora opštine Foča, što je potvrđeno presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te Suda Bosne i Hercegovine – navode.
  Brisel dokazao: Komšić garant da neće biti štetnog ishoda za građane i državu, HDZ pobjegao od stola
IGK TRAŽI OD NAČELNIKA FOČE DA DOZVOLI POSTAVLJANJE SPOMEN-OBILJEŽJA ŽRTVAMA SEKSUALNOG NASILJA

Institut za istraživanje genocida Kanada podsjeća da je: tokom agresije u Bosni i Hercegovini silovano oko dvadeset hiljada žena. Najbrojnije žrtve bile su Bošnjakinje, dok je među počiniocima bilo najviše Srba.

Tokom agresije u Bosni i Hercegovini (1992-1995), Foča je bila mjesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u Bosni i Hercegovini. Međunarodni krivični tribunal u Hagu u svojoj presudi Fočanskoj trojci (Kunarac, Kovač, Vuković), 2001. godine, prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava, je utvrdio da je seksualno ropstvo u ratu zločin protiv čovječnosti.

IGK TRAŽI OD NAČELNIKA FOČE DA DOZVOLI POSTAVLJANJE SPOMEN-OBILJEŽJA ŽRTVAMA SEKSUALNOG NASILJA
Milan Vukadinović
  • Iskazujući solidarnost i saosjećanje prema ženama žrtvama seksualnog nasilja, kako onima koje su ubijene, tako i onima koje su preživjele, njegujući politiku sjećanja kao odgovornost u odnosu na zločine počinjene u Foči i Bosni i Hercegovini, na ovaj dan tražimo od vas da upotrijebiti svoj autoritet i predložite nadležnim opštinskim organima Foče izgradnju spomen obilježja. Molim Vas da nas u najskorije vrijeme informišete o vašim poduzetim aktivnostima – navodi se u saooćenju koje potpisuje direktor IGK-a Emir Ramić.

Ovo pismo uputili su i Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, premijeru Kanade Justin Trudeau i liderima instituta, organizacija i zajednica sa kojima Institut za istraživanje genocida Kanada sarađuje.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa