12.7 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

IGK PISAO KANADSKOM PREMIJERU: ZAUSTAVITE EMITOVANJE FILMA REPUBLIKA SRPSKA: BORBA ZA PRAVDU

Pismo prenosimo u cjelosti:

Skoro 35.000 ljudi potpisalo je peticiju za zaustavljanje premijere u evropskim gradovima kontroverznog dokumentarnog filma Borisa Malagurskog o bosanskim Srbima, zbog iskrivljavanja činjenica o genocidu u Srebrenici.

Zbog najave producenata filma Borisa Malagurskog „Republika Srpska: Borba za slobodu“ o mogućim projekcijama u Sjevernoj Americi, IGK je poslao pismo premijeru Kanade Justin Trudeau.

Pismo je takođe poslano nadlžnim pravnim subjektima u Kanadi. Istovremeno je pismo poslano političkim i pravnim subjektima u SAD.

U pismu između ostalog piše:

“Negiranje genocida u Srebrenici predstavlja najgrublji oblik raspirivanje mržnje, a mržnji nema mjesta u Kanadi. IGK i Bosanskohercegovačka zajednica su duboko zabrinuti zbog moguće projekcije filma Borisa Malagurskog „Republika Srpska: Borba za slobodu“ u Kanadi. Film namjerno podstiče mržnju negirajući genocid u Srebrenici i kao takav je u suprotnosti sa kanadskim krivičnim zakonom, član 319(1) i član 319(2). Aktivnosti koje veličaju genocid i ratne zločine su također u suprotnosti sa članom 318 kanadskog krivičnog zakona. Sloboda govora u Kanadi nije apsolutna i ima svoja ograničenja.

Gospodin Malagurski je bivši urednik ruskog propagandnog portala “Russia Today.” Srpsko-kanadski filmski producent je javno izrazio namjeru da produži turneju filma van Evrope. Od vas tražimo uvjeravanje da ćete poduzeti sve mjere kako bi se njegovo eventualno širenje mržnje zaustavilo u Kanadi. Postoje dvije osnove na osnovu kojih smatramo da je potrebna osuda ovog filma od strane kanadskih predstavnika.

Prvo, trejler filma, koji je objavljen u javnosti, veliča osnivanje entiteta Republike Srpske (RS) kao borbu protiv „ropstva“ i „borbu za slobodu“. Ovo je nastavak dugogodišnje relativizacije i njegiranja ratnih zločina počinjenjih u ime entiteta RS, uključujući i genocid u Srebrenici za koji su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdili da ga je počinila vojska entiteta RS po nalogu Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića.

Drugo, Kanada ima poseban dugogodišnji odnos sa državom BiH. O tome svjedoči značajna i aktivna bošnjačka dijaspora u Kanadi, koja i dalje doprinosi kanadskom Kulturnom mozaiku, kao i stalna saradnja Kanade i BiH. Kroz poteškoće poslijeratne izgradnje mira, Bošnjaci su se mogli osloniti na Kanadu, koja kontinuirano odaje počast žrtvama genocida i brani istinu od revizionizma. Ako bi gospodin Malagurski stekao utisak da je njegov film dobrodošao u Kanadu, vjerujemo da bi to bilo u suprotnosti sa temeljima kanadsko-bosanskohercegovačkog odnosa koga Kanadski Bošnjaci cijene.

Ne zaboravimo da je u agresiji na BiH ubijeno preko 100.000 građana BiH. Na teritoriji na koju polažu pravo vlasti entiteta RS srpske snage su osnovale koncentracione logore poput Manjače, Omarske i Trnopolja, u kojima su hiljade nesrpskih civila zatočene, mučene i ubijene. Kulminacija ove genocidne kampanje bila su masovna ubistva u srebreničkom genocidu u julu 1995. Film Borisa Malagurskog revidira ovu bolnu historiju kroz pogrešno tumačenje genocidnih zločina kao „borbe za slobodu“. Na taj način, film širi mržnju plasiranjem laži u kojima se smanjuje težina srpskih ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici. Budući da je Kanada nedavno poduzela korak da prizna genocid nad starosjediocima Kanade, te da je kroz njihovu borbu pokazala podršku ukrajinskim Kanađanima, bošnjačkoj zajednici širom Kanade potrebna je ista podrška javnom osudom ovog filma. Dozvoliti da se ovaj film emituje i prikazuje u Kanadi, bilo bi potpuno neprikladno i u suprotnosti sa kanadskim vrijednostima.

Stoga Institut za istraživanje genocida Kanada i Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi traže da iskoristite sve moguće mjere za osudu filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”.

Nema te snage poricanja koja će ikada uspjeti promijeniti činjenice. Srebrenica je bila i ostala genocid. Genocid u Srebrenici je prvi pravno utvrđeni slučaj genocida u Evropi; prvo od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a potom i od Međunarodnog suda pravde (ICJ). Smatra se najvećim masovnim zločinom u Evropi od Drugog svetskog rata” – stoji u pismu Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa