13.8 C
Sarajevo
Sri, 05, 23

IGK: Napad na Memiševiće rezultat antibošnjačke politike, svi moraju stati u zaštitu povratnika

(Patria) – Nakon stravičnog napada na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada, reagovao je Institut za istraživanje genocida Kanada.

Navode da smo svjedoci kontinuiranog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika, odnosno preživjelih žrtava agresije i genocida u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. 

"Napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada su izraz kontinuirane antibosanskohercegovačke i posebno antibošnjačke, diskriminirajuće politike i prakse, koja se sprovodi od momenta dejtonske legalizacije rezultata agresije i genocida, oličene u entitetu Republika Srpska. 

Temelji entiteta Republika srpska na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i najmonstruoznijim zločinima koje čovjek jedva može pojmiti. Danas taj entitet sa svojim političkim predstavnicima, nastavlja ideju stvaranja Velike Srbije na račun Bosne i Hercegovine, baštineći ideju zločinaca kojima  je presuđeno, za agresiju, ratne zločine i genocid. Danas je taj genocidni entitet primjer aparthejda u Evropi. Entitet Republika srpska nikada nije bio sigurna sredina za povratnike. Kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, uskraćivanje prava na bosanski jezik, na nacionalnu grupu predmeta, neravnopravnost prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, a prije svega kontinuirana ugrožena fizička bezbjednost povratnika, jasno govori da je cilj entiteta Republika srpska ostao isti kao i u agresiji i genocidu, etnički čista sredina koju u pogodnom momentu treba odvojiti od matične Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji.

Kontinuirano negiranje zločina agresije i genocida, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika i nasilna zabrana sjećanja za žrtve i svjedoke agresije i genocida od strane političkog establišmenta entiteta Republika srpska je nastavak agresije i genocida u novim okolnostima i drugim sredstvima, ali sa potpuno istim ciljem.

Sistematskim napadima na povratnike vrši se dodatni pritisak i spriječava obnova zajednica i prostora, uništenim genocidom i masovnim istrebljenjima od strane istih onih koji su učestvovali u genocidu i zvijerskim zločinima. Iako politički predstavnici entiteta Republika srpska koji je nastao na genocidu i progonu pokušavaju pokazati napade na kao incidente, međutim jasno je da su ovo sistematski napadi orkestrirani iz samog vrha istih onih koji su učestvovali u sprovođenju genocida i etničkog čišćenja, kao i onih koji slijede ideologiju genocida a koji su sada na vlasti.

Pozivamo vladu Kanade i vlade svih drugih članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da hitnom upotrebom svih mogućih demokratskih sredstava zaustave diskriminirajuću politiku i praksu vladajućeg establišmenta u entitetu Republika srpska, koji dvadeset godina poslije Dejtonskog sporazuma nastavlja negirati bošnjački narod, njegovu historiju, kulturu, tradiciju i jezik, kao i suverenitet, cjelovitost, teritorijalni integritet i državnost Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da primjenom svojih ovlasti osigura potpunu zaštitu ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Pozivamo Bošnjake, povratnike, preživjele žrtve agresije i genocida koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu i njihove političke predstavnike u političkim organima entiteta da dignu svoj glas i demokratskim sredstvima pokažu široj javnosti da žive u uslovima aparthejda.

Pozivamo bošnjački lidere u Bosni i Hecegovini da konačnu stanu u zaštitu svoga naroda, prije svega povratnika i žrtava agresije i genocida. Na kraju pozivamo međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda da u svojim aktivnostima imaju redovnu pozornost na ugrožavanje ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu", saopćeno je iz IGK-a. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa