I TO BAŠ KAD SE ODLUČUJE O SUDBINI DRITANA Dodik helikopterom ide u tajnu posjetu Crnoj Gori

(Patria) – U službenoj najavi događaja za petak, 19. avgusta, nećete pronaći informacije o aktivnostima člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Zvanično, on danas neće raditi. No, drugi dokumenti koji su u posjedu Istrage otkrivaju da će Dodik u petak oko podne helikopterom otputovati u Crnu Goru. Destinacija su Budva i Sveti Stefan. Da ovo nije turistička posjeta, dokazuje vrijeme povratka.

“Povratak iz Budve-Sveti Stefan u Trebinje planiran je istog dana, u 16 sati”, navedeno je u dokumentima dostavljenim crnogorskoj policiji.

Dodikova posjeta Crnoj Gori trajat će svega četiri sata. Nije navedeno s kim će se sresti. Medijima u Crnoj Gori nije najavljena njegova posjeta. Među najavljenim događajima za petak, 19. avgusta, nema nijednog značajnijeg događaja na Svetom Stefanu. Najbitniji crnogorski događaj danas je, ipak, u Podgorici.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je za 19. avgust vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj će se glasati o povjerenju 43. Vladi Crne Gore, objavljeno je ove sedmice.

Prijedlog da se glasa o povjerenju Vladi premijera Dritana Abazovića predali su klubovi poslanika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, Socijaldemokratska partija – Liberalna partija, Socijaldemokrata i Demokratske unije Albanaca.

U obrazloženju inicijative se navodi da Vlada nije ispunila svoje prioritete, a da su takođe izostali konkretni rezultati u ekonomiji, kao i da se epidemiološka situacija dodatno pogoršala.

“Uz to, uprkos nikad snažnijoj podršci naših evropskih partnera i našem širokom društvenom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Evropskoj uniji (EU) dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje. Istovremeno, predsjednik Vlade Dritan Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u državi, u prvi plan stavio je pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Ne sporeći potrebu da se ovo pitanje riješi uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti, smatramo da je, zbog državno neodgovornog ponašanja Abazovića koje za posljedicu ima podizanje tenzija u društvu, aktuelna Vlada izgubila legitimitet. U namjeri da se zaštite vitalni interesi Crne Gore i sačuva šansa da država ubrzano krene putem EU integracija, podnijeta je inicijativa za izglasavanje nepovjerenja”, navedeno je u obrazloženju.

Prema pisanju crnogorskih medija, ishod sjednice je neizvjestan. Stranke koje su potpisale inicijativu za smjenu Vlade Dritana Abazovića imaju 36 poslanika. Za smjenu im je potrebno još pet ruku. Abazovićeva URA i SNP neće glasati protiv izvršne vlasti u kojoj su njihovi premijer, potpredsjednici i ministri. Ukoliko manjine, koje nisu potpisnice inicijative, Forca i Bošnjačka stranka, budu glasale za pad vlade, dolazi se do broja 40, tako da za većinu i dalje nedostaje jedan glas. Ključnu ulogu će, stoga, imati poslanici proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta, među kojima je i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

On je nedavno kazao da je “najpoštenije da se napravi dogovor u okviru parlamentarne većine kojoj je narod dao podršku 30. avgusta”. To je, zapravo, većina koju je okupio, sad već pokojni, vladika Amfilohije. Dritan Abazović je bio ministar u toj Vladi. Nakon toga, Vlada je smijenjena, pa je DPS Mila Đukanovića podržao manjinsku Vladu sa Dritanom Abazovićem na čelu. Međutim, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i SPC-a, Abazović je izgubio podršku procrnogorskih partija koje su njegov čin označile – izdajničkim. Upravo su te partije sada pokrenule njegovu smjenu. Sudbina Dritana Abazovića ovisi o prosrpskim partijama, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik godinama održava dobre odnose sa Andrijom Mandićem i njemu bliskim prosrpskim i proruskim političarima u Crnoj Gori.

nap.ba

drugi upravo čitaju