HUSKIĆ ZA HAYAT: KANDIDATURA BIH U EU DONIJELA BI ZNAČAJAN PRISTUP FONDOVIMA ZA OPĆINE I GRADOVE

Tim povodom razgovarali smo sa Suadom Huskićem, načelnikom Općine Tešanj.

  • Danas smo usvojili novu Strategiju razvoja Saveza općina i gradova za period 2022-2027. Godina. To je simbolično važno jer smo na 50. rođendan pokazali ozbiljnost Saveza. Također smo razmatrali Memorandum o saradnji sa Razvojnom bankom FBiH. Prepoznali smo da je općinama i gradovima potrebna dodatna finansijska podrška. Vlada FBiH je putem Razvojne banke FBiH omogućila da općine i gradovi koriste sredstva ove banke, jer imamo ograničeno dostupna sredstva EU za velike projekte namijenjena uglavnom državi i entitetima – ističe Huskić.
huskić za hayat: kandidatura bih u eu donijela bi značajan pristup fondovima za općine i gradove
HUSKIĆ ZA HAYAT: KANDIDATURA BIH U EU DONIJELA BI ZNAČAJAN PRISTUP FONDOVIMA ZA OPĆINE I GRADOVE

Dodaje da će približavanje BiH ka EU donijeti i brojne pogodnosti za općine i gradove u smislu pristupa fondovima Unije.

  • Kada dobijemo kandidatski status, imat ćemo na raspolaganju veći iznos sredstava za općine i gradove. Nadam se da će to biti što prije, kako bi općine i gradovi pokazali ozbiljnost i odgovornost pri apliciranju, u što ne sumnjam. Savez je podržao nekoliko značajnih zakonskih izmjena u korist općina i gradova, poput Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. U stalnom smo kontaktu sa potrebama naših lokalnih zajednica i u tom pravcu usmjeravamo svoje aktivnosti – kazao je Huskić.

(M. Imamović)

Video pogledajte OVDJE.

hayat.ba

drugi upravo čitaju