HURTIĆ: VJEŠTAČITI TELEFON UBICE SULEJMANOVIĆA DA SE VIDI S KIM JE RAZGOVARAO

hurtić: vještačiti telefon ubice sulejmanovića da se vidi s kim je razgovarao

Ministar Hurtić izjavio je da se žene koje su žrtve nasilja ne vraćaju nasilnika i da trebaju tražiti pomoć i podršku institucija.

  • Kao ministar, kao otac i suprug, želim da pošaljem poruku svim ženama i svoj djeci koji su maltretirani u porodici da kada se odluče da izađu iz te kuće da potraže bezbjednost i pomoć i da se ne vraćaju i da idu do kraja, da se tom nasilniku, manijaku, ne vrate i da idu dalje, jer on će pokušavati da ženu vrati nazad. Onog momenta, kada se ona vrati kući, zaključili smo da tada nastupa pakao za tu ženu, to dijete – kazao je Hurtić na konferenciji za novinare.

Istakao je da je dao smjernice sigurnosnim službama da vještače telefon trostrukog ubice Nermina Sulejmanovića i da se vidi s kim je posljednjih sedam dana razgovarao i ko mu je dojavio gdje se nalazi Nizama Hećimović koju je ubio.

Aida Behrem iz Udruženja “Žene sa Une“ iz Bihaća istakla je da je vrlo važno hitno djelovati, posebno kada je u pitanju zbrinjavanje žena koje su žrtve nasilje u porodici.

hurtić: vještačiti telefon ubice sulejmanovića da se vidi s kim je razgovarao
HURTIĆ: VJEŠTAČITI TELEFON UBICE SULEJMANOVIĆA DA SE VIDI S KIM JE RAZGOVARAO
  • Tolerancija na rodno zasnovano nasilje prema ženama u bh. društvu, kako u porodici tako i na radnom mjestu, naročito kada je u pitanju femicid, zahtijeva donošenje novih i provođenje postojećih pravnih propisa. Potrebno je hitno djelovati u smislu provođenja postojećih zakonskih rješenja, posebno kada je u pitanju zbrinjavanje žena i djevojčica, općenito žrtava nasilja u porodici, u sigurnim kućama – rekla je Behrem.

Istakla je da se ne smije dozvoliti da ijedna žena više bude ubijena i da bude žrtva nasilja kao što se dogodilo nedavno u Gradačcu kada je ubijena Nizama Hećimović (38).

Gorica Ivić iz Fondacije “Udružene žene Banjaluka” izjavila je da je vrlo važno provoditi zakone ako se želi spriječiti nasilje protiv žene.

  • Sve organizacije koje vidite ovdje samo u prošloj godini su pružile pomoć i podršku kroz sigurnu kuću za oko 500 žena koje su preživjele nasilje kao i njihovoj djeci. Usaglašavanje i donošenje zakona i normativa je neophodno, ali nijedan zakon koji će samo biti slovo na papiru ne donosi ništa. Ukoliko se zakoni ne provode, bojim se da ćemo i dalje imati isto postupanje – kazala je Ivić.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald podsjetila je da već godinama sarađuju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine na podizanju svijesti o rodno zasnovanom nasilju i femicidu.

  • Želim ovom prilikom da uputim saučešće Nizaminoj porodici. Ovo je bolan trenutak za sve nas, a ono što je najtragičnije je što su se ovi slučajevi mogli spriječiti. Statistički podaci pokazuju da je u proteklih šest godina 60 žena stradalo kao žrtva femicida, to je jedna žena mjesečno – kazala je Macdonald, te naglasila da mnoge žene ne smiju prijaviti nasilje.

“Oko 85 posto žena u BiH ne prijavljuje nasilje iz niza razloga, od stigmatizacije, društvenih vrijednosti do nepovjerenja u sistem. Proteklog petka smo svjedočili propustu sistema da adekvatno reaguje i da spriječi nešto što se moglo spriječiti”, rekla je ona.

Na sastanku ministra Hurtića sa predstavnicama Upravnog odbora Sigurne mreže nevladinih organizacija doneseni su određeni zaključci i smjernice.

Neki od zaključaka su: hitno donijeti propise i podzakonske akte kojim će se obezbijediti efikasna zaštita žrtava nasilja u skladu sa standardima Istanbulske konvencije, policija, pravosuđe i centri za socijalni rad moraju poduzimati sve potrebne mjere kako bi se osigurala fizička sigurnost i psihičko blagostanje žrtava rodno zasnovanog nasilja i djece i prekinuti krug moći i zlostavljanja od strane počinioca, policija i centri za socijalni rad uz podršku pravosuđa i drugih subjekata zaštite, obavezni su profesionalno, temeljito i dosljedno provoditi procjene rizika i upravljanje rizikom od rodno zasnovanog nasilja.

Jedan od zaključaka je da je potrebno osigurati pravni status, kao i dovoljno i kontinuirano finansiranje iz javnih budžeta za sve oblike specijalizovane podrške i pomoći za žrtve nasilja, uključujući sigurne kuće, pravna i psihološka savjetovališta i SOS telefon.

Javnost u BiH potresena je brutalnim ubistvom kada je Nizamu Hećimović u petak mučki pretukao, pa ubio partner Nermin Sulejmanović, a sve to prenosio je uživo na društvenoj mreži Instagram. Potom je ubio još dvije i ranio tri osobe. Izvršio je samoubistvo nakon što ga je policija locirala, piše Anadolija.

hayat.ba

drugi upravo čitaju