Hrvatska zajednica općina: Sustavno ćemo podupirati Hrvate u Srbiji

HRVATSKA zajednica općina (HZO) donirala je danas 6.000 eura i vrijedne knjige hrvatskoj zajednici u Srbiji, a s Hrvatskim nacionalnim vijećem (HNV) potpisala je ugovor o suradnji s ciljem snažnijeg povezivanja lokalnih zajednica u Hrvatskoj sa sunarodnjacima u Srbiji.

“Došli smo dati potporu sunarodnjacima u Srbiji. Mi već imamo razvijenu dobru komunikaciju s našim narodom u BiH i puno je razloga da takav kontakt uspostavimo i ovdašnjim Hrvatima” izjavio je nakon potpisivanja sporazuma u Subotici predsjednik HZO-a Božo Lasić.

Dodao je kako doniranje financijske donacije i zbirke knjige smatra dobrim početkom suradnje u cilju integracije hrvatske manjine s matičnom Hrvatskom.

“Suradnja s općinama u Hrvatskoj otvorit će nam brojne mogućnosti u području kulture, obrazovanja…”

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić drži da potpisivanje suradnje s HZO-om predstavlja novo poglavlje u odnosima Hrvata u Srbiji i općina u Hrvatskoj.

“Suradnja s općinama u Hrvatskoj, kojih je 428, otvorit će nam brojne mogućnosti u području kulture, obrazovanja kao i po svim drugim pitanjima”, rekla je Vojnić.

Istaknula je da to iznimno važno jer su općine ostale posljednja razina vlasti u Hrvatskoj s kojom vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji još nije uspostavilo službenu suradnju.

Ministar u vladi Srbije predstavnike HZO-a upoznao s položajem Hrvata u Srbiji

Izaslanstvo HZO-a posjetilo je i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini gdje im je domaćin bio predsjednik stranke i ministar u vladi Srbije Tomislav Žigmanov.

On je predstavnike HZO-a upoznao s položajem Hrvata u Srbiji, te naglasio kako je važno da se komunikacija koja je uspostavljena s kabinetom premijera vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem spušta i na druge razine te da se kontinuirano snaži institucionalna komunikacija.

Financijska potpora Hrvatima u Srbiji posljednjih se godinama višestruko povećala kroz suradnju s Vladom, pojedinim ministarstvima, Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Hrvatske i Hrvatskom zajednica županija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju