15 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

Hrvat, Mioković i Kržalić za Polis: Zakonom o javnom okupljanju organizator ima obavezu staranja o sigurnosnoj situaciji

Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo večerašnja je tema Polisa zbog incidenta koji se dogodio na turniru na Ilidži.

Gosti emisije su načelnik Sektora uniformirane policije kantonalne Uprave policije – Džafer Hrvat, predsjednik Komisije za sigurnost Zastupničkog doma parlamenta FBiH – Dragan Mioković i Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

  • Je li zabrinjavajuće da 48 sati nakon incidenta na Ilidži jako malo zvaničnih informacija dolazi do javnosti?

“Informacije koje ja mogu podijeliti sa javnosti dobrim dijelom su već poznate. Neke informacije u interesu istrage nisam u mogućnosti podijeliti. Ono što je nama prijavljeno jeste incident koji se desio na teritoriji općine Ilidža, na što smo odreagovali, odnosno osigurali adekvatan odgovor u skladu sa zakonom, te identifikovali i lišili slobode 10 lica. Pod nadzorom Tužilaštva ćemo u potpunosti prosvijeliti taj događaj. Jeste zabrinjavajuće da je zbunjena javnost zato što se u startu plasiraju jednostavne informacije koje imaju možda različite motive. Da se dvostrana priča čuje na početku i da se ima strpljenja da se ona čuje, onda bi slika bila sasvim drugačija” – Hrvat je kazao za TVSA.

Mioković ističe da je prema zakonu organizator imao obavezu staranja o sigurnosnoj situaciji – “Događaj je sasvim opravdano izazvao uznemirenje javnosti, i to ne samo u KS. Radi se o krivičnom djelu koje svojom suštinom uznemirava. Sve što je u vezi sa djecom uznemirava. Prema informacijama koje ja imam to je turnir na kojem učestvuju dječaci starosti između 7 do 14 godina. Kada se pravi procjena rizika, uzimate to u obzir i vrlo je teško predvidjeti da od te grupacije možete očekivati uzvikivanje onakvih parola. Prema zakonu organizator ima obavezu da se stara o sigurnosti i da angažuje zaštitarsku službu, a ja sam potpuno siguran da će se i u Upravi policije preduzeti mjere da se vidi ima li propusta“.

Kržalić naglašava da se bavimo slučajem, a ne bavimo se uzrokom i problemom. “To je ono što stvara problem u BiH. Mi živimo u nedemokratskom pluralističkom društvu gdje i danas imamo dvije škole pod jednim krovom. Šta uče ta djeca? Naravno da uče ovo što čujemo na ovim igrama. U takvom ambijentu morate preduzeti sve mjere da se takve pojave na vrijeme sankcionišu, a do sada nismo imali odgovarajuću kaznenu politiku, ne samo u ovom segmentu, nego i u drugim krivičnim djelima. Kad se i danas veličaju ratni zločinci i smatraju se herojima, to je za generacije hrana mržnje. To se u suštini uči u školama, a onda se čudimo zašto je došlo do ovoga. Kada uzmete društveno politički ambijent gdje stalno imate izjave koje idu u prilog da bi političari žrtvovali mir nauštrb svojih interesa, onda je za očekivati ovo. Organizator je morao poduzeti bolje sigurnosne mjere”.

Horvat zaključuje da je Zakonom o javnom okupljanju jasno podcrtana odgovornost organizatora/voditelja okupljanja.

  • Šta znači skup visokog rizika i kako se procjenjuje?

    “Nadležna policijska uprava dobije obavještenje od organizatora skupa najavu, odnosno predmet održavanja skupa i na osnovu tih podataka pravi se sigurnosna procjena samog događaja, odnosno definisanje rizika događaja. Na osnovu toga se angažuju tehnička sredstva i ljudi. Policijski službenik je preskupo plaćen da bi se fizičkim prisustvom policije osiguravali događaji ovoga tipa. Time se zakonodavac vodio kada je obezbjeđenje javnih skupova stavio u nadležnost organizatora skupa. Naravno da policija u tome ima svoju odgovornost” – objasnio je Mioković.

Činjenica je da ovakva naelektrisana politička situacija nikako ne doprinosi stabilnom stanju sigurnosti, ne samo u Sarajevu, nego u kompletnoj Federaciji” – istaknuo je Kržalić, a komentarisao je i izvještavanje medija iz Srbije o incidentu: “To je najniže politikanstvo koje za cilj ima dalju eskalaciju i namjeru da se stvari u BiH prikažu onakvima kakve one nisu“.

Šalje poruku da ukoliko želimo da imamo profesionalne sigurnosne institucije potrebno je da imamo poštene ljude kojima je misija zaštita države, kao i da se smanje političke ovlasti i da konsultujemo i koristimo znanja stručnjaka.

“Uprava policijskog MUP-a KS ostaje opredijeljenja da provodi zakon i da osiguravamo građanima KS uslove dostojne življenja” – kazao je Horvat.

Cijeli razgovor gledajte na YouTube kanalu TVSA!

www.tvsa.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa