12.7 C
Sarajevo
Ned, 06, 23

Hodge: Dejtonski sporazum bez ustavnih promjena sprečava BiH da uđe u EU

(Patria) – Glavne svjetske sile i institucije su, bilo činjenjem ili propustom, omogućile genocid u BiH između 1992. i 1995. godine – kazala je danas prof.dr. Carole Hodge sa Univerziteta u Glasgowu, govoći na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Britanska politika u bosanskom ratu i poslije".

Kada je izbio rat u Hrvatskoj, kako je rekla, neadekvatan odgovor Evropske zajednice mogao bi se u velikoj mjeri pripisati nerazumijevanju razvoja unutar Jugoslavije, koja je do sredine 1991. praktički propala u ustavnom, političkom i ekonomskom smislu – uglavnom zbog mjera koje je usvojio beogradski režim.

-Za Britaniju je jugoslovenska kriza predstavljala priliku da povrati dio izgubljene inicijative unutar Evrope, posebno nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, i da svoju volju potvrdi tamo gdje je bila najjača – diplomatijom i autoritetom svoje vojne pozicije – kazala je Hodge.

Ona je u svom izlaganju hronološki govorila o utjecaju britanske politike i međunarodne zajednice na region, tokom rata 90-ih godina, ali i u poslijeratnom periodu.

Govoreći o trenutnoj situaciji u BiH, Hodge je napomenila da je visoki predstavnik u BiH Christin Schmidt više puta izjavio da je njegov glavni posao očuvanje Dejtonskog sporazuma bez amandmana.

– Ipak, uprkos postizanju statusa kandidata, BiH gotovo sigurno neće biti dozvoljeno da uđe u EU u okviru svoje sadašnje etnički segregirane strukture, jer je to protivno principima na kojima je EU zasnovana. Dakle, očuvanje Dejtonskog sporazuma bez ustavnih promjena, zapravo, sprečava BiH da uđe u ove institucije – ocijenila je Hodge.

Smatra da je rezultat Schmidtovih promjena "jačanje i srpskih i hrvatskih nacionalističih pozicija u BiH”.

– Stranka Milorada Dodika dugi niz godina blisko sarađuje s liderom HDZ-a Draganom Čovićem. Rezultat ovih promjena je efektivno stavljanje BiH u ruke etnonacionaličkih političara, političara genocida, prenositelja govora mržnje i pristalica optuženih ratnih zločinaca. Ovo je također pojačalo utjecaj Rusije u regiji zbog čega bi zapadne demokratije trebale biti zabrinute – ustvrdila je.

Ističe da ruska prijetnja nije shvaćena dovoljno ozbiljno, te da je u posljednjih desetak godina, pod vodstvom predsjednika Aleksanda Vučića, Srbija imala vojnu i ekonomsku korist, uz pomoć EU-a, Rusije i Kine da postane najmoćnija zemlja na zapadnom Balkanu.

– Vučić želi da ostane na evropskom putu, ali da nastavi svoju politiku sjedanja na nekoliko stolica. Ali, punopravno članstvo u EU bi značajno ograničilo Vučićev domet – mišljenja je Hodge.

Naglasila je da BiH ima prijatelje u Velikoj Britaniji.

– 'Remembering Srebrenica' se obilježava svake godine u događajima širom zemlje, a parlamentarci širom političkog spektra su se zalagali za teritorijalni integritet BiH – poručila je Hodge. 

Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 istakao je da je govoriti danas o „Britanskoj politici u bosanskom ratu i poslije“, nemoguće izbjeći i asocijacije na aktuelni kontekst Dodikove histerične osionosti sa embargom na kontakte sa osobljem Ambasade Velike Britanije i SAD.

"Ne bez doze cinizma treba reći: ono što ste proizveli politikom apizmenta, politikom neprincipijelnih ustupaka nasilnicima na račun bosanske demokratske budućnosti, to ste i dobili! Ali, i drugi se tek još više kuraže…. kao juče notorni Zoran Milanović u Derventi koji hoće legitimizirati i legalizirati UZP i nametnuti embargo na demokratsku budućnost i slobodan razvoj bosanske države i društva", kazao je Kulenović. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa