HOĆE LI GRAĐANI UOPŠTE OSJETITI OGRANIČENJE CIJENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH ARTIKALA?

hoće li građani uopšte osjetiti ograničenje cijena osnovnih životnih artikala?

Na današnjoj sjednici, Vlada Federacije  donijela je novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području Federacije propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode. Ovo je proširenje odluke iz augusta. Pitanje je, da li su i dosadašnje mjere donijele ikakav rezultat?

Efekti nisu vidljivi

Vlada federacije je u augustu donijela odluku o ograničenju marže na 9 grupa artikala ograničenim maloprodajnim i veleprodajnim maržama. Danas su listu proširili na dodatnih šest artikala. No pitanje je – Da li su dosadašnja ograničenja dali rezultata, pitali smo predsjednika Udruženja potrošača KS Edina Pašića.

  • Da li su vidljive potošaču, trenutno nisu vidljive i trebaće vremena da se primjete na tržištu iz prostog razloga jer već imate određene zalihe , formiranje cijena i tu je priča već završena. Da li je dovoljna mjera, pravo pitanja, odmah ću reći da nije dovoljna jer je ovo da se spriječi udar na najslabije kategorije  koje su kod nas jako proširene.

Prethodne odluke Vlade FBIH neprovodive

Predsjednik Udruženja poslodavaca, govoreći za program Hayat TV, kaže da dosadašnje mjere nisu dale rezultata. Naime, federalna vlada je predložila 9 grupa proizvoda u kojoj je svaka grupa imala širok spektar artikala, i to je dodaje, bilo neprovodivo.

hoće li građani uopšte osjetiti ograničenje cijena osnovnih životnih artikala?
HOĆE LI GRAĐANI UOPŠTE OSJETITI OGRANIČENJE CIJENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH ARTIKALA?
  • Vi možete ograničiti maržu na piletinu, ili neki artikal koji je jeftin i socijalni, ali ne možete na biftek, teletinu bez kosti, to je nešto što je na tržištu i morate pustiti ljudima da negdje zarade.

Na današnjoj sjednici Vlade, sa 9 artikala kako je naveo ministar trgovine, urađeno je proširenje na 15 artikala.  Ovo je 15 artikala čija će marža biti ograničena. Za prosjećnog kupca je bitno da obrati pažnju na nalopradajnu cijenu na kojoj se primjenjuje marža. A ona će iznositi od 6-12%.

Marže na 15 artikala

pšenično brašno tip 500 – veleprodaja 6%, maloprodaja 8%

hljeb polubijeli pšenični – veleprodaja 5%, maloprodaja 6%

suncokretovo ulje – veleprodaja 5%, maloprodaja 6%

so – veleprodaja 6%, maloprodaja 8%

šećer – veleprodaja 6%, maloprodaja 8%

makaroni – veleprodaja 6%, maloprodaja 8%

riža – veleprodaja 6%, maloprodaja 8%

mlijeko 2,8% mm – veleprodaja 5%, maloprodaja 6%

jogurt 2,8% mm – veleprodaja 6%, maloprodaja 8%

margarin – veleprodaja 6%, maloprodaja 8%

jaja M klasa – veleprodaja 6%, maloprodaja 8%

pile – veleprodaja 6%, maloprodaja 8%

juneća rebra s kostima – veleprodaja 6%, maloprodaja 8%

deterdžent za veš 3kg – veleprodaja 8%, maloprodaja 12%

deterdžent za suđe – veleprodaja 8%, maloprodaja 12%

Nova mjera: Zamrzavanje cijena 34 artikla

  • Onda smo se usaglasili, donijeli smo 34 nova artikla, dakle govorimo o osnovnim životnim namjernicama i ta 34 artikala bi trebala da idu pod akcijom „zaključane cijene“, tako što će naši trgovci odabrati 34 artikla iz dogovorene korpe, sniziti postojeće cijene za 20%, 30% i onda ćemo zaključati te cijene na određeni period – kaže za Hayat Amir Hasičević ministar trgovine FBIH

Prema dopstupnim informacijama kojima Hayat raspolaze, pojedini trgovacki lanci vec su, kako kažu, uveli organičenje marže. Na artiklima nije navedeno koji su to proizvodi, pa se postavlja pitanje da li su cijene tih artikala uopšte sniženi u odnosu na mjesec ranije? No ostaje da se vidi kako će i u kojoj mjeri danas usvojene odluke imati efekta na cijene artikala. Odluka stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama i trajat će do kraja godine.

(E. Ahmetašević)

Prilog pogledajte OVDJE.

The post HOĆE LI GRAĐANI UOPŠTE OSJETITI OGRANIČENJE CIJENA OSNOVNIH ŽIVOTNIH ARTIKALA? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju