Hoće li FIBA kazniti Košarkaški savez BiH zbog otkazivanja kvalifikacija za Olimpijske igre?

Sudeći po prethodnim izjavama odgovornih u KSBiH to nije bio slučaj. Prije dva dana na sjednici Upravnog odbora, a nakon konsultacija sa selektorom Adisom Bećiragićem, procijenjeno je da postoje finansijski problemi za učešće u ovom takmičenju.

Kamp umjesto prekvalifikacija
Kao drugi razlog je navedeno to što “nije realno očekivati da će nam se odazvati najbolji igrači”. Umjesto toga, selektor je predložio da se organizira kamp u koji bi pozvao širi krug kandidata za reprezentaciju, odnosno, Košarkaše koji do sada nisu imali veću ulogu u reprezentativnom dresu.

I tu bi, uz poneki prigovor zašto smo tek tako odustali od borbe za ono što je cilj svakog sportiste, bio kraj priči o olimpijskim snovima.

Međutim, ova priča mogla bi imati nastavak ako se ispostavi tačnim vijest da bi Međunarodna Košarkaška federacija (FIBA) mogla kazniti Košarkaški savez BiH zbog otkazivanja učešća u pretkvalifikacijama.

Kako smo nezvanično saznali, FIBA je predvidjela sankcije u slučaju da državna federacija koja dobije poziv za prijavu nastupa u pretkvalifikacijama otkaže učešće ili se poslije prijave ne pojavi na takmičenju.

Turniri u augustu ove godine
Ukoliko se zaista nismo prijavili, pretpostavljamo da su odgovorni u KSBiH pažljivo razmotrili sve posljedice ovog čina i da ipak neće doći do sankcija…

Pretkvalifikacijski turniri na rasporedu su od 12. do 20. augusta ove godine. BiH bi igrala jedan od dva turnira evropske zone sa preostalim selekcijama (ukupno 16) koje su igrale drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a nisu izborile plasman na završnicu SP-a.

Završni krug kvalifikacija za OI na rasporedu je od 2. do 7. jula iduće godine, također organiziran kroz turnire. Ljetne olimpijske igre održat će se od 26. jula do 11. augusta 2024. u francuskoj prijestonici Parizu, piše Raport.

www.haber.ba

drugi upravo čitaju