Hladni val: Ovo su trenutne temperature po gradovima, uskoro promjena

HRVATSKA je jutros pod utjecajem hladnog vala, a najniža temperatura, – 11.1, jutros u pet sati izmjerena je u Karlovcu.

U Gospiću je bilo -10.9 stupnjeva, u Ogulinu -10.7, dok je u zagrebačkom Maksimiru izmjereno -9 stupnjeva. U Varaždinu je izmjereno -8.5, u Križevcima -7.9, u Krapini -7.4 stupnja. Hladno je bilo i u Sisku (-7), Pazinu (-5.8), Slavonskom Brodu (-5.6), Kninu (-4.1).

U Zagrebu je opasnost od hladnog vala velika, dok je u Karlovcu i Rijeci umjerena, javlja DHMZ. U Rijeci je jutros izmjereno 2.6 stupnjeva.

Upozorenja na hladni val

Za gotovo cijelu državu su proglašena upozorenja na hladni val. Izuzetak su samo splitska i dubrovačka regija.

“Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika”, upozorava DHMZ.

O hladnim valovima

Kako objašnjavaju na stranici DHMZ-a, hladni valovi, slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka.

Premda je maksimum smrtnosti kod toplih valova izraženiji nego kod hladnih, ukupno povećanje smrtnosti je nakon hladnih valova veće nego nakon toplih valova, dodaju.

Naglašavaju da upozorenje na hladnoću koja djeluje na zdravlje nije isto kao upozorenje na nisku temperaturu vidljivo na Meteoalarmovoj stranici.

“Niske temperature u velikoj mjeri utječu na zdravlje ljudi, ali također negativne (niske) vrijednosti temperature mogu znatno utjecati na opskrbu energije, osobito električne, na smrzavanje tekućina, što je posebno važno zbog opskrbe pitkom vodom i sl.

Pragovi koji postaju kritični za zdravlje u pojedinim se regijama mogu znatno razlikovati od pragova odnosno vrijednosti temperature koja može utjecati na privredu, gospodarstvo, promet, ekonomiju i sl. Upozorenje na hladnoću unutar platforme Meteoalarma podrazumijeva širi spektar utjecaja te se razlikuje od upozorenja na hladnoću koja može utjecati na zdravlje”, objašnjava DHMZ.

Vrijeme danas

U većini krajeva očekuje se pretežno sunčano. Ujutro i dio prijepodneva u nizinama mjestimice magla, ponegdje moguće i dugotrajna.

Poslijepodne sa sjeverozapada porast naoblake, a krajem dana i u noći slaba oborina.

Na Jadranu će mjestimice pasti malo kiše, u unutrašnjosti oborina na granici snijega i kiše koja se može smrzavati na hladnom tlu. Vjetar će biti većinom slab, od sredine dana ponegdje i umjeren jugozapadni i jugoistočni.

Najviša dnevna temperatura od 2 do 7, uz dugotrajnu maglu i niža, a na moru od 8 do 13°C.

Vrijeme sutra

U noći i ujutro bit će pretežno oblačno, mjestimice s kišom. U unutrašnjosti će padati i snijeg, a kiša se može smrzavati u dodiru s tlom. Zatim slijedi razvedravanje sa zapada. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, ujutro na sjevernom Jadranu prolazno jugozapadni.

Najniža temperatura zraka od -3 do 1, na moru od 3 do 8°C. Najviša dnevna većinom između 5 i 9, a na Jadranu od 9 do 13°C.

Uskoro zatopljenje

U noći na utorak i u utorak ujutro očekuje se prolazno naoblačenje. Na moru će mjestimice padati kiša, a u unutrašnjosti mješovita oborina na granici kiše i snijega. Bit će je i u unutrašnjosti Dalmacije.

Lokalno se kiša može smrzavati u dodiru s tlom. Zatim barem djelomice sunčano i uglavnom bez oborine.

Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni, u srijedu prolazno južni i jugozapadni. Temperatura zraka u porastu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju