HELEZ ZAPRIJETIO NOVINARU TUŽBOM ZBOG MUZEJA HVO-A

helez zaprijetio novinaru tužbom zbog muzeja hvo-a

U petak, 3. marta navečer, dan nakon što je tacno.net objavio tekst “Ministre Helez, otkud muzej HVO-a na Heliodromu?”, ministar Helez poslao je SMS poruku na službeni mobitel portala tacno.net, i zatražio da ga urednik nazove, piše stav.ba.

Amer Bahtijar, jedan od novinara portala, nazvao je ministra Heleza, u očekivanju da će ministar odgovoriti na pitanja koja su mu javno postavili, i time pragmatično zaobići birokratiziranu proceduru press službe Ministarstva odbrane BiH.

No, dogodilo se nešto posve drugo. Ministar Helez je novinaru tacno.neta rekao: ˝Samo da vam javim da ću vas tužiti. Jučer sam dobio Avaz pet hiljada maraka. I vas ću˝.

Svoj neprimjereni razgovor s novinarom tacno.neta, koji nije ništa drugo nego flagrantan i nedopustiv pokušaj gušenja slobode medija, ministar Helez nastavio je tvrdnjom kako tacno.net  ˝tvrdi da je on odgovoran za muzej na Heliodromu, a to je sve pripremila davno Marina Pendeš, a kasnije prihvatio i Sifet Podžić˝.

Ministar je tvrdio i da je tacno.net zlonamjerno uputio pitanja:˝Politički, za političke stranke˝.

  • Meni je daidža nastradao u Heliodromu. Kako vas nije stid? – pitao je ministar Helez novinara tacno.neta.

Na telefonski poziv ministra odbrane Zukana Heleza tacno.net može izjaviti sljedeće: ˝Pitanja nismo postavili zlonamjerno, i ni za čiji politički račun, nego kao novinari koji pokušavaju doznati relevantne činjenice na adresi nadležnoj za pitanje o kojemu je riječ: za izgradnju muzeja HVO-a na mjestu bivšeg logora HVO-a. S obzirom da muzej gradi Ministarstvo odbrane BiH, ono je javnosti dužno objasniti sve činjenice o tom projektu.

Žao nam je što je daidža ministra Heleza nastradao na Heliodromu, ali naša pitanja i postavljena su zbog svih onih koji su patili u tom logoru. Uostalom, i mnogi članovi porodice novinara tacno.neta kojega je ministar Helez napao bili su zatočeni na Heliodromu. Zbog žrtve svih tih ljudi, među ostalim, želimo saznati hoće li muzej HVO-a prezentirati ikakav spomen na njihovu patnju, ili će služiti samo tome da se ona prekrije zaboravom. Ministar Helez dužan je odgovoriti na to pitanje.

Tacno.net može razumjeti da se pitanja koja smo poslali nisu svidjela ministru Helezu, ali tako funkcionira slobodno i demokratsko društvo: u demokraciji, ministri nemaju privilegiju da napadom na novinare izbjegnu odgovoriti na neugodna pitanja, nego imaju dužnost da na njih odgovore, sviđala im se ili ne, koristila im ili ne. Zato tacno.net i dalje očekuje odgovore na svoja pitanja o muzeju HVO-a na Heliodromu, ali ovaj put ne u formi neslužbenog telefonskog poziva ministra Heleza – koji je, očito, sklon nedopustivim pritiscima na novinare – nego u formi službenoga, pismenog odgovora press službe Ministarstva odbrane BiH˝.

A kako javnost i Ministarstvo odbrane ne bi zaboravili o kojim se pitanjima radi, tacno.net objavljuje pitanja, uz napomenu da od odgovora neće odustati, te da će ih objaviti čim stignu:

-Počela je obnova zgrade budućeg Muzeja HVO-a na Heliodromu u Mostaru. Kada će biti otvoren izložbeni postav Muzeja HVO-a?

-Objavljeno je da je novac za radove nabavljen donacijom. Tko je dao donaciju, i koliko? Tko financira ukupan iznos muzeja, i s koliko novca?

-Zašto je za mjesto Muzeja odabran Heliodrom, mjesto logora HVO-a za Bošnjake 1993. i 1994.?

-Ko će biti autor izložbenog postava?

-Hoće li, u sklopu gradnje Muzeja, na Heliodromu biti postavljeno i spomen obilježje zarobljenicima logora HVO-a?

-Je li o izložbenom postavu provedena javna rasprava ili stručne konzultacije? Jesu li u odlučivanje o Muzeju bili uključeni predstavnici logoraša u Heliodromu, ili muzeološki stručnjaci Bošnjaci? Ako nisu, zašto nisu?

-Kako Ministarstvo obrane i ministar Zukan Helez komentiraju negativne reakcije Udruženja logoraša i bošnjačkih udruženja na vijest da će na Heliodromu biti muzej HVO-a?

-Hoće li izložbeni postav sadržavati i nalaze, dokumente, dokaze i materijalne tragove iz presude Haškog suda šestorici vojnih i civilnih zapovjednika Herceg-Bosne?

-Hoće li Muzej obraditi rat HVO-a i ARBiH 1992. do 1994. godine, i kako?

-Kako ministar obrane BiH Zukan Helez komentira otvaranje Muzeja HVO-a na Heliodromu, i kakav izložbeni postav očekuje? Smatra li primjerenim da se muzej HVO-u otvara na mjestu na kojem je HVO držao logor za bošnjačke civile?

-Je li početak uređivanja Muzeja HVO bio dio koalicijskog sporazuma osmorke s HDZ-om BiH i SNSD-om? Kako to da su radovi počeli baš sada, nedugo nakon formiranja Vijeća ministara?

hayat.ba

drugi upravo čitaju