18.8 C
Sarajevo
Sub, 08, 22

HE BUK BIJELA I USTAVNOST KONCESIJE A, šta poslije srijede?

Piše: Muharem Cero


Posljednji pokušaj Zajedničke komisije za koncesije BiH rješavanja pitanja ustavnosti dodijeljenih koncesija za izgradnju HE na Drini, pa i ove prve Buk Bijele će se po najavi dogoditi sutra 22. juna.

Jasno je da se ustavno politička trakavica ne okončava na način što će vjerovatno i gotovo izvjesno sutra biti cijeli predmet vraćen Ustavnom sudu BiH na konačno donošenje odluke u meritumu.

Tegeltijinom odlukom imenovani predsjednik Komisije Milomir Amović je već obznanio činjenicu da komisija zbog 'nedostatka kvoruma' za svoj rad nije u mogućnosti donijeti validnu odluku.

Nije Amović prećutao ni činjenicu da sama komisija do sada nije uspjela da odgonetne prirodu svog zadatka, te da, i ukoliko bi se upustila u odlučivanje nije sigurna u odgovarajući predmet odlučivanja.

-

Ne treba biti izrazito pronicljiv pa prepoznati cijelu priču. Ustavni sud BiH u prvom svom odlučivanju i donošenjem djelomične odluke u meritumu iz sebi znanih razloga nije se upustio u donošenje odluke o ustavnosti dodijeljene koncesije Republici Srbiji u omjeru 51 posto EP Srbije i 49 posto EP RS-a. 

Cijeli predmet je vraćen Zajedničkoj komisiji za koncesije BiH uz prethodno znanje da Komisija je u višegodišnjim istecima mandata pojedinih članova, te da nije u mogućnosti postići saziv uz obavezu participacije članova iz FBiH i Brčko Distrikta što joj nalaže zakon.

Namjera je vjerovatno bila da se ostavi višemjesečni prostor za politički dogovor (trgovinu) između političkih lidera Srbije i BiH. Taj dogovor bi trebao da zaustavi ocjenu ustavnosti same apelacije i da javnosti bude prenesen kao svršen čin.

On se, barem za sada, na sreću nije dogodio i sud će morati donijeti konačnu odluku.

Poznato je da politika iz RS-a već duže vrijeme pokušava iznuditi rješenja kojima bi se okončala ustavna potreba participacije stranih sudaca u odlučivanju Ustavnog suda BiH. U tom pravcu su donošeni čak i zaključci i rezolucije Narodne skupštine RS-a. 

  MINISTRICA TURKOVIĆ ČEKA POZIV I IDE U KIJEV: AKO SU ŠARLATANI, NEĆE ISPOŠTOVATI BRISELSKI SPORAZUM

Narodna skupština RS-a je i raspisala konkurs za imenovanje dvojice sudaca u Ustavnom sudu BiH, a čemu bi trebalo da uslijedi razrješenje i povlačenje aktuelnih sudija Miodraga Simovića i Zlatka M. Kneževića, istovremene jednom od sudaca u julu ove godine (Mato Tadić) prestaje mandat i predstoji imenovanje novog sudije u Parlamentu FBiH. Sve pobrojane činjenice upućuju na mogućnost da se po povratku ovoga predmeta (Buk bijela) Ustavnom sudu BiH ne stvore mogućnosti za legalno odlučivanje, a čime bi i dalje 'živ' ostao predmet, a radovi na izgradnji Buk Bijele bili nastavljeni i intenzivirani o čemu nas redovno izvještavaju Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić, te notorni PR cijele priče ministar energetike RS-a i predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić.

Bez obzira na predvidivost sutrašnjeg neuspjeha Zajedničke komisije za koncesije BiH ne treba još uvijek reći da je cijela priča okončana na način kako to nalaže Ustav Bosne i Hercegovine.
I dalje se nastavlja ustavno-politički ping-pong političkih trgovaca, a u to će i Izbori i nadati se je da će neke nove principijelnije bh. politike dati priliku vladavini prava.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa