31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

GUVERNER CENTRALNE BANKE BIH NAJAVIO POVEĆANJE KAMATNIH STOPA NA KREDITE: NIJE SVE CRNO BIJELO

Naveo je i činjenicu da su kamatne stope negativne te da to nije normalno stanje.

  • Ovako visok rast inflacije zahtijevao je da se podignu kamatne stope. Evropska unija nije odmah. SAD i Engleska su odmah podigli. Evropska unija najavila povećanje kao odgovor na inflatorni pritisak.

Govoreći o inflaciji i najavljenom povećanju kamatnih stopa Softić se nije upustio u procjene ali je kazao da je sasvim logično da dođe povećanja jer je takav sistem.

Lijepa vijest kada su u pitanju kamatne stope dolazi za građane koji imaju fiksne.

  • Oni koji imaju varijabilnu kamatu nek skraćuju rok ili potraže fiksnu kamatu. Što se tiče novih kredita treba znati da je naš sitem likvidan, banke imaju velike rezerve. Kamatna stopa će zavisiti od konkurencije, doći će u nekom skorijem periodu do povećanja kamata. Nije sve crno bijelo. Tražit će se neki model.
guverner centralne banke bih najavio povećanje kamatnih stopa na kredite: nije sve crno bijelo
Ilustracija

O uticaju ruske akgresije na Ukrajinu Softić je za BHRT kazao da je sreća da dešavanja u Ukrajini ne utiču mnogo na finansijski sektor u Bosni i Hercegovini.

  • Bile su dvije banke vezane za Rusije koje su izbačene iz SWIFT sistema, i entitestke agencije su proveli restituciji i finansijski sektor je stabilan.
PROČITAJ  TERMINAL DRETELJ Ako nije na Novalićevom na čijem je stolu?

Kada govorimo o vanjskotrgovinskoj razmjeni sa ove dvije zemlje ona je naravno veća u slučaju Rusije.

  • Najviše uvozimo nafte i plina. Važno je istaći da je 2011. razmjena bila 11 posto sa rusijom. Sada imamo 2,9 milio i to je obaveza BiH prema Rusiji. Nije direktni utjecaj veliki, ali inderektni jeste kao i u cijelom svijetu.
guverner centralne banke bih najavio povećanje kamatnih stopa na kredite: nije sve crno bijelo
Hayat

Govoreći o deviznim rezervama Softić nas je uvjerio da njih imamo dovoljno i to u vrijednosti od 5,7 milijardi KM, nešto manje nego 31.12. prošle godine.

  • Imamo dovoljno deviznih rezervi i samo se fokusiramo na stabilno investiranje tih rezervi. I domaća valuta je stabilna. Naša konvertibilna marka je potpuno konvertibilna u euro. Naše rezerve su garancija i garantujemo da sve ima pokriće u eurima i ne idemo na bilo kakve izlete koje će ugroziti monter politiku – kaže Softić.

hayat.ba

-Click Here To Join Native Media

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa