Grčki mediji: Neki od uhićenih Boysa bili su uhićeni i 2015. zbog okršaja s Delijama

GRČKA policija još pokušava otkriti tko je ubio 29-godišnjeg navijača AEK-a Michalisa Katsourisa tijekom huliganskih nereda koji su se dogodili u Ateni prije više od tjedan dana. Grčki mediji objavili su nove informacije o istrazi.

U sljedećih tjedan dana, piše Protothema, bit će poznati rezultati DNA uzoraka prikupljenih od 105 uhićenih huligana. Prema Megi, uzorci prikupljeni od uhićenih će se usporediti s onima pronađenim kod ubijenog 29-godišnjaka kako bi se utvrdilo je li netko od njih ubojica.

Policija smatra da još nisu uhićeni svi huligani koji su sudjelovali u neredima te traga za još 10-12 osoba, Hrvata i Grka. Grčki mediji pišu da policija vjeruje da se ovi huligani skrivaju u Grčkoj i čekaju da se situacija smiri, nakon čega planiraju pobjeći. 

Policija je također utvrdila, pišu grčki mediji, da je najmanje 5-6 huligana koji su uhićeni i snimljeni tijekom nereda sudjelovalo i u incidentima koji su se dogodili u studenom 2015. u Ateni, na utakmici Lige prvaka. Grčka policija je tada identificirala 35 hrvatskih navijača koji su sudjelovali u okršaju sa srpskim Delijama. Tada je uhićeno nekoliko osoba, od kojih su neke uhićene i u neredima prošlog tjedna.

Najavljene nove smjene u grčkoj policiji

Grčki ministar za zaštitu građana Yiannis Oikonomou je, govoreći za ERT, priznao da je tamošnja policija napravila niz grešaka. Najavio je nove otkaze. “Sedam službenika koji su smijenjeni neće biti jedini. Od prvog trenutka smo ukazivali na propuste policije i vrlo brzo će odgovorni biti kažnjeni. Na stadionu AEK-a napravljen je niz pogrešaka”, rekao je ministar.

Grci još nisu ni tražili dosjee uhićenih BBB-a

Tvrdnje grčkih medija da hrvatske vlasti opstruiraju istragu o sukobu navijača Dinama i AEK-a jer im ne dostavljaju informacije o kaznenim i prekršajnim evidencijama opovrgavaju i iz Ministarstva unutarnjih poslova i iz Ministarstva pravosuđa i uprave, piše Jutarnji list. Kao što je već objavljeno, još 4. kolovoza hrvatska policija dostavila je grčkim kolegama popis s imenima rizičnih navijača za koje je imala saznanja da će krenuti put Atene.

Kad su napustili teritorij, policija je, na temelju profiliranja rizičnih navijača, Grcima, ali i državama za koje se pretpostavljalo da bi kroz njih mogli putovati do Grčke dostavila popis osoba i vozila koji sadrži samo najosnovnije podatke, bez podataka o eventualnim prekršajnim i kaznenim evidencijama. Policija je nakon događaja u Ateni, na temelju operativnih saznanja i obavijesti, s navijačima za koje je od grčke policije dobila informacije da su bili u Grčkoj nakon njihova povratka obavila razgovore o tamošnjim događajima. Osim toga, svi su fotografirani i podvrgnuti liječničkom pregledu kako bi se ustanovilo imaju li kakve ozljede, a eventualno i radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja ako im grčki policajci dostave neka saznanja. A nisu ih dostavili, kaže za Jutarnji list izvor iz MUP-a.

Također, kako doznaje dnevnik, ni Ministarstvu pravosuđa i uprave nisu predani zahtjevi grčkog ministarstva pravosuđa za dostavu podataka o kaznenim evidencijama uhićenih hrvatskih državljana. I Hrvatska i Grčka članice su ECRIS-a, sustava 25 zemalja preko kojeg se razmjenjuju ti podaci, i, da su zatraženi službenim putem, preko Ministarstva pravosuđa, ti bi podaci bili dostavljeni. Ali takav zahtjev još nije stigao, kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju