GRADIMIR GOJER PIŠE ZA HAYAT.BA: STRAVIČNA DIFAMACIJA MUSLIMANA U BIH

gradimir gojer piše za hayat.ba: stravična difamacija muslimana u bih

Nema tu nikakve dileme da je sve što se insinuira, ali i praktično preduzima dio križarske, antimuslimanske kampanje.

U svemu prednjači visoki predstavnik i OHR na čijem je čelu. Profilirajući zakonsku izbornu regulativu isključivo po mjeri HDZ a na štetu Bošnjaka ubjeđen sam da obavlja posao za najcrnje križarske krugove europske desnice. Ne skrivajući svoje namjere OHR i visoki predstavnik su izravno utjecali na oktroiranje vlade Federacije, koja apsolutno ne odražava izbornu volju glasačkog tijela.

Također nisu se oglasili prigodom nedavnog javnog demonstriranja fašizma komemoriranjem ustaške bježanije na Blajburgu, a iznimno znakovito je sve izvedeno na mjestu stradanja brojnih Bošnjaka u Stocu i to od Hrvatskog narodnog sabora i HDZ BiH.

U isto doba od strane pojedinih intelektualaca osviću tekstovi izrazitog neprijateljstva prema Bošnjacima, a teško se oteti utisku da nisu i finansijski alimentirani sa strane…

Ne treba niti pominjati ponašanja i izjave predsjednika Republike Srpske koji Bošnjake isključivo naziva i tretira kao vjersku skupinu, nazivajući ih muslimanima.

U svim ovim slučajevima ne radi se o neplanskom i nekoordiniranom djelovanju. Dapače, siguran sam da se radi o planskim atacima na Muslimane i o velikoj koordiniranoj kampanji antimuslimanskog karaktera.   

Kao svjedok sarajevskog pakla, dvostruke agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao jedan od sarajevskih sužnjeva u periodu 1992. do 1995., kao ministar u ratnoj Vladi Republike BiH hoću i moram svjedočiti da Bošnjaci, kao narod sa kojim sam u najtežim infernalnim vremenima dijelio zadnju koricu kruha, niti su ugožavali druge i drugačije, čak i u trenucima stravičnih zločina i srebreničkog genocida, niti su ikada imali ikakve namjere osim posve logične namjere obrane svojih golih života…

Takvom plemenitom i stradalničkom narodu nažalost manipulacijama i stravičnim podmetanjima pokušava se uporno nametnuti neka izmišljena, lažirana krivica, pripisati radikalizam koji bosanski muslimani nikada nisu baštinili. Dapače, jedna od najvećih tekovina njihovog civilizacijskog bitisanja je mertamet, svjetovna i vjerska šitina, koju drugi narodi ovog tla, jednostavno, nemaju!

Antimuslimanska histerija poduprta od najcrnje europske desnice eskalira. I nije to opet ništa slučajno. Čitam tekstove intelektualaca za koje bi bilo logično da razmišljaju pravdoljubivo i čovjekoljubivo, da ne kažem “bosnoljubivo”, kako sataniziraju Bošnjake.

Sve u trenucima, znakovito i koincidentno sa dizanjem glava i otvorenim pledoajeima za nove  zločine ovovremenih ustaša i četnika u BiH, ali i regionu. Naravno, ništa to nije bez jasne, sad već i otvorene potpore izvan BiH.

Zabrinjavajuća je šutnja bošnjačkih intelektualnih krugova, čak i onda kada se otvoreno prijeti novim pogromima i zločinima…

Nema niti ozbiljnijih reakcija na napade i uvrede na Reis ul ulemu i Islamsku vjersku zajednicu. Posebno su tzv. intelektualni krugovi i akademska zajednica izrazito blago reagirali na presudu Stanišiću i Simatoviću, koje nedvojbeno pokazuju pravnom lingvom, a ne politički, da je Srbija, kao i Hrvatska, bila agresorom na međunarodno priznatu državu BiH. A Srbija se ovom poslednjom presudom Tribunala svrstala i u udruženi zločinački poduhvat.

Sve ovo govori da u izrazito olujnom balkanskom prostoru i dobu ima puno razloga za strah od nadirućih fašizama.

Krajnji je trenutak da se protiv insinuacija i antimuslimanskih kampanja povede ozbiljan boj jer dokle će Muslimani i dalje biti “kurbanima” u svijetu koji im očito nije nimalo naklonjen!

hayat.ba

drugi upravo čitaju