31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

GRAĐANI SU TERORU HDZ-A IZLOŽENI GODINAMA: DUVNJAK I KRATINA U DDBIH O FINANSIRANJU IZBORA

O finansiranju oktobarskih izbora, ali i drugim problemima u BiH u emisiji „Dobar dan, BiH“ Hayat TV-a govorili su Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i članica pregovoaračkog tima DF-a o Izbornom zakonu te Jasmin Duvnjak (SDA), šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda parlamenta FBiH.

Kratina je kazala da se dešava potpuno predvidjiva stvar, gledajući cjelokupnu politiku HDZ-a BiH.

  • Imamo grubo kršenje izborne volje građana od 2018. godine. Taj HDZ jeste kočničar. Ovaj korak su najavljivali kao slijed svojih aktivnosti, ako ne dođe do njihove retrogradne izmjene Izbornog zakona. Ima dovoljno snaga koje će se oduprijeti destrukciji BiH. Građani su već tom teroru HDZ-a izloženi godinama – kazala je Kratina.

Duvnjak je naveo da visoki predstavnik u BiH u ovoj situaciji ima dvije opcije – sankciju za odgovorne, ali i osiguravanje poštivanja Ustava BiH kroz osiguravanje svih neophodnih pretpostavki za održavanje Općih izbora.

Predsjedavajući vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da je nepotrebno institiranje da se osigura novac za izbore do određenog datuma te da smo zvbog toga dovedeni u ovakvu situaciju. Kratina je kazala da je takvo mišljenje neozbiljno. Navodi da Tegeltija, kao i Dodik i Čović, jedno govore, a drugo rade.

  • Cilj je da se BiH prikaže nemogućom državom – kazala je Kratina.
PROČITAJ  POBOLJŠANA SIGURNOST ŠKOLA U KOJIMA SVAKODNEVNO BORAVI VIŠE OD 5.000 UČENIKA
građani su teroru hdz-a izloženi godinama: duvnjak i kratina u ddbih o finansiranju izbora
GRAĐANI SU TERORU HDZ-A IZLOŽENI GODINAMA: DUVNJAK I KRATINA U DDBIH O FINANSIRANJU IZBORA

Duvnjak je kaže da ne treba sumnjati da Tegeltija i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda ne djeluju u tandemu, u ime SNSD-a i HDZ-a, i njihovih mentora Dodika i Čovića.

  • Sve je to uigrana taktička postavka. Na svaki mogući način pokušavaju da obesmisle politički život u BiH. Licemjerno djeluju izjave da ovaj način finansiranja izbora iz tekuće rezerve nije zakonit, a oni su predstavnici i nosioci politika koje su onemogućavale da BiH prethodnih 18 mjeseci dobije globalni fiskalni okvir i budžet da bi se mogle finansirati institucije, da bi moglo doći do povećanja plaća policiji, Oružanim snagama BiH, sve su to opstruirali i kočili, a sada neprincipijelno ukazuju da ovaj način finansiranja nije zakonit. To je isto kad Čović govori o evropskim standardima a predvodi politiku koja četiri godine drži FBiH u blokadi gdje nisu konstituisani organi izvršne vlasti jer nisu željeli da se implementirjau rezultati izbora iz 2018. – rekao je Duvnjak.
građani su teroru hdz-a izloženi godinama: duvnjak i kratina u ddbih o finansiranju izbora
GRAĐANI SU TERORU HDZ-A IZLOŽENI GODINAMA: DUVNJAK I KRATINA U DDBIH O FINANSIRANJU IZBORA

Kratina je mišljenja da je politika destabilizacije BiH strateško pitanje i da ni Čović ni Dodik ne mogu nazad.  

PROČITAJ  Američki ambasador Murphy pozvao HDZ BiH da podrže zakone potrebne za borbu protiv korupcije

Duvnjak je na pitanje čije strpljenje i izdržljivost testira Čović odgovorio da je to međunarodna zajednica oličena u instituciji visokog predstavnika.

  • Drugi test je za naše pravosudne institucije. Zabrinjavajuće je da te institucije ne djeluju kada imaju očigledne zloupoterebe položaja kada se ugrožava mogućnost održavanja slobodnih, demokratskih izbora – mišljenja je Duvnjak.
-Click Here To Join Native Media

(A. J.)

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa