18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Građani Mostara odlučni: Jedini zahtjev je zabrana gradnje MHE Buna 1 i 2

SARAJEVO, (Patria) – Neformalna grupa građana „Stop izgradnji mHE na Buni“ okupljena oko mještana naselja Buna, je na današnjoj press konferenciji informisala javnost da su predsjedniku Gradskog vijeća predali Inicijativu kojom traže Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacionog plana tog područja a koji je trenutno na snazi, bez da se čeka usvajanje novog Prostornog plana.

„Naša inicijativa odnosi se upravo na žurno brisanje ove dvije mHE iz postojećeg Regulacionog ili Prostornog plana Grada Mostara. Ako uz to Agencija za vode Jadranskog sliva odbije zahtjev investitora za izdavanje prethodne vodne suglasnosti, mi smo na najboljem putu da trajno zaštitimo rijeku Bunu od izgradnje mHE, a samim time i svoje domove. Moramo istaknuti da je Zavod za prostorno uređenje brisanje mHE planirao tek pri izradi novog Prostornog plana za koji nema ni naznaka da bi se uskoro mogao naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća. Do tada bi investitor obzirom na postojeći Regulacioni odnosno Prostorni plan i činjenicu da su mHE još
uvijek u njemu ucrtane imao zakonsku mogućnost da ishoduje potrebne dozvole. Podsjećamo da prema poslovniku predsjednik Gradskog vijeća ovu inicijativu proslijeđuje gradonačelniku koji se u roku od 30 dana mora izjasniti o istoj, a rok može biti i kraći u slučaju da Vijeće odluči da se o istoj ne vrši pretres“, istakao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana „Stop izgradnji mHE na Buni“.

PROČITAJ  OSMA GODINA GRADNJE ‘KINESKOG AUTOPUTA’ DUŽINE 41 KILOMETAR

Građani Mostara su također napomenuli da je Agencija za vode Jadranskog mora Mostar organizovala usmenu raspravu povodom zahtjeva investitora za izdavanje prethodne vodne suglasnosti na koju je između ostalog pozvan i Grad Mostar koji se nije odazvao niti odgovorio na zahtjev Agencije da im dostave određenu dokumentciju.

Na usmenoj raspravi su sudjelovala dva predstavnika građana Bune koji su jasno iznijeli stavove mještana da su kategorično protiv izgradnje ove dvije mHE te podsjetili na zaključak Gradskog vijeća Grada Mostara iz prosinca
2021. kojim se onemogućava izgradnja mHE na Bunskim kanalima. Trenutno čekamo rješenje Agencije hoće li protivno zaključku Gradskog vijeća Grada Mostara udovoljiti zahtjevu investitora ili će konačno zaštiti interese mještana Bune.

"Ovim putem još jednom pozivamo sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu, pri tome misleći na Ozanu Bulić rukovoditelja sektora za izdavanje vodnih akata koja vodi ovaj predmet da ne izda zatraženu suglasnost, na gradonačelnika Mostara Maria Kordića da se pozitivno izjasni o našoj inicijativi i kroz zakonsku proceduru naloži brisanje mHE iz aktualnog Regulacionog odnosno Prostornog plana i u konačnici, sve gradske vijećnike da svojim glasom podrže naša nastojanja da trajno zaštitimo lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE.Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode", poručuju građani.

PROČITAJ  Građani i intelektualci traže opoziv Johanna Sattlera i promjenu politike EU prema BiH

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

-Click Here To Join Native Media

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa