18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Gospodine Michel, reformišite naše pravosuđe i država će profunkcionirati!

SARAJEVO, (Patria) – Postignut je dogovor u Briselu za ubrzani put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj unije. Kod učesnika tih razgovora stavovi i očekivanja su podijeljeni. Jedni su optimisti, drugi pesimisti, a treći između toga dvoga, ispunit će ono što budu morali, odnosno na što ih primora međunarodna zajednica.

Komentirajući sastanak bosanskih političkih lidera u Briselu sa Charlesom Michelom Dragan Čović je izjavio "Današnji sastanak (12.06.2022.) je organiziran s previše sudionika i u formatu koji je za mene bio obeshrabrujući, jer pozvano je 15 stranaka, od kojih je devet bošnjačkih, pet srpskih te mi kao HNS." Iz ove izjave moglo bi se zaključiti da je Draganu Čoviću poražavajuće što su hrvatske političke stranke zastupljene samo kroz HNS. Tako bi vjerovatno bilo i sa srpskim i bošnjačkim strankama da su SDA i SNSD formirale „svoje“ sabore i tako ugušile političku borbu i demokratsko natjecanje.

Druga njegova izjava odnosi se na članove Predsjedništva pri čemu je Željka Komšića nazvao bošnjačkim članom Predsjedništva te da "nema smisla biti sudionikom tih razgovora, da na kraju mandata legitimiramo ova dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH i da im faktički otvorimo kampanju za naredne izbore." Time Dragan Čović pokazuje da ne priznaje legalno izabrane organe vlasti BiH.

Dragan Čović dobro zna da to nije tako i da su članovi Predsjedništva birani u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom i da su ih birali građani,  a tako će biti i u budućnosti.

PROČITAJ  Escobar: Balkan ima potencijal za razvoj, članstvo u EU ne smije imati alternativu

Jedino se Ustav i Izborni zakon BIH može promijeniti po željama Dragana Čovića, kada u Republici Hrvatskoj predsjednika te države budu birali samo Hrvati. Onda ćemo biti sigurni da su evropski standardi da samo određeni kolektivitet, a ne svi građani, ima pravo da bira šefa države, odnosno državnu vlast.

A uporno insistiranje na uvođenju nove diskriminacije i segregacije u Bosni i Hercegovini može se podvesti pod definiciju  Alberta Einsteina koji je rekao da je „ludost raditi istu stvar iznova više puta i očekivati drukčije rezultate."

A što se tiče samoga sastanka od toga neće biti neke velike koristi. Žao mi je samo gospodina Michela predsjednika Evropskog vijeća koji, u ime Evropske unije, pokušava nama u Bosni da pomogne i što će njegovi napori u tom pravcu biti uzaludni. Da je to tako govori činjenica da se instiralo, kada je u pitanju osuda ruske agresije na Ukrajinu i put BiH u NATO i EU, na formulacijama u dokumentu koje će moći svi različito tumačiti, što neminovno dovodi do izostanka očekivanih rezultata.

-Click Here To Join Native Media

Kada se sve sabere i oduzme, a na osnovu pisanja medija i izjava političara, možemo zaključiti da su mnogi od njih ograjisali (nagazili na šejtansko kolo) te nisu ni trebali ići kod Michela, već se za to pomoć traži na drugom mjestu.

PROČITAJ  Murphy: Mladi političari u BiH mogu donijeti promjenu

I na kraju želim poručiti gospodinu Michelu da, bez obzira na prihvatanje dokumenta  koji govori o obavezama bosanskohercegovačkih političara, ne očekuje provođenje preuzetih obaveza, jer je veliki broj njih koji blokiraju sve pozitivne procese u BiH. Opet će biti prevareni i građani Bosne i Hercegovine i Evropska unija.

Ako želite da nam pomognete  na putu ka Evropskoj uniji i izgradnji pravne države osposobite naše pravosuđe za efikasan rad tako što ćete ga očistiti od onih koji rade po uputama političkih stranaka. Kada pravosuđe počne raditi efikasno svoj posao samo na osnovu ustava i zakona ove države, onda će biti izvršene i sve obaveze iz 14 prioretita za pristupanje BiH Evropskoj uniji, jer tada na političkoj sceni neće biti onih koji te procese blokiraju.

(B.H.)

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa