GOLOB: SLOVENIJA ŽELI BITI SAVEZNIK BIH NA PUTU KA EU, OVO JE HISTORIJSKA PRILIKA

golob: slovenija želi biti saveznik bih na putu ka eu, ovo je historijska prilika

Održao je i prvi sastanak s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krištom. Golob je zahvalio Krišto što je dobio priliku da razgovaram kako poboljšati proces BiH na putu ka EU.

  • Zašto sam danas tu, zato što se dogodila važna promjena i unutar Slovenije i u vanjskoj poltiici. Intenzivirao se princip solidarnosti i saradnje i samo tako ćemo doći do napretka zemalja. I gdje drugo nego upravo u BiH da se ti principi provedu. Zbog prošlosti BiH, Slovenija želi stabilnost u ovom dijelu Evrope, a Slovenija ulaže u BiH, naši napori su logični, ovdje nema skrivenih poruka. Imam dvije poruke, prva je jasno i iskreno da kažem promijenila se atmosfera u Briselu, ovo je historijska šansa. Proteklih 20 godina proces proširivanja je zaustavljan, danas je to političko pitanje. Ovaj historijski trenutak treba iskoristiti i ovu priliku iskoristiti. Druga poruka je da Slovenija ne želi biti samo prijateljska država, nego saveznik, nudimo tehničku, administrativnu i finansijsku pomoć na tom putu. I za kraj želim reći da smo u razgovorima rekli i mišljenje za ekonomski potencijal BiH i imamo prostor da to poboljšamo, posebno na području obnovljivih izvora energije – kazao je Golob.  

Krišto je iskazala zadovoljstvo što je premijer Slovenije za prvu posjetu izabrao BiH te zahvalila na iskazanom prijateljstvu.

  • Ulaganja direktna iz Slovenija u BiH su među top tri. Želim zahvaliti na svemu što čine za BiH, posebno za EU integracije i atlantske integracije. Posebno kada je riječ o kandidatskom statusu, to znači BiH. Barem u formalno-pravnom smislu smo bliže EU. To šalje poruku da je mjesto BiH u EU. Imamo namjeru potpisati sporazum o pružanju tehničke i stručne pomoći za put ka EU – navela je Krišto.

Kazala je da je fokus Vijeća ministara put ka EU.

  • Napravili smo određenje korake, a nastavit ćemo i dalje. Trebamo obratiti pozornost da radimo na političkim prilikama, dijalogu. Mi smo država tri konstitutivna naroda, obaveza je napraviti ustavne promjene, promjene Izbornog zakona. Time bismo napravili pretpostavke da otklonimo one prepreke koje nas sprečavaju na putu ka EU. Socioekonomske reforme su interes svih naroda. U fokusu je regionalna saradnja, osnažiti i jačati tu saradnju, kroz već postojeće inicijative regionalnih odnosa i saradnje. Dobrosusjedski odnosi i očuvanje suvereniteta svake zemlje, mirnim i putem dijaloga, nastaviti saradnju – kazala je Krišto.
golob: slovenija želi biti saveznik bih na putu ka eu, ovo je historijska prilika
GOLOB: SLOVENIJA ŽELI BITI SAVEZNIK BIH NA PUTU KA EU, OVO JE HISTORIJSKA PRILIKA

Golob je dao i savjet vezano za 14 tačaka za pristupne pregovore.

  • Najprije riješiti jednostavne i tako ćete najprije pokazati želju i entuzijazam za pristup EU. Što se tiče naše tehničke pomoći, predvidjeli smo dodatnih milion EU, državna statistika i međunarodni kriminal u tom dijelu. Što se tiče te saradnje policije, to je izuzetno dobro – naveo je Golob.

Govoreći o putu ka EU i preprekama te pristupima i ispunjavanju uslova, premijer Slovenije je kazao:

  • Glavna novost su promijenjene okolnosti. Agresija Rusije na Ukrajinu. Upravo zbog toga došli smo u situciju da oni koji su bili skeptični oko procesa širenja EU danas su spremni za pregovaranje i nastavak procesa širenja na zapadni Balkan. Uporedo s tim, unutar EU teče strateški pristup kako povezati EU sa susjedima, tzv. meko širenje sa zemljama koje nisu članice EU. Jedan od mogućih scenarija koje podržava Slovenija je fazno proširenje gdje će zemlja koja je u procesu integracija imati korist od svih reformi koje poduzme na tom putu, obrazovanje mladih, zakonodavstva i sl.

Govoreći o unutarpolitičkom dijalogu u BiH, Krišto je kazala da je u njenom i fokusu ovog saziva Vijeća ministara da na principu međusobnog uvažavanja i dijaloga funkcioniramo.

  • Bez konsenzusa nema rješenja. Okupit ćemo se oko zajedničkih ciljeva. 14 prioriteta je interes svih nas u BiH. Moramo poštavati ustavnu strukturu u BiH. Nadam se uz takvu strukturu dijaloga da ćemo se kretati naprijed jer je to dobro za sve narode u BiH – navela je Krišto.

Komentirala je i ispunjavanje obaveza za EU integracije od uspostave vlasti.

  • Rekla sam da smo za par sjednica napravili određene iskorake, usvojili dokumente, riječ je o reformi javne uprave, pododbori na tehičkoj razini. Unutrašnje tržište, infrasturkturni projekti, trenutno smo stavili konkurs za donošenje proračuna za međunarodne obaveze i nije jednostavno doći do prijedloga proračuna institucija BiH. Napravljen je prijedlog i nadam se da će biti uskoro usvojen na sjednici Vijeća ministara te upućen ka PSBiH. Imamo u pripremi određeni broj zakonskih prijedloga što je obaveza misljenja EK, u smislu pravde, demokratizacije ljudskih odnosa i vladavine prava – navela je Krišto.

(A. Jablan)

hayat.ba

drugi upravo čitaju