GENERAL ISMET HADŽIĆ ZA HAYAT: VELIČINA PREDSJEDNIKA ALIJE IZETBEGOVIĆA NEŠTO JE ŠTO NIKADA NEĆU MOĆI DEFINISATI

general ismet hadžić za hayat: veličina predsjednika alije izetbegovića nešto je što nikada neću moći definisati

Napravili smo paralelu s našom bitkom na Bedru u našoj domovini, u našoj zemlji. O teškom vremenu borbe za granicu, dostojanstvo, za pravo svakog čovjeka na slobodu, život i na ono što jesmo mi, Bosanci i Hercegovci, govorili smo s generalom Armije RBiH Ismetom Hadžićem.

  • Bio je to vakat koji je došao, ali smo ga prihvatili. Nismo bili spremni na početku, ali smo se vrlo brzo snašli i pokazali onima s druge strane da ne mogu na takav način osvojiti Bosnu, nego moraju ratovati, a mi čuvati taj komad zemlje. Mislim da nema ljepše zemlje na dunjaluku od Bosne. Umrijeti za Bosnu je nešto što ne mogu shvatiti, osim onih koji istinski vjeruju u Allaha i pričaju samo istinu. Ta istina i odnos prema Allahu su nas spasili. Prvi put smo u historiji imali prostor na kojem smo ukopavali naše šehide. Na Kovačima imamo 180 šehida. Ne znam je li tačan podatak, na Žuči ispod linija imamo ukopane šehide tokom rata. U cijeloj Bosni imamo šehide koji su nam garancija da je ovo naša zemlja, da je nećemo nikome dati i da idemo dalje – rekao je general Armije RBiH Ismet Hadžić.
general ismet hadžić za hayat: veličina predsjednika alije izetbegovića nešto je što nikada neću moći definisati
GENERAL ISMET HADŽIĆ ZA HAYAT: VELIČINA PREDSJEDNIKA ALIJE IZETBEGOVIĆA NEŠTO JE ŠTO NIKADA NEĆU MOĆI DEFINISATI

Džamija u sebi nosi i krije priču džemata, potrebe i želje naroda da se u vremenu borbe okrenemo vjeri, ali i da se okrenemo zajednici oko koje ćemo se okupljati. I u tim danima smo znali i mogli se osloniti jedni na druge.

  • Mi se moramo oslanjati jedni na druge. Nismo u nekoj situaciji gdje možemo lahko disati. Možemo disati, ali okolo moramo napraviti zaštitnu zonu da lakše dišemo i da možemo lakše živjeti i da naša djeca mogu živjeti. Na Dobrinji… Prvi objekt koji je srušen je džamija. Ostali smo bez džamije i napravili smo improvizaciju… 18 džamija smo napravili. Oko džamija smo pravili mezarja, gdje smo ukopavali naše ljude koji su poginuli. Nas samo vjera može ovdje održati i istina. Mi ne smijemo biti gubitnici, iza nas stoji Gospodar – ističe Hadžić.

Ramazani u vrijeme agresije na našu domovinu su bili turbulentni, teški i emotivni.

  • Oni su kao romantika. Na neki način sam htio da rahmetli predsjednika Izetbegovića dovedem da iftari s borcima, ne mojim, nego borcima s područja svih sarajevskih brigada, najboljim borcima. Ti iftari i ta druženja su nešto što se ne može ponoviti. Mi smo bili u Mostaru, gdje je bila veoma teška situacija. Te godine nije padala kiša skoro tri mjeseca. Ta informacija je došla do rahmetli predsjednika Izetbegovića i on je rekao: ‘Idemo.’ Koridor Sarajevo – Mostar je bio pod snajperskim djelovanjem HVO-a, ali mi smo krenuli. Tamo na ulazu, blizu tekije na Buni, izašla je žena starinski obučena, u dimijama. Digla je ruku, predsjednik je rekao vozaču da stane. Ona mu je rekla: ‘Predsjedniče, vi ste čestit čovjek. Samo vaša kišna dova može kišu pustiti.’ Bilo je vedro, nije bilo oblačno kada je to rekla. Mi smo prošli prema tekiji, počeli su da se navlače crni oblaci, da grmi. Grom je udario iznad tekije i jednu veliku stijenu odvalio. Nije u tekiju, hvala Bogu, nego u avliju tekije je pala. Vrlo se brzo razvedrilo, ali je kiše palo dovoljno da natopi zemlju. Kada smo izlazili iz tekije i vraćali se prema Sarajevu, na istom mjestu nas je dočekala žena koje je rekla: ‘Kazala sam ti, Alija, da je tvoja dova jedina ispravna i da nam ti možeš kišu donijeti.’ Te žene nema, ne postoji više ni u Hercegovini, ti znakovi što su išaretili da budemo ljudi. Srbi su u Dobrinji napravili crkvu samo na Veljinama. Kada su nama došla u pomoć dva tenka, most koji je na rijeci Dobrinji tačno gleda na toranj crkve. Čovjek koji je vozio tenk je Srbin i htio je da puca. Namjerno ili nenamjerno, samo Allah zna. Mi smo ga skinuli s tenka i nismo dali da puca i da se uništi crkva. Imamo osjećaj da nas je Allah nagradio što to nismo uradili – ističe Hadžić.

Mi smo čuvali bogomolje. Naš prvi predsjednik Alija Izetbegović je rekao da smo drugačiji i da smo se razlikovali. Svako od nas treba dati najbolje što može, jer je nama ova domovina amanet.

general ismet hadžić za hayat: veličina predsjednika alije izetbegovića nešto je što nikada neću moći definisati
GENERAL ISMET HADŽIĆ ZA HAYAT: VELIČINA PREDSJEDNIKA ALIJE IZETBEGOVIĆA NEŠTO JE ŠTO NIKADA NEĆU MOĆI DEFINISATI
  • Bio sam s rahmetli predsjednikom na služenom putu u Parizu. Pregovaralo se o stanju u Bosni i podjeli. Predsjednik Palestine je bio još živ i na holu smo se sreli. Sreo se s predsjednikom i rekao mu: ‘Predsjedniče Izetbegoviću, ako vam u pregovorima ponude na dlanu komad zemlje, prihvatite i imat ćete Bosnu. Nama to nikada nisu ponudili i nikada nećemo Palestinu imati – ističe Hadžić.

Sloboda nam nije poklonjena. Mi smo tu slobodu izborili, niko nam je nije poklonio ni dao. Mladošću, tijelom, životima utkali smo sve ono što je u tvrđavi Bosne i Hercegovine.

  • Veličina predsjednika je nešto što ja nikada neću moći definisati. U jeku borbe u najvećoj fazi ginjenja, u najvećim operacijama koje su srpski vojnici pokretali, njemu je pala na pamet ideja da grupu najboljih boraca, najteže ranjenih boraca, povede na hadž. Nas je bilo 600 na hadžu. Godine 1994. smo išli, ne pamtim da je neko poslužio hadžije, povukao tekbir, izgovorio tekbir i napravio prvi tavaf. Kada smo završili sve, rekao je da obiđemo ljude, da idemo u hotel, vojni dio, gdje se čuje pjesma ‘Bosnom behar probeharao’. I danas, kada čujem tu pjesmu, kažem sebi: ‘Ne može Bosni niko ništa’ – istakao je general Armije Republike Bosne i Hercegovine Hadžić u emisiji ”Stil života u islamu”.

(M. K.)

Video pogledajte i OVDJE.

hayat.ba

drugi upravo čitaju