19 C
Sarajevo
Sub, 10, 22

Franjo Topić: Svugdje je život proza, jedino u BiH poezija

Franjo Topić: Svugdje je život proza, jedino u BiH poezija

Gost Dnevnika je bio profesor doktor Franjo Topić, počasni predsjednik Hrvatskog kulurnog društva Napredak i Panaevropske Unije BiH.

Počnimo naš razgovor sa aktuelnim informacijama. Traži se pojašnjenje nakon navoda Ambasade Izraela o prijedlozima Izbornog zakona koji dolaze sa hrvatske strane i davanju podrške istim. I Jakob Finci je kazao da takav stav nije baš očekivan. Kako vi tumačite stav izraelske ambasade?

– Ono što smatram za važno jer da se donese iizborni zakon za cijelu BiH, ne samo za Federaciju. Ima se dojam da se ni hrvatske ni bošnjačke stranke ne zanimaju za manji entitet. Ovdje se moraju kombinirati pojedinačna prava i nacionalna prava. Ovdje bi najbolji model bio švicarski. 

Za sebe kažete da ste Bosanac, Hrvat i Evropljanin. Kako gledate na stvaranje negativne slike da je sve to “teško” biti u BiH?

– Ne vidim teškoću. Nije taktika ni dnevna politika. Jedan od najvećih doprinosa Napretka je da se nikada nije dogodilo da Bošnjak, Srbin, Finci, neće u Napretku sudjelovati. U našem fudbalskom klubu igra barem 80 posto Bošnjaka. Ja sam to što jesam i prihvatam druge ljude. Sve drugo je krivo. Stranke se svugdje bore za vlast. I u Italiji je pala vlada.. U BiH je problem što se nacionalne stranke i njihove svađe se prenose na narode. Stvara se mržnja. Izjave i potezi političara imaju svoje posljedice za obične ljude. Za većinu ljudi politika ništa ne znači. Za ljude je bitan kriuh, krov i mir. 

Vaša knjiga “Bosna i Hercegovina naša domovina” naišla je zaista na dobre reakcije. Događaji i paralela devedesetih i današnjice, ali navodite uporedo i nužne promjene koje je potrebno napraviti. Koje su to ako uzmemo u obzir trenutne postavke i retoriku?

  Sky News: Evropa posmatra dok se kriza polako razvija u BiH

– Švicarski model. Svako zna da dva entiteta nisu dobri. Stranke se bore za vlast. Trebaju nam novi političari. Korupcija nema vjere ni nacije. Demokracija se uči. Treba samo promovitarati ono što je pozitivno.

Vjera i nacija često se podudaraju. Potpuna je razlika a važnost podjednaka. Ko sve to zloupotrebljava i kako usljed svih zbivanja izbjeći štetu na račun i jednog i drugog?

– Sve je politika i čitav život. Stranačke borbe su stvar koje se treba čuvati. Paradoks je da mi ovdje ne možemo živjeti tri nacije a u Lonndonu živi 100 nacija. Zamislite koliko je to bunilo ljude. Demokracija se mora učti, ponavljam. 

Nezaobilazno je pitanje položaja Hrvata, koje je pred predstojeće izbore posebno aktuelizirano kroz Izborni zakon i angažman međunarodne zajednice. Ostajete li pri ranijoj tezi da Hrvati u BiH žive bolje od ostalih?

–  Rijetki su koji se ne slažu. Samo se ovi političli, stranački ne slažu. Tri brata i tri sestre se ovdje ne slažu. Čim si u javnosti moraš biti spreman da se neko ne slaže sa tobom. Pa, i ja se često sam sa sobom ne slažem. Nemojte različito mišljenje smatrati neprijateljstvom. Moolim ljude da razlikuju stranke i borbu za vlast od naroda.U Kreševu nema nezaposlenih. Kiseljak je napravio više u desetak godina nego u zadnjih 100. Svi Hrvati u Austriji, 150.000, nemaju toliko zaposlenih koliko imaju firme u Srednjoj Bosni. Ko ima kuću i auto nije bogat, ali ni po jednim kriterijima nije siromašan. Hrvati žive najbolje. U inozemstvu se možda bolje živi, ali ovdje se živi ljepše. Ovdje se može živjeti dobro. Ni jedna prosječna obitelj u Njemačkoj ne živi dobro od jedne plaće.Hajmo razmišljati i tražiti pozitivno. Mladi se mogu angažirati. Ovdje nije popularno baviti se poljoprivredom. 46 posto bruto društvenog proizvoda u EU je poljoprivreda i stočarstvo. Mladi neka zavrne rukave i rade i neka se bave politikom bolje od ovih koje kritiziraju. Svugdje je život prozas, jedino u BiH poezija. 

  Helić: Schmidtove izborne reforme će učvrstiti etničke podjele, laž je da Hrvati nisu zastupljeni

Sve detalje razgovora sa  Franjom Topićem pogledajte u video prilogu. 

 

okanal.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa