Foto: Karađoz-begova medresa svečanom akademijom ispratila 379. generaciju maturanata

Svečanom akademijom održanoj u sportskoj dvorani Univerzitetsko sportsko-rekreativnog centra (USRC) „Midhad Hujdur Hujka“ u prisustvu roditelja, rodbine i brojnih zvaničnika iz javnog, političkog i vjerskog života danas je u Mostaru Karađoz-begova medresa ispratila 379. generaciju maturanata.

Tokom programa posljednju prozivku maturanata, izvršili su njihovi razrednici Ramiza Bandić – Kafadar, Aldin Boškailo i Emina Vujinović – Mehremić.

– Posebno smo sretni što danas naše maturante ispraćamo u novu fazu obrazovanja, sigurni da je njihovo obrazovanje u našoj školi bilo uspješno i cjelovito – naglasio je direktor Medrese hafiz Aid-ef. Tulek ističući kako su tokom školovanja postali svjesni svih vrijednosti vjere i domovine.

Kao posebnu odliku generacije izdvojio je njihovu marljivost i posvećenost nastavi, obzirom da ih je polovina tokom četverogodišnjeg školovanja imala odličan uspjeh.

Učenici ove generacije ostvarili su zapažene rezultate na takmičenjima iz stranih jezika, školskim debatama na nivou Bosne i Hercegovine, sportskim takmičenjima ali i literarnim i likovnim konkursima.

– Međutim, njihova ljubav prema čovjeku i čovjekoljublju je nadišla sve njihove uspjehe, jer ova generacija je organizirala na desetine humanitarnih akcija. Posebno su bili fokusirani da pomognu narodu Palestine. Stoga smatram da su oni položili ispit , patriotizma, ljubavi i privrženosti vjeri islamu – kazao je direktor Tulek.

Uručujući priznanja i nagrade najuspješnijim učenicima. on je na svečanosti uručio i vakufnamu za prikupljena sredstva koja su, kao učenici uplatili za potrebe Medrese.

Priznanje za učenicu i učenika generacije dodijelio je Amini Šuta i Ahmedu Deliću, dok je priznanja ponos generacije uručio Azri Lizde, Hani Bučuk, Omaru Ortašu, Lamiji Muharemović, Ajni Alić i Mirzi Garib.

Posebno zadovoljstvo zbog uspjeha Medrese i ove generacije maturanata izrazio je mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović koji je u svom govoru kazao kako je ovim činom Mostar potvrdio svoj status da je Bosna u velikom.

– Raskošna historija Mostara uvijek je davala pečat Bosni, kvalitetan pečat islamu, bošnjaštvu, našoj kulturi i našoj baštini. Danas smo u ovoj dvorani koja nosi ime slavnog komandanta 41. slavne mostarske brigade. Tu smo u sportskoj dvorani iz nužde, nismo u Domu kulture na Rondou, gdje bi trebala biti ova svečanost, ali tamo su obilježja samo jednoga naroda, i mi ne možemo pod zastavu samo jednog naroda. Mi bismo pod zastavu države Bosne i Hercegovine“ – naglasio je muftija.

Poručio je da će slični događaji u budućnosti biti organizirani u Interkulturnom centru „Mevlana“, na lokalitetu Lakišića harema.

– To je dostojno mjesto. Neće se ova mladost nikuda uklanjati. Mi smo otvoren narod, koji dijeli sudbine života sa našim komšijama i susjedima i pozivamo ih da zajedno gradimo takav Mostar, koji je otvoren i slobodan i u kojem ravnopravno svi njegovi narodi svoj identitet žive i čuvaju. Takav Mostar želimo i za takav Mostar se zalažemo – istakao je muftija Dedović.

On je maturantima poželio uspješan nastavak školovanja kao i svaki uspjeh u njihovom životu izražavajući nadu da će u svakom slučaju dostojno i dostojanstveno reprezentirati Islamsku zajednicu.

Prigodne čestitku maturantima uputili su Suad Marić, pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i kulture u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona i direktor Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ u BiH prof.dr. Dževad Hodžić.

Čestitke u ime reisul-uleme Husein-ef, Kavazovića, u svojstvu njegovog izaslanika izrazio je i direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ Mensur Karadža.

U podsjećanjima da iza impresivnih rezultata ove generacije maturanata stoji neprestana briga organa i tijela Zajednice, on je zahvalio svima koji su na nesebičan način podržavali rad Medrese od njenog osnivanja do danas.

– U vrijeme kada se reaktivirala ova Medresa ovo područje, naša država i naš narod bili su suočen sa velikom kataklizmom. Sve što je bilo humanističko i civilizacijsko bilo je napadnuto i bilo je dovedeno u pitanje.

Donošenje odluke o reaktiviranju Medrese bio je hrabar čin. Rezultate te vizije vidimo danas – podsjetio je Karadža.

Komentirajući podatak da je od rata do danas oko 12 000 učenika završilo jednu od sedam medresa, naglasio je kako sam to daje osnovanu nadu da će biti onih koji će nositi emanet vjere i da će biti dostojnih nasljednika znamenitih muftija kakvi su bili Sidki Karabeg, Ali Fehmi Džabić i druge istaknute ličnosti.

– Vi ste svi svojim zalaganjem učinili da je ova Medresa postala respektabilna škola koja je postala dobar oslonac za dalje naučno usavršavanje – kazao je Karadža.

U porukama maturantima je naglasio da je pred njima mnogo izazova, ali da uvijek imaju na umu načela i principe islama kako bi sačuvali svoj vjerski i nacionalni identitet.

Ova generacija maturanata Karađoz-begove medrese, 26. po redu od njenog reaktiviranja broji 57 učenika iz skoro svih krajeva Bosne i Hercegovine.

#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/05/IMG_3611-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/05/IMG_3694-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/05/IMG_3663-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/05/IMG_3650-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/05/IMG_3671-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/05/IMG_3600-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item7 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/05/IMG_3629-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#tdi_1 .td-doubleSlider-2 .td-item8 {
background: url(/wp-content/uploads/2024/05/IMG_3580-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

(Preporod.info)

24sata.info

drugi upravo čitaju