21 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Forto i Sivro potpisali Kolektivni ugovor: Veće plate uposlenicima u vrtićima i osnovnim školama

(Patria) – Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja, osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Radi se o retroaktivnoj primjeni ugovora koji važi od 1. maja 2022. do 30. aprila 2024. godine, kojim će svi uposlenicima u vrtićima i osnovnim školama u KS imati veće plate za 7 posto kroz povećanje koeficijenata.

Vlada KS je prepoznala potrebu, te pokrenula inicijativu prema Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalnom odboru Kantona Sarajevo za donošenje novog kolektivnog ugovora, kako bi se povećala prava radnika u obrazovanju.

"Današnji potpis je značajan iz više razloga. Od početka je ova Vlada htjela da popravi status radnika u obrazovanju. Ako gledamo prosječne plate, ovo je sektor koji je jedan od najslabije plaćenih i fokus Vlade KS u budućnosti će biti popravljanje uslova rada u ovoj oblasti", rekao je premijer Forto.

Prema riječima ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović, pregovori su vršeni intenzivno kako bi u što kraćem roku došlo do usaglašavanja i zaključivanja kolektivnog ugovora.

"Definisano je da početak primjene ovog Kolektivnog ugovora bude od mjeseca maja, kako bi se ublažile ekonomske posljedice na primanja prosvjetnih radnika. Osnovni koeficijenti su povećani za sedam posto, dok uz dodatke na otežane uvjete rada, osnovna plaća može biti uvećana do 25 posto. Pripravnici su imali umanjenu platu za 20 posto, a Vlada je inicirala da umanjenje ne bude 20 posto, nego pet posto", rekla je ministrica Hota-Muminović.

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH je rekao da osim povećanja osnovnih koeficijenata, kolektivni ugovor donosi još 36 poboljšanja i 30 sačuvanih bitnih prava za radnike.

  PČELARI U FBIH ZADOVOLJNI SEZONOM, ALI SU I CIJENE VEĆE: KILOGRAM KVALITETNOG MEDA SA 20 PORASTAO NA 25 KM

"Radnici u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja će u naredne dvije godine biti u potpunosti zaštićeni i nadamo se da ćemo sa Vladom KS u narednim mjesecima pokrenuti socijalni dijalog o povećanju cijene rada kroz osnovicu ili na neki drugi način", rekao je Sivro.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata KS Franjo Rener i predsjednica Udruženja direktora/ravnatelja osnovnih škola u KS Erzumana Fukelj.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Brano
Branohttps://javno.ba
Brano je veliki zaljubljenik u ribolov. Još veći je luđak za sportske vijesti. Voli sve, najviše nogomet. Na njegovom jelovniku su uvijek svježe informacije iz Liga petice, regije i svijeta. Prati sportske vijesti i redovno informira o svim sportskim dešavanjima.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa