31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

FMON RASPISAO KONKURS ZA (SU)FINANSIRANJE NAUČNIH PROJEKTA

Konkurs je raspisan za (su)finansiranje projekata koji predstavljaju izvor novih naučnih ideja i saznanja i doprinose razvoju naučne misli, za fundamentalna i primijenjena istraživanja, kao i posebna istraživanja od interesa za FBiH, ističu iz Ministarstva.

Napominju kako ove projekte mogu prijaviti: javni naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti te javni univerziteti, kao i druge pravne osobe javnopravnog karaktera registrirane za obavljanje naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, izuzev fakulteta, akademija i drugih organizacijskih jedinica visokoškolskih ustanova koji svoje aplikacije podnose isključivo putem matičnih univerziteta.

Pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije mr.sc. Jasmin Branković naglašava kako su svi detalji obrazloženi u tekstu Konkursa, koji je dostupan na službenoj web stranici Ministarstva (www.fmon.gov.ba), gdje se može preuzeti i Obrazac za prijavu.

Prijava na Konkurs

  • Inače, prijava za Konkurs se sastoji od dva dijela. Prvi čine podaci o podobnosti naučno-istraživačke i/ili istraživačko-razvojne pravne osobe, te voditelja i teme projekta, dok drugi dio prijave sadrži opis i plan, odnosno cilj projekta, biografiju i bibliografiju voditelja i sudionika projekta, suglasnosti za sudjelovanje, metodologiju istraživanja, rokove, očekivane rezultate i održivost, detaljan vremenski okvir realizacije projekta i detaljan finansijski plan razrađen po mjesecima te izjavu o eventualnom sufinansiranju”, objašnjava Branković.

Dodaje kako će se evidentiranje i obrada prijava prispjelih na Konkurs obaviti u Ministarstvu, dok će Vijeće za nauku izvršiti ocjenu sadržaja podnijetih prijava u pogledu podobnosti, originalnosti, aktualnosti, kvalitete predloženih istraživanja, vrijednosti očekivanih rezultata, podobnosti podnosioca prijave i voditelja projekta, rokova, vremenskog okvira realizacije i ukupne cijene projekta.

PRIORITETNE OBLASTI ZA ISTRAŽIVANJE

Branković također napominje kako su u sklopu Konkursa naznačene i prioritetne oblasti za istraživanja u svih šest naučnih oblasti, i to po četiri, s tim što je za svaku oblast jedna zajednička, a odnosi se na istraživanja o covidu-19 i njegovim posljedicama.

  • Dakle, u području Humanističkih nauka, uz spomenutu, prioritetne oblasti su i: Izvorna historiografija, Poticanje duhovnih, kulturnih i moralno-etičkih vrijednosti u javnom prostoru te Razvijanje građanske kulture u bh. društvu, dok se u Društvenim naukema odnose na Iseljavanje iz BiH i Transformacijske procese braka i porodice u BiH, kao i na Turizam na prostoru FBiH”, kaže pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije.
PROČITAJ  MIJATOVIĆ, OŠTRO IZ BANJE LUKE: ZABRANA MIRNE ŠETNJE U PRIJEDORU JE SRAMOTAN ČIN, DANAS TREBA BITI SRBIN, BOSANAC, PRAVOSLAVAC
-Click Here To Join Native Media

Za Tehničke nauke, navodi dalje, prioritetnim su izdvojena istraživanja koja za rezultat imaju novi proizvod, pripremu patenta, novu metodu projektiranja proizvoda ili tehnologija ili novi standard ili protokol te istraživanja u oblasti korištenja prirodnih i bio-obnovljivih resursa izvora energije i energetske efikasnosti, odnosno iz oblasti primjene standarda iz zaštite životne sredine i revitalizacije postojećih tehnologije.

Nadalje, tu su još i prioritetne oblasti za istraživanje u Biotehničkim naukema: Zapošljavanje u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, Procjena stanja prirode i upravljanje prirodnim resursima i Nauka u privredi, u Biomedicini i zdravstvu: Palijativna, odnosno Gerijatrijska skrb te Skrb za osobe s posebnim potrebama, dok su u Prirodnim naukema to istraživanja koja su osnova novih biotehnologija, ona koja doprinose zaštiti, očuvanju i unaprjeđenju životne sredine te istraživanja i sinteze bioloških aktivnih spojeva.

fmon raspisao konkurs za (su)finansiranje naučnih projekta
FMON RASPISAO KONKURS ZA (SU)FINANSIRANJE NAUČNIH PROJEKTA

Maksimalan iznos traženih i odobrenih sredstava po projektu može biti do 18.000 KM za projekte u oblasti tehničkih, biotehničkih i prirodnih nauke, te biomedicine i zdravstva, a do 12.000 KM za projekte u oblasti društvenih i humanističkih nauke.

JAVNI POZIV ZA OSTALE PROGRAME PODRŠKE U OBLASTI NAUKE

Kao i prethodnih godina, u oblasti nauke, bit će raspisan i Javni poziv za znanstvena i naučnostručna društva te javne znanstvene ustanove za podršku organizaciji domaćih i međunarodnih naučnih skupova, te tiskanju naučnih časopisa i knjiga.

PROČITAJ  Podrška projekta EU4AGRI kompaniji ‘Voćar’ iz Brčkog na putu energetske neovisnosti

Kako su pojasnili iz Ministarstva, na ovaj Javni poziv mogu aplicirati i autori, odnosno kandidati koji nisu zaposleni na nekoj od javnih visokoškolskih i naučnih ustanova za dodjelu podrške izdavanju novije naučne, stručne i univerzitetske literature te za sufinansiranje istraživačkog rada, naučnog usavršavanja i studijskog boravka u zemlji i inozemstvu.

Javni poziv za ove programe podrške, u iznosu od 350.000 KM, planiran je za jesen, a njime je još obuhvaćen i otkup novije znanstvene literature od komercijalnih izdavača s područja FBiH te program populariziranja nauke.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u Proračunu za ovu godinu osiguralo i 1.100.000,00 KM za podršku programima i projektima institucija nauke i kulture od značaja za BiH, odnosno od značaja za Federaciju BiH.

Pomoćnik federalnog ministra za nauka i tehnologije na kraju je napomenuo kako je Konkurs za (su)finansiranje naučnih projekta otvoren do 21. lipnja 2022. godine, dok je Javni pozivi za ostale programe podrške u oblasti nauke planiran za rujan.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa