Film “Oluja” podigao buru u Srbiji, Hrvati traže da se ne prikazuje

DEMOKRATSKI savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) izrazili su strahovanje da će učenici hrvatske nastave u Srbiji biti izloženi aktima mržnje u slučaju prikazivanja srpskog filma “Oluja” u školama koje pohađaju te su zatražili da se film tamo ne prikazuje.

DSHV i HNV zatražili su da se film o masovnom odlasku srpskog stanovništva s hrvatskih područja 1995. ne prikazuje u školama s nastavom na hrvatskom jeziku i u mjestima gdje živi veći udio Hrvata. Prethodno je prikazivanje filma preporučilo ministarstvo obrazovanja.

Ministarstvo: Taj film prikazuje tragičnu sudbinu srpskog stanovništva

Srpsko ministarstvo preporučilo je školama projekciju tog igranog filma navodeći da on za temu ima tragičnu sudbinu srpskog stanovništva protjeranog 1995. tijekom hrvatske vojne akcije Oluja, s prostora Dalmacije, Like, Banije, Korduna, na kojem je stoljećima živjelo te da ima obrazovnu i odgojnu funkciju.

“Dopuštajući pluralnost perspektiva ocjene povijesnih događaja i uvažavajući značaj filmske umjetnosti u odgojno-obrazovnom procesu, ukazujemo na činjenicu da prikazivanje filma ‘Oluja’ može snažno utjecati na širenje negativnih stereotipa o Hrvatima”, objavio je tim povodom DSHV na Twitteru.

Po njihovoj ocjeni to može povećati negativne osjećaje spram Hrvata i ojačati netoleranciju među adolescentima u Srbiji. “Negativno označeni, jer se takva slika generira u filmu, mladi će Hrvati, opravdano strahujemo, dodatno biti stavljeni u deprivirani položaj”, navodi stranka hrvatske manjine.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća: Neugodno smo iznenađeni

Iskazujući bojazan da će osmaši i srednjoškolci hrvatske zajednice biti izloženi aktima mržnje, DSHV je naveo kako očekuje da se ovaj film ne prikazuje u školama u Srbiji u kojima postoji nastava, između ostalih, i na hrvatskom jeziku i u onima u mjestima gdje živi veći udio Hrvata.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić priopćila je da su bili izuzetno neugodno iznenađeni dopisom koji je stigao u škole i to u trenutku kada je počelo otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske.

“Odmah nakon saznanja o preporuci školama poduzeli smo korake diplomatskog rješavanja nastale situacije, i u tom smislu imali smo i sastanak s ministrom obrazovanja na kojemu je iznesena naša velika zabrinutost i očekivanje da se ovaj slučaj razriješi”, navela je u izjavi čelnica Vijeća.

“Nakon razgovora s ministrom i njegovim timom dobili smo uvjerenja kako će se poduzeti konkretni koraci, te da se film neće prikazati u školama gdje se nastava izvodi i na hrvatskom jeziku”, dodala je.

Vojnić je poručila da će HNV ipak nastaviti raditi na tome da se cijela preporuka preispita, da se spriječi afirmacija nasilja, da se povijesnim događajima pristupa cjelovito te da se vrati na put izgradnje dobrih bilateralnih odnosa dviju država.

Film je predstavljen kao srpski ratni

Srpsko ministarstvo obrazovanja preporučilo je prikazivanje filma “Oluja” osmašima i srednjoškolcima pozivajući se na mišljenje Zavoda za unaprjeđenje obrazovanja i odgoj Srbije, koji drži da film odlikuje realističnost, uvjerljivost i odsustvo patetike u prikazivanju događaja, kao i odlična gluma glavnih protagonista.

Igrani film redatelja Miloša Radunovića počeo se u kinima prikazivati u siječnju ove godine i javnosti je predstavljen kao srpski ratni film. U obrazloženju producentske kuće Omega Production iz Beograda dodaje se da u srpskoj kinematografiji do sada nije bilo mnogo djela posvećenih povijesnim zbivanjima vremena raspada iz jugoslavenske države i utoliko igrani film “Oluja” ima poseban značaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


Index.hr

drugi upravo čitaju