31.6 C
Sarajevo
Pon, 06, 22

Federacija ne dijeli BiH, uredbom o građenju nije zabranjen rad firmama i pojedincima iz RS -a

(Patria) – Ministarstvo prostornog uređenja F BiH u odgovoru za Patriju tvrdi da Uredbom o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju firme iz RS-a nisu ni na koji način diskriminirane te onemogućene u smislu poslovanja na prostoru entiteta Federacija Bosne i Hercegovine. Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić krajem maja je najavila kako pripremaju informaciju koju će predočiti Vladi RS, a prema kojoj bi se izradio propis za zabranu rada građevinskim firmama iz Federacije Bosne i Hercegovine na području Republike Srpske. Ovo je, kako je rekla, odgovor na ranije donesenu odluku Vlade FBiH kojom se onemogućava rad firmama iz RS u FBiH.

Do reakcije iz RS-a nije došlo jer je prema njihovim informacijama Vlada F BiH promijenila dio kojom je propisano da se uz zahtjev za izdavanje ovlaštenja fizičkog lica, što je uslov za dobijanje ovlaštenja pravnog lica, dostavlja i ovjerena kopija uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenom na području FBiH.

– Vlada Federacija BiH dijeli BiH. Stvara državu u državi. BiH je jedinstveno tržište, a oni se zatvaraju i ne dozvoljavaju našim subjektima da budu na tržištu. Inženjer iz Republike Srpske ne može dobiti licencu ukoliko je nije položio u FBiH, a njihov inženjer može položiti ispit u FBiH i dobije licencu i u Republici Srpskoj. Trenutno je lakše našim građevincima dobiti posao u Srbiji, Hrvatskoj nego u Federaciji BiH", rekla je ranije Srebrenka Golić

Resorni ministar u F BiH Josip Martić smatra da su sve te reakcije pomalo začuđujuće, te da predstavljaju iskaz evidentno pogrešnog tumačenja. U Federaciji i dalje poslove izvođenja radova i projektiranja mogu obavljati firme iz cijele Bosne i Hercegovine, pa tako i one sa sjedištem u Republici Srpskoj.

PROČITAJ  Juratović sa Zovko o BiH, Hrvatska treba pomoći da izbori budu slobodni i neometani

– Namjera je da se kroz uspostavljanje registra licenciranih inženjera ima uvid u kompetencije projektanata, kontrolora, nadzora, i voditelja gradilišta na objektima i građevinama za koje samo Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje odobrenja za građenje, dakle na najsloženijim zahvatima. Za sve one građevine za koje građevinske dozvole izdaju općine i županije sve ostaje kao i do sada”, ističe federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Iz Ministarstva za Patriju kažu da su odredbama članka 1. Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju (,,Službene novine Federacije BiH", br. 25a122 i 42122, u daljnjem tekstu: Uredba), propisani su:

– uvjeti i način uređenja gradilišta,

-Click Here To Join Native Media

– način izvođenje obavezne dokumentacije na gradilištu,

– sudionici u građenju građevina i zahvata za koje odobrenje za građenje/uklanjanje izdale Federalno ministarstvo prostornog uređenja,

– uvjeti za izdavanje i oduzimanje ovlaštenja pravnim i fizičkim osobama,

– registar ovlaštenja izdanih pravnim i fizičkim osobama,

– nadzor i kaznene odredbe.

Osim toga ministar Martić navodi da je odredbama članka 41. Uredbe propisano da je projektant pravno lice registrovano za izradu projektne dokumentacije koje je upisano u sudskom registru na teritoriju Bosne i Hercegovine i koje posjeduje odgovarajuće ovlaštenje Federalnog ministarstva.

Ističe da je svakako jedan od učinaka koji se htio postići ovom Uredbom bio taj da se i na određeni način zadrži u punom kapacitetu nadležnost ovog ministarstva u pogledu organiziranja polaganja stručnih ispita.

“Ovo se najvećim dijelom odnosi na poticanje stručnih osoba koje dolaze sa područja Federacije da stručni ispit polažu pri ovom ministarstvu. I ono najvažnije što je unijelo dosta pomutnje, sve one stručne osobe koje su položile stručni ispit kod nadležnog ministarstva RS imaju sva prava koja su im i do sada pripadala. I da se vratim na početak, kolege iz Republike Srpske su iskazale neopravdano nezadovoljstvo, jer Federacija je uvela u ovom propisu alat, registar koji u RS-u egzistira dulje vrijeme. Dakle ništa se značajno nije promijenilo u odnosu na stečena prava stručnih osoba i firmi iz Republike Srpske”, naglašava ministar Martić.

PROČITAJ  NATO sumirao utiske o BiH, zabrinuti zbog najteže krize od rata

Iz Ministarstva su u svom dopisu naveli da odredbama članka 49. Uredbe je propisano da zahtjev za izdavanje ovlaštenja fizička osoba podnosi Federalnom ministarstvu te uz zahtjev prilaže:

– ovjerenu kopiju diplome visoke stručne spreme (VSS-VIl stepen) ili minimalno 240 ECTS bodova Il ciklusa visokog obrazovanja,

– ovjerenu kopiju uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenom na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine ili ovjerenu kopiju uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenu na teritoriju SFRJ do 06.04.1992. godine ili ovjerenu kopiju uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenom na prostoru Bosne i Hercegovine do stupanja na snagu ove uredbe, odnosno rješenje o oslobađanju od polaganja stručnog ispita izdato od nadležnog organa,

– dokaz o radnom iskustvu u struci na poslovima za koje se traži ovlaštenje u trajanju od minimalno 5 (pet) godina,

– potpisanu radnu biografiju (CV) s popisom poslova u struci. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa