8 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

Fantastična ideja Denisa Zvizdića: Političar ako bez razloga ne dođe na sjednicu ostaje bez plate

Prema ovom prijedlogu plaća će biti obustavljena onim poslanicima i delegatima u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine koji bez opravdanog razloga ne dođu na najmanje jednu sjednicu Doma ili Komisije u kojoj rade.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim se predlaže obustava isplate plaća poslanicima i delegatima koji u jednom mjesecu ne dođu bar na jednu sjednici Doma ili Komisije.

„U skladu s članom 133. Poslovnika, a s obzirom na to da se radi o prijedlogu zakona visokog stepena hitnosti koji je formuliran na jednostavan način, tražim da se prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku“, piše Zvizdić.

Prema ovom prijedlogu plaća će biti obustavljena onim poslanicima i delegatima u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine koji bez opravdanog razloga ne dođu na najmanje jednu sjednicu Doma ili Komisije u kojoj rade.

Ovaj zakon bi u slučaju usvajanja u primjeni bio od dana potvrđivanja i objavljivanja rezultata Općih izbora u BiH koji bi se trebali održati 2. oktobra.

„Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona izmijeniti odluku o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH s ciljem usklađivanja odluke s odredbama ovog zakona“, navodi se u Zvizdićevom prijedlogu.

U obrazloženju za donošenje zakona se navodi da je od jula 2021. do februara 2022. godine grupa poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini provodila neustavnu blokadu rada institucija BiH.

„Bez obzira što se taj čin opravdava političkim stavovima i zaključcima nižih nivoa vlasti, javnosti je s pravom smatrala da nije ispravnom, ni moralno u istom periodu isplaćivati tim poslanicima i delegatima punu plaću, posebno imajući u vidu da je plaća zastupnika i delegata, uključujući i druge naknade najmanje 5.000 KM. Ovaj zakon ima cilj da se ubuduće ispravi ta nelogičnost, te da se obustavi isplata plaće za svaki mjesec u kojem poslanik ili delegat, svjesno ili bez valjanog opravdanja odbija dolaziti na sjednice Doma i/ili komisija“, navodi se.

pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa