Euronews: Hrvatski europarlamentarci omalovažavaju nacističke zločine

NEDAVNO su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirali događaje na kojima su, čini se, zataškavali kontroverzna pitanja vezana uz terorizam i nacističke kolaboracioniste iz hrvatske povijesti.

Željana Zovko, zastupnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), nazočila je prošli tjedan seminaru u okviru niza događanja grupe Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, piše Euronews.

Prema premisi panela, usredotočili su se na tajne službe bivših komunističkih nacija, jer “totalitarni režimi iz prošlosti možda više ne postoje, ali njihove tajne službe i mreže žive”, rekla je Zovko.

Prezentaciju održala članica krajnje desničarske organizacije

Na događaju je prezentaciju održala Zdravka Bušić, članica Hrvatskog narodnog otpora ili Otpora tijekom 70-ih godina, krajnje desničarske organizacije odgovorne za nekoliko terorističkih napada diljem svijeta.

“Sigurna sam da će Zdravka Bušić značajno pridonijeti ovom seminaru svojim dubokim znanjem i osobnim iskustvom o ovom pitanju”, nastavila je Zovko.

Otpor je osnovao Vjekoslav Maks Luburić, notorno brutalni šef nekoliko koncentracijskih logora osnovanih u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), nacističkoj marionetskoj državi koja je nakratko postojala na teritoriju današnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijelova Srbije tijekom Drugog svjetskog rata.

Bombaški napad i otmica zrakoplova 

Zdravkin brat Zvonko je u rujnu 1976. sudjelovao u otmici zrakoplova Trans World Airlinesa koji je letio iz New Yorka za Chicago i postavio bombu na Grand Central Stationu u New Yorku, tražeći da se apel za neovisnost Hrvatske objavi u vodećim američkim novinama.

Zrakoplov je preusmjeren u Montreal, a potom u Newfoundland, gdje je pušteno 35 putnika. Nakon pregovora s američkim veleposlanikom u Parizu, napadači su se predali.

Jedan je njujorški policajac poginuo dok je demontirao bombu, a počinitelji su osuđeni za zračno piratstvo. Zašto je Zdravka Bušić govorila u Europskom parlamentu?

Hrvatska rehabilitirala Zdravku Bušić i njezina brata

Panel je apelirao na otvaranje državnih arhiva bivših komunističkih tajnih službi, “kako bi ih mogli u potpunosti istražiti i pozabaviti se postojećim strukturama iz komunističke ere i njihovim zločinima”.

Zdravka Bušić i njezin brat rehabilitirani su nakon raspada Jugoslavije i proglašenja neovisnosti Hrvatske. Bila je zastupnica u Hrvatskom saboru i europarlamentarka nakon ulaska Hrvatske u EU 2013. godine.

Bušić se u svom izlaganju fokusirala na djelovanje državne sigurnosti Jugoslavije ili UDB-e, koju je optužila za počinjenje gnusnih zločina, uključujući zatvaranje, mučenje i ubijanje onih za koje se smatralo da sudjeluju u “neprijateljskim aktivnostima protiv države”.

“Mnogi pojedinci iz mlade hrvatske generacije smatrali su da je stvaranje neovisne i demokratske države Hrvatske od presudne važnosti”, objasnila je Bušić na skupu.

Bušić se nije izravno osvrnula – pa čak ni spomenula – na aktivnosti u kojima su sudjelovali i za koje su osuđeni ona, njezin brat i suprug, iako je iznijela nekoliko stavova o djelovanju hrvatskih iseljeničkih zajednica ili dijaspore, pokazuje snimka panela koju je dobio Euronews.

Zašto se danas govori o komunističkim zločinima?

Zdravka Bušić je inzistirala na tome da “biološki potomci i ideološki sljedbenici komunista imaju veliku moć u modernom dobu” i da je komunistička ideologija ostavila “jasnu kontaminaciju” na hrvatsko društvo.

Iako bi se tema rasprave na prvi pogled mogla činiti razumnom, Bušić i drugi govornici nisu uspjeli spomenuti činjenicu da je razgovor o komunističkim zločinima i dalje platforma za okupljanje krajnje desnice, ultranacionalista i nacističkih apologeta koji promiču ideje koje potiču diskriminaciju i danas.

Ove teme imaju za cilj potaknuti strahove i opravdati njihova uvjerenja, kaže Michael Colborne, novinar i istraživač u Bellingcatu koji je opsežno pratio Hrvatsku i Balkan.

“Iskorištavaju antokomunističke osjećaje”

“Oni iskorištavaju antikomunističke osjećaje koji postoje ne samo u bivšim komunističkim ili socijalističkim zemljama, već i na drugim mjestima”, rekao je Colborne za Euronews.

“To je oduvijek bila taktika krajnje desnice, koja datira još od izvornh talijanskih fašista, iskorištavati strahove ljudi i nesklonost prema komunizmu – stvarne ili zamišljene, opravdane ili ne – i ponuditi sebe i svoje ideje kao jedine stvar koja ih može zaštititi. Postoji oklijevanje da se otvoreno osude ovi zločini jer se smatra da podrivaju sam identitet i sigurnost nacije”, dodao je.

Prema Colborneu, mnogi neće moći shvatiti da su za mnoge zemlje u srednjoj i istočnoj Europi “njihovi identiteti i sama egzistencija bili ugroženi u raznim točkama njihove novije povijesti na načine koji su nepoznati, primjerice, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama ili Velikoj Britaniji”.

Slavila Stepinca, nadbiskupa koji nikad nije osudio nacistički režim

Zovko je u ožujku sudjelovala u organizaciji događaja u Europskom parlamentu u čast nadbiskupa Alojzija Stepinca. Iako neki tvrde da je Stepinac spašavao lokalne Židove dok je bio na dužnosti tijekom nacističke marionetske države Hrvatske, on nikada nije osudio nacistički režim i bio je rani zagovornik rasnih zakona usmjerenih na židovsko stanovništvo.

“Osuda ovih zločina iz prošlosti znači potkopavanje i ugrožavanje ne samo identiteta, već i samog postojanja zemlje danas”, zaključuje Colborne.

Euronews je za komentar kontaktirao Hrvatsku demokratsku zajednicu.


Index.hr

drugi upravo čitaju