EUGEN SAVOJSKI ZAPALIO I OPLJAČKAO SARAJEVO

eugen savojski zapalio i opljačkao sarajevo

1697. Austrijski feldmaršal Eugen Savojski je na čelu svojih jedinica sa oko 8.500 vojnika 1697. zauzeo Sarajevo, koje je temeljito opljačkao, pa potom spalio. ovo je jedan od najtežih događaja u dogoj istoriji Sarajeva.

1601. Umro danski astronom Tycho Brahe. Izgradio je opservatoriju Uranienborg na ostrvu Hven, nedaleko od Kopenhagena i posvetio se osmatranju planeta, posebno Marsa. Otkrio je novu zvijezdu u sazviježđu Kasiopeje.

1648. Vestfalskim mirom, koji su zaključili njemački car i vladari Francuske i Švedske, završen je Tridesetogodišnji rat. Mirovnim ugovorom potvrđena načela Augsburškog vjerskog mira iz 1555. o ravnopravnosti rimokatolika i protestanata i osujećena namjera Rimsko-njemačkog carstva i pape o hegemoniji u Evropi.

1795. Pruska, Austrija i Rusija izvršile treću podjelu Poljske. Kao suverena država Poljska je obnovljena tek 1918. godine.

eugen savojski zapalio i opljačkao sarajevo
EUGEN SAVOJSKI ZAPALIO I OPLJAČKAO SARAJEVO

1882. Njemački bakteriolog Robert Koch otkrio je bakteriju koja izaziva tuberkulozu – Kochov bacil. Bilo je to revolucionarno otkriće u borbi protiv najopasnije bolesti 19. stoljeća. Također, pronašao je uzročnike kolere.

1889. U Stocu rođen Mustafa Golubić, prvobitno pripadnik Mlade Bosne, potom Crne ruke, komunista i sovjetski obavještajac.

1912. Završena Kumanovska bitka u kojoj je Prva srpska armija tokom dvodnevnih borbi potpuno potukla tursku Vardarsku armiju, zadavši presudan udarac Turcima u Prvom balkanskom ratu. Turci se povukli u neredu prema Bitolju, a srpska vojska uputila se prema Skoplju i Velesu.

1917. Nijemci i Austrijanci kod gradića Caporetta (sada Kobarid, Slovenija) u Prvom svjetskom ratu probili odbranu italijanske vojske i nanijeli joj težak poraz. Panično bjekstvo Italijana pretvorilo se u totalno rasulo, do tada naizgled čvrste armije. Za 16 dana napadači su napredovali 110 kilometara, zarobili 293.000 italijanskih vojnika, više od 300 topova i velike zalihe ratnog materijala.

1944. Američki avioni u Drugom svjetskom ratu, tokom velike vazdušno-pomorske bitke u filipinskom zalivu Leyte, potopili japanski nosač aviona Musashi, jedan od najvećih ikad izgrađenih.

eugen savojski zapalio i opljačkao sarajevo
EUGEN SAVOJSKI ZAPALIO I OPLJAČKAO SARAJEVO

1945. Stupila na snagu Povelja Ujedinjenih nacija koju je u junu 1945. u San Franciscu potpisala 51 zemlja osnivač svjetske organizacije, uključujući Jugoslaviju.

1946. Osnovan FK Sarajevo.

1948. Umro austrijski kompozitor mađarskog porijekla Franz Lehár.

1974. Umro ruski violinista i dirigent David Fyodorovich Oistrakh, jedan od najvećih majstora violine u 20. vijeku.

1991. U Sarajevu konstituisana prva Skupština srpskog naroda u BiH. Za prvog predsjednika izabran Momčilo Krajišnik. Skupština usvojila deklaraciju o pravu srpskog naroda na samoopredjeljenje.

1992. Na sastanku Glavnog odbora HDZ-a BiH u Posušju Miljenko Brkić podnio ostavku na mjesto predsjednika ove stranke. Izabran novi predsjednik Mate Boban.

2001. Kantonalni sud u Sarajevu osudio Dragana Stankovića na deset godina zatvora, proglasivši ga krivim za silovanje bošnjačkih žena u Foči 1992.

2002. U Republici Srpskoj smijenjeno je i uhapšeno više odgovornih lica zbog afere o izvozu oružja i vojne opreme Iraku, koji je pod sankcijama UN-a. U aferu su umiješani Vazduhoplovni zavod Orao iz Bijeljine i preduzeće Jugoimport-SDPR iz Beograda, čiji je direktor Jovan Čeković smijenjen.

eugen savojski zapalio i opljačkao sarajevo
EUGEN SAVOJSKI ZAPALIO I OPLJAČKAO SARAJEVO

2005. U Detroitu umrla Rosa Parks, prva crnkinja koja se 1955. usudila da prekrši tadašnje rasne zakone na jugu SAD-a, u saveznoj državi Alabama, odbivši da ustupi mjesto u autobusu predviđeno za bijelce.

The post EUGEN SAVOJSKI ZAPALIO I OPLJAČKAO SARAJEVO first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju