EU pokreće istragu protiv Applea zbog novih naknada u trgovinama aplikacija

U martu je Europska komisija objavila pokretanje istrage vezane uz novu strukturu naknada Applea za alternativne trgovine aplikacija. Konkretno, radi se o tome što Apple naplaćuje “naknadu za osnovnu tehnologiju” razvojnim programerima koji žele usmjeriti korisnike na ponude izvan svoje App Store. Postoji i dodatnih 3% koje Apple zadržava ako programer koristi njegov procesor plaćanja.

Apple Password: Izaziva LastPass i 1Password, debi na WWDC 2024.

Nametanje takvih naknada programerima moglo bi biti protivno pravilima EU-a o digitalnim tržištima (Digital Markets Act, DMA), prema novom izvještaju Financial Timesa.

Ovo bi bio prvi put da se tehnološkoj tvrtki naplaćuju naknade na temelju DMA, koji je počeo stupati na snagu ranije ove godine. Najava optužbi očekuje se u narednim tjednima, prema “osobama upoznatima sa situacijom”. Apple bi mogao biti suočen s kaznom do 5% njegovog globalnog dnevnog prometa po danu zbog nepoštivanja pravila. To iznosi otprilike 50 milijuna dolara po danu.

Apple: Minimalno 5 godina softverske podrške za iPhone 15 seriju

– Advertisement –

Međutim, situacija neće nužno eskalirati do tog stupnja – stvari su nešto kompliciranije, budući da bi tvrtka još uvijek mogla poduzeti korake za ispravak svojih praksi na zadovoljstvo Europske komisije nakon što objavi svoje preliminarne nalaze u skorijoj budućnosti.

Upravo takva dinamika između velikih tehnoloških tvrtki i regulatornih tijela EU-a pokazuje kako se zakonski okviri nastoje prilagoditi brzo mijenjajućem tehnološkom pejzažu.

Steve Wozniak dao svoje mišljenje u vezi Apple Intelligence

Izazovi s kojima se suočavaju regulatori uključuju ne samo praćenje inovacija, već i uspostavu balansa između poticanja inovacija i zaštite potrošačkih prava. U slučaju Applea, ovo nije prvi put da su njihove poslovne prakse pod povećalom, ali je prvi put da se primjenjuje DMA, što može postaviti presedan za buduće slučajeve.

tekst3sl1 2

Analiza ovog slučaja može pružiti uvid u to kako EU namjerava koristiti DMA za reguliranje tržišta digitalnih usluga, štiteći pritom konkurenciju i omogućavajući potrošačima veći izbor.

Vidi još i…


1

iOS 18 predstavljen – AI mogućnosti i više personalizacije

Ako Apple bude prisiljen promijeniti svoje poslovne prakse, to bi moglo imati širok utjecaj na industriju mobilnih aplikacija i kako razvojni programeri pristupaju tržištima za distribuciju svojih proizvoda.

tekst1sl1 13ITPortal.ba )

Izvor: ( itportal.ba / Javno.ba )

drugi upravo čitaju