EU podržava mlade i etablirane glazbenike da zablistaju u EU-YU Rock Centru

SARAJEVO, (FENA) – Prije nešto više od godinu dana u Sarajevu je otvoren Ex-Yu Rock Centar ili kako ga mnogi nazivaju Kuća slavnih, prva takvog tipa na prostorima bivše Jugoslavije. Pokrenut je na krilima ideje da bude prostor u kojem se kontinuirano slavi bogato muzičko nasljeđe i centralno okupljalište mladih talenata i drugih izvođača domaće muzičke scene.

Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini podržao je rad Ex-Yu Rock Centra kroz nabavku tehničke opreme, mobilijara i suvremenog razglasnog sistema u vrijednosti od 25.000 eura, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Sinoć je na pozornicu izašao Shizif, mladi domaći bend. Njihov prvi singl “Tramvaj” naišao je ne odlične reakcije publike, a u najavi je i promocija njihovog prvog albuma.

– U večerašnjem vokalno-instrumentalnom iskazu smo iznijeli ljupko upakiran repertoar sa našeg nadolazećeg albuma uz potporu nekolicine obrada. Zahvaljujemo se Ex-Yu Rock Centru koji nam je pružio priliku da pokažemo naše autorsko stvaralaštvo publici, koja je prema našim procjenama itekako uživala – istaknuo je Kerim Poturak, iz benda Shizif.

Nakon “Shizifa” natupio je Haris Abdagić, frontman grupe BalkanEros Banditos sa kojima je do sada objavio tri studijska albuma. Abdagić se tokom svojih ranijih angažmana profilirao kao predvodnik novog Etno-rock vala, koji je balkansko muzičko nasljeđe stavio u moderni kontekst, popularizirajući tradiciju Balkana. Također, široj publici je poznat i kao tata iz regionalno poznatog dua “Tata i Kira, raspjevana lektira” – navodi se u priopćenju.

– Drago nam je da smo uspjeli pružiti pomoć centru koji ne samo da slavi važan trenutak u evropskoj kulturnoj historiji kojoj je Bosna i Hercegovina dala ogroman doprinos, već se okreće i budućnosti podržavajući sljedeću generaciju vrhunskih bh. muzičara. Osim toga, muzika nas zbližava i drago nam je što se Ex-Yu Rock centar aktivno bavi okupljanjem mladih muzičara svih profila kroz zajedničku ljubav prema rok muzici – rekao je Ferdinand Koenig, šef Odjela za komunikacije Ureda EU u BiH.

Pored organizacije koncerata, prisutni posjetioci mogu pogledati i bogatu izložbenu kolekciju predmeta koji su pripadali članovima nekih od najvećih jugoslovenskih grupa i solo muzičara kao što su Bijelo dugme, EKV, Haustor, Zabranjeno pušenje, Partibrejkersi, Dino Merlin i brojni drugi. Pored glavne, Centar nudi i manje izložbe posvećene kultnom bendu Idoli, ženama čiji rad je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni Ex Jugoslavije.

Podrška Ex-Yu Rock Centru je omogućena kroz projekat “EU za lokalne zajednice” koji provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) sa partnerskom organizacijom HELP.

EU podržava mlade i etablirane glazbenike da zablistaju u EU-YU Rock Centru Dnevni.ba.

dnevni.ba

drugi upravo čitaju