-3.1 C
Sarajevo
Sri, 02, 23

ERS PRIPREMA PROGRAM UŠTEDE: STRUJA BESPLATNA, AKO TOKOM ZIME SMANJITE POTROŠNJU ZA 20 POSTO

Ovo je slikoviti prikaz programa uštede kojeg će rukovodstvo javnog preduzeća “Elektroprivreda RS” uskoro predstaviti građanima Republike Srpske. Program će biti aktivan tokom zimske tarife, od oktobra do marta. Električna energija se u tih šest mjeseci obračunava po većim tarifama i tada su računi svima veći zbog skuplje struje, ali i veće potrošnje.

Generalni direktor preduzeća “Elektroprivreda Republike Srpske”, Luka Petrović, izjavio je da je ovaj program uštede u pripremi.

– Građanima koji od oktobra do marta iduće godine uštede od pet do 20 posto električne energije računi će biti umanjeni za 30 do 100 posto – objašnjava Petrović.

Kalkulacija

Dakle, moguće je dobiti račun sa 0 KM za potrošnju električne energije, ali to ne važi za kompletan račun zbog ostalih nameta koji se obračunavaju uz potrošnju električne energije.

Petrović je istakao da je u pripremi softver za obračun električne energije, koji će biti predstavljen građanima Republike Srpske kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

– Građani koji uštede pet do 20 posto električne energije imaće popust od 30 posto, a ako ostvare uštedu od 20 posto onda će imati popust na električnu energiju 100 posto – naveo je Petrović.

Na računu je i mrežarina, koja pripada regulisanoj djelatnosti i koja se, kako kaže Petrović, ne može umanjivati, ali se može umanjiti račun za električnu energiju.

  MNOGO TOGA NE ŠTIMA: POVJERENJE U PRAVOSUĐE BIH NA HISTORIJSKOM MINIMUMU

Razlog zbog kojeg “Elektroprivreda RS” poziva građane na uštede je, kako tvrde, u tome da ostvare veći višak električne energije koji mogu da prodaju na slobodnom tržištu. A struja je sve skuplja i skuplja i niko nema procjene kako će se cijena kretati u predstojećem zimskom periodu. Ono što je definitivno sigurno jeste to da će, pored gasa, biti možda i najtraženiji energent u Evropskoj uniji, koja najavljuje restrikcije.

– Ovaj resurs će u narednim mjesecima biti veoma oskudan, tražen i dobro plaćen, a već danas cijena električne energije na berzama za januar je 1.000 evra za 1.000 megavat-časova. To znači da jedan kilovat-čas košta dvije marke, a to se potroši dok se skuva kafa – ilustrovao je Petrović.

On je napomenuo da je ova godina bila ekstremno sušna, a najavljuju se topla jesen i blaga zima, što znači da neće biti dobra hidrologija. To je jasan znak da će vlade u regionu koje uvoze električnu energiju morati pribjegavati i restriktivnijim mjerama.

Petrović naglašava da u Republiku Srpsku, koja ima višak električne energije, već dolaze ozbiljni partneri iz evropskih zemalja u želji da prenesu svoje proizvodne kapacitete u Srpsku, uz uslov da potpišu dugogodišnje ugovore o potpunom snabdijevanju, koji se “nigdje ne daju osim u Republici Srpskoj”.

– Zato ovo možemo da iskoristimo kao prednost jer jedini na Balkanu možemo da ponudimo naše potencijale proizvodnim pogonima iz Evrope, da otvorimo nova radna mjesta, da povećamo BDP u Republici Srpskoj – istakao je Petrović i dodao da imaju projekat koji nude svim privrednicima.

  Đukanović: Izvjesna velika evropska i građanska koalicija za izbore u Podgorici

Višak

I premijer RS, Radovan Višković, pozvao je građane da štede električnu energiju, jer na takav način “mogu da budu oslobođeni računa za struju”.

– Onaj ko je prošlog oktobra trošio 100 kilovat sati struje, a sada, u oktobru ove godine, potroši 80, biće oslobođen računa za plaćanje za taj mjesec i tako će biti u narednim mjesecima – rekao je Višković.

Republika Srpska je, kako je rekao, jedina na Balkanu koja ima viškove električne energije i jedina koja plasira više od 30 posto proizvodnje u izvoz.

– Građani ne treba da strahuju kao što strahuje cijela Evropa – rekao je premijer RS

On je podsjetio i da “Elektroprivreda Republike Srpske” prodaje građanima megavat-sat električne energije po 22,5 eura, a privredi po 53 eura, dok je tržišna cijena na berzama veća od 700 eura.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa