5 C
Sarajevo
Sub, 03, 23

EROL AVDOVIĆ O PROTESTIMA: NE MORATE BITI ROĐENI U BOSNI DA BISTE JE VOLJELI I ZA NJU SE BORILI

Posebno se dotakao izmjena Izbornog zakona koje su posljednjih dana u našoj zemlji aktuelne.

Što se tiče jučerašnjih protesta, Avdović kaže da je veoma ponosan na činjenicu da je toliko bh. građana izašlo na ulicu.

-Jer, kao i u svakoj drugoj demokratskoj zemlji – građani, aktivisti, angažirani intelektualci i slobodni mediji spašavaju tu demokratiju, slobode i ljudska prava koja su svetinja i zbog koje države opstaju ili propadaju. Građani BiH, u Sarajevu su potvrdili svoje opredjeljenje za tu slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu – zemlju jednakih ljudi i građana čiji status, politička i druga prava moraju u okviru vladavine prava ostati ista za sve. Ovaj zajednički demokratski protest (prosvjed) dostavio je tu poruku akterima međunarodne zajednice na čelu s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom – navodi Avdović.

Ističe da je žalosno što međunarodna zajednica i vodeće zapadne sile, pomažu u procesu razgradnje Bosne i Hercegovine.

  • Istinska prava su tako otuđena od naroda, ili još bolje svekolikog Građanstva. I, nažalost ta pljačka predugo traje. Inače, ovo su, kako čujem od kolega novinara koji su profesionalno pratili ove demonstracije među najvećim mirnim prosvjedima u BiH; pred OHR-om se okupilo oko 10.000 (deset tisuća) ljudi, Sarajlija, ali i onih drugih – iz svih krajeva BiH. Dakako, hvala društvenim mrežama FB i Twitteru koji su pomogli da ovo mirno okupljanje bude impozantni skup: Okupljanje dostojanstvenih građana koji su u demokratskom duhu izrazili svoje nezadovoljstvo.  Dijalog koji nema alternative kada je bosanskohercegovačka politika u pitanju. Šteta što se gospodin Schmidt nije obratio građanima BiH i razgovarao s mirnim prosvjednicima. Uz sve uvažavanje za dobro obavljeni sigurnosni posao – kordon policije bio je i simbol nevjerice OHR-a u političku kulturu i imperativ demokratskog dijaloga sa građanima Bosne i Hercegovine. Jer, rekli smo već 100 puta – ovo nije doba Daytona i 1995, već 2022. godina. Potpuno novo, 21. stoljeće – tvrdi.

Dodaje kako dijalog treba voditi sa argumentima, a ne sa pozicija sile i ucjena od strane političke manjine nad ostalima.

  • Na ovim je prosvjedima pokazana ta snaga građanstva – građanina koje raspolaže svojim glasom. Posebno sam ponosan na sve profiliraniju javnost, medijski angažman mnogih koleginica i kolega, njihovo pravovremeno i tačno izvještavanje. Kolege svaka čast. A tu je i sve snažniji i odlučniji angažman intelektualaca, slobodnih i onih, što posebno raduje – iz organizovane akademske zajednice. Taj angažman je sada vidljiv iako ga treba još pojačati i iskristalizirati bez “korumpiranih” lutanja, partikularnih interesa u prvom planu, ili čak stida od vlastitog identiteta kod jednog broja mladih znastvenika na početku karjere; ili komleksa da sve ono što dolazi sa strane jeste veća vrjednost nego domaća pamet, što se ponegdje obilato naplaćuje grantovima, stipendijama itd. Intelektualci bi trebali imati Bosnu na umu, inače će i oni postati dio sveopćeg egzodusa – koje Bosnu i Hercegovinu napušta u najgoroj varijanti – trbuhom za kruhom – ne birajući poslove tamo gdje idu i gdje ih ne čeka med i mlijeko.

I na koncu, veoma sam ponosan na svoje kolege iz onoga što već odavno zovemo #globalnabosna – ili dijaspora. ONI ostaju budni oko nastavka borbe za punu demokratiju u Bosni i Hercegovini. Posebno hvala mojim dragim kolegama iz WorkingGroup – Radne grupe za BiH koja poglavito djeluje u Americi, ali sve više i u Evropi: David Pettigrew, Patrick McCarthy, Akif Cogo, Peter Lippman, Vildana Bijedić i ostali. Svi mi smo se u odbranu BiH uključili samo s jednom idejom na umu, da na ovaj način ostajemo u kontekstu visokih etičkih standarda koje nam ova borba omogućava – u korist svih ljudi. Otuda i taj naš politički budni angažman. Ne morate biti rođeni u Bosni da bi ste je voljeli i da bi se za nju iz moralnih razloga borili. Nastavljamo – zaključio je Avdović.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa