25 C
Sarajevo
Pet, 08, 22

Efendić: Kandidirali smo Šehovića, izjavu nije potpisao ali bit će ostavljen rok za konačnu odluku

SARAJEVO, (Patria) – Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić kazao je da je ova stranka kandidirala Nermina Šehovića za člana Predsjedništva BiH ali da izjavu o kandidaturi Šehović nije potpisao. 

"Razgovarali smo u zadnji čas pa je bilo malo vremena da on podnese ostavku na njegovom poslu. Svjesni smo da ta izjava u tom trenutku nije bila neophodna i računali smo da će CIK ostaviti vrijeme da gospodin Šehović odluči da napusti posao i da bude kandidat. Prijavili smo kandidaturu i imat ćemo dodatno vrijeme da se izjava podnese", kazao je Efendić.

Efendić je kazao da su kandidaturom gospodina Šehović željeli dati podršku njegovom radu u borbi protiv korupcije, izgradnji pravednih institucija.

"Imali smo kontakt, nije potpisao izjavu jer se ne može očekivati da ostavi posao i svoju porodicu ostavi bez egzistencije. Bit će prilika da on donese odluku da li će napustiti posao. Nije se mogla donijeti takva odluka u zadnjem danu. Da nema te administrativne zabrane ne bi bila problem njegova kandidature. On nije kandidiran kao član stranke već kao građanin BiH koji ima veliku podršku građana", kazao je Efendić.

Predsjednik SBiH kazao je kako Šehović nije ni u FUP-u dobrodošao te je uvijek oprezan u izjavama.

-

"Svaka njegova izjava je posebno tretirana i mora govoriti na način kako govori. Postojao je kontakt i on nije bio protiv toga da ga mi kandidiramo. Nermin je ispravan i to je bio razlog zašto smo ga kandidirali. Kada bi govorio određene stvari koje se mogu dovesti u politički kontekst rizikovao je prijavu, disciplinski postupak i da eventualno bude procesuiran", kazao je Efendić.

On je dodao da bi Šehović mogao pobijediti Bakira Izetbegovića kako ne bi ponovo ušao u Predsjedništvo BiH.

  Esad Duraković: Zvonik i munara

"Ova priča koja se napravila oko Denisa Bećirovića, uz svo poštovanje prema Bećiroviću nisam vidio sebe ni SBiH u toj priči i preuzimanje odgovornosti prema tipovima poput Radončića, Kukića nije ništa novo. To omogućava da se svi stari kadrovi nađu pod kišobranom Denisa Bećirovića. Bilo bi bolje ovim strankama koje su se okupile da pronađu nekog drugog kandidata koji je već član jedne stranke i nije korektno očekivati od drugih da ne kandiduju. Ukoliko gospodin Bećirović nije siguran da može pobijediti Bakira Izetbegovića nije se trebao ni kandidirati. Ja sam zadnji koji bi pomagao Bakiru Izetbegoviću u pobjedi", kazao je. 

Istakao je da je i dalje Šehović kredibilan te da sve izjave koje je rekao su izrečene da ne bi imao problem na poslu. 

Kazao je da bi radije u Predsjedništvu BiH vidio Bećirovića nego Izetbegovića. 

"Ukoliko ne bude gospodin Šehović, mi ćemo imati svoj stav nećemo ostati po strani. Većina članova Predsjedništva SBiH kada bi birala između Bećirovića i Izetbegovića izabrala bi Bećirovića", kazao je Efendić. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa