21 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Džaferović: Turska ništa ne traži od BiH, pruža svu moguću podršku

(Patria) – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom. Kazao je kako su analizirali odnose BiH i Turske.

Džaferović je istakao da u ekonomskoj oblasti postoji prostor za jačanje saradnje Bosne i Hercegovine i Turske.

"Turska i BiH su zaključile ugovor o slobodnoj trgovini i Turska je nama dala najpovoljniji režim kada je u pitanju slobodna trgovina u odnosu na sve države u svijetu. Tu postoji još ogroman prostor za napredak i jačanje saradnje i to ćemo svakako iskoristiti", istakao je Džaferović.

Dodaje da je bilo govora o regionalnim pitanjima i o stanju u BiH.

"Turska igra vrlo važnu i značajnu stabilizirajuću ulogu na području Zapadnog Balkana i to je jako bitno i jako važno, pogotovo danas u ovakvom vremenu. Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet, kao i EU i NATO put Bosne i Hercegovine. Podržava uređenje BiH onako kako jeste i sve reforme koje su napravljene unutar BiH – kazao je.

Istakao je i to da se Turska oštro protivi blokadama i udarima na reforme u BiH.

"Turska je prijatelj Bosne i Hercegovine koja ništa ne traži od BiH, a pruža svu moguću podršku i ja sam Turskoj na tome zahvalan. Najvažnija stvar je da odnos Turske prema BiH iskren, pošten i prijateljski. Turska se protivi bilo kakvoj politici koja ruši sve ovo o onome što sam sad govorio. To je stav koji je danas kazan na ovim sastancima i mi smo zahvalni Turskoj na tome – rekao je.

Prokomentirao je i sastanak Cavusoglua i Milorada Dodika koji je nedavno održan u Istanbulu.

"Taj sastanak je trebao da bude danas ovdje, ali Dodik nije u BiH, pa je sastanak održan u Istanbulu. Dodik je član Predsjedništva BiH, sa njim se sastaju sve delegacije koje dolaze u BiH i s njim razgovaraju. Ne vidim nikakve razlike u odnosu na taj sastanak u Istanbulu. To je normalno. Što se tiče njegovog odlaska u Rusiju, to je njegov privatni odlazak iza toga ne stoji Predsjedništvo BiH", ističe.

  DŽAFEROVIĆ: NAJVEĆI KRAH NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA UJEDINJENE NACIJE SU DOŽIVJELE UPRAVO U BIH

Kaže da se odnos BiH prema ruskoj invaziji ne može promijeniti, te da je BiH zauzela civilizacijski stav kada je riječ o mjerama prema Rusiji.

"BiH će voditi politiku da je košta što manje taj civilizacijski stav. To što smo stali na civilizacijsku stranu svijeta, mi čvrsto iza toga stojimo. Situacija je takva da ne možete biti neutralni kada se bacaju granate i ubijaju civili. Kako biti neutralan u tome, protiv troga treba stati. Bit ćemo dio civiliziranog svijeta i kada su posljedice u pitanju", kaže Džaferović.

Kada je riječ o trilateralnom sastanku Džaferović ne vidi problem u zajedničkom sastanku koji donose korist.

"Zadnja trilaterala je bila u Beogradu. Vjerujem da ćemo imati trilateralu do konca ove godine, ali nije do mene", kazao je Džaferović. 

On je kazao da se nikada na tim sastancima nije miješalo u unutrašnja pitanja BiH.

"Tu postojimo mi, postoji Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, Parlament BiH i mi ćemo rješavati svoja pitanja", kazao je Džaferović. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa