Džaferović pokušava srušiti antikoruptivne zakone u KS. Evo šta je sve ‘propustio’ uraditi tamo gdje SDA vlada

Već je postala uobičajena praksa da SDA-ovci raznim apelacijama ustavnim sudovima pokušavaju o/usporiti rad Vlade Kantona Sarajevo.

Šampioni u podnošenju apelacija su federalni preminer Fadil Novalić, a za petama mu je član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Cilj je, kako smo naveli, usporoti ili pokušati osporiti neke uredbe i zakone koje Vlada donosi, kako bi se stekao dojam da se sve radi nezakonito i sporo.

Osumnjičeni za višemilionski kriminal Novalić i čuvar fotelje za Bakira Izetbegovića tako svoje vrijeme troše i fokusiraju se na Vladu KS i Ured za borbu protiv korupcije KS, dok im ključne stvari tamo gdje su vlast prolaze ispod rada.

No, zanimljivo je da se ni on ni njegov stranački kolega ne bave federalnim nivoom, kojim vladaju.

Raport donosi nekoliko tema i zakona kojim bi se, prije svega, trebao baviti Novalić, a potom i zabrinuti Džaferović.

Krenimo redom:

Zašto Džaferović nije na ocjenu ustavnosti poslao Zakon o sukobi interesa FBiH koji se ne može primijeniti?

Zašto samo u FBiH nema zakona o zaštiti prijavitelja korupcije?

Šta uopće radi Federalni tim za borbu protiv korupcije?

Zašto nema registra imovine nosioci javnih funkcija u FBiH?

Šta je sa Zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH koji se usvojen još 2014. godine, a ne primjenjuje se? Ovaj zakon na snazi je 8 godina, a još uvijek se traže smještajni kapaciteti.

džaferović pokušava srušiti antikoruptivne zakone u ks. evo šta je sve ‘propustio’ uraditi tamo gdje sda vlada
Usvojeni zakon koji nikada nije proveden

Zašto su prošle godine smanjene ovlasti Federalnog tima za borbu protiv korupcije?

Umjesto da se odgovara na ova pitanja, koja ćemo obraditi tematski, SDA-ovi kadrovi čine sve da zaustave antikoruptivnu politiku u KS.

Zanimljivo je da su Ured za borbu protiv korupcije, odnosno njen šef Erduan Kafadžić i policijski komesar KS Nusret Selimović prošli mjesec izabrani za šampione u borbi protiv korupcije i da je KS u svim međunarodnim izvještajima ocjenjen kao svijetla tačka, dok je recimo FBiH crna rupa koja guta javni novac na kriminal način.

Evo nekoliko primjera kako su SDA-ovci zaustavljali antikoruptivne procese u KS:

  1. Kada su u KS počele provjere diploma uključila se državna Agencija za zaštitu ličnih podataka da zaustavi proces
  2. Kada je počela provjera imovine političara, Federacija je pokušala preko Ustavnog suda FBiH zaustaviti
  3. Na nacrt Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS, koji tretira sukob interesa i zaštitu prijavitelja, državna Agencija za prevenciju i koordinaciju daje negativno mišljenje
  4. Na Uredbu o kontroli Javnih nabavki u KS, koja tretira kontrolu zakonitosti i svrsishodnosti, Agencija daje pozitivno mišljnje, a kod promjene direktora, tj. kada dolazi SDA direktor Tarik Rahic, Agencija daje negativno mišljenje. A, sam Rahić je učestvovao u izradi Uredbe i Akcionog plana za provedbu Uredbe.

Tako je Džaferović, nakon što su mediji poslovni bliski SDA upozorili (?), najavio da će Ustavnom sudu BiH podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Problem je, kako se navodi, što KS pravi paralelne sisteme i derogira državu, jer se kroz svoje antikoruptivne zakone vode procedure javnih nabavki. Iako su resorni ministri iz Vlade KS kazali da je sve po zakonu, Džaferović je odlučio da se bavi tim pitanjima, piše RAPORT.

pressmediabih.com

drugi upravo čitaju