DŽAFEROVIĆ NAKON SASTANKA SA CAVUSOGLUOM: TURSKA JE PRIJATELJ KOJI OD BIH NE TRAŽI NIŠTA, A PRUŽA SVU PODRŠKU

Na početku  je kazao da je sastanak bio prilika da se analiziraju odnosi dvije zemlje, te da se unaprijede.

  • U ekonomskoj oblasti ima prostora da se napravi još više posla. Turska je BiH dala najpovoljniji režim kada je u pitanju slobodna trgovina u odnosu na sve ostale zemlje u svijetu. Potpisan je Sporazum o slobodnoj trgovini. Govorili smo i o regionalnim pitanjima i stanju u BiH. Turska igra važnu ulogu na području cijelog Zapadnog Balkana i podržava integritet i suverenitet BiH, naš EU i NATO put, te podržava sve reforme i protivi se bilo kakvim udarima na reforme. To je prijatelj koji ne traži ništa od BiH, a pruža svu podršku. Na tome sam im zahvalan – kazao je Džaferović na početku konferencije.

Smatra kako je najvažnija stvar u odnosu Turske prema BiH iskrenost i dobar odnos.

  • Sastanak Dodika i Cavusoglua je trebao da bude danas ovdje, ali Dodik danas nije u Sarajevu, pa je taj sastanak održan u Istanbulu. Dodik je član Predsjedništva BiH i sa njim razgovaraju sve delegacije i tu ne vidim nikakav problem – istakao je Džaferović.
džaferović nakon sastanka sa cavusogluom: turska je prijatelj koji od bih ne traži ništa, a pruža svu podršku
DŽAFEROVIĆ NAKON SASTANKA SA CAVUSOGLUOM: TURSKA JE PRIJATELJ KOJI OD BIH NE TRAŽI NIŠTA, A PRUŽA SVU PODRŠKU

Još jednom je ponovio stav BiH kada je u pitanju agresija Rusije na Ukrajinu, kazavši da je odlazak Dodika u Rusiju njegova privatna posjeta i sve što govori je njegov privatni stav.

  • BiH će voditi politiku da je što manje košta to što je stala na stranu civiliziranog svijeta, nismo kalkulisali šta se može dešavati. Mi imamo dvije trilaterale, jedna je Turska, Srbija i BiH, a druga je Turska, Hrvatska i BiH. Ja sam uvijek za trilaterale, sastanci uvijek donose korist. Zadnja trilaterala je bila u Beogradu, prije pandemije. Vjerujem da ćemo imati trilateralu do kraja godine. Trilateralni sastanci se neće održavati da bi se bilo ko kome miješao u unutrašnja pitanja. Nikada se na tim sastancima nije miješalo u unutrašnje stvari BiH, niti će se moći uplitati u unutrašnje stvari BiH. Postoje institucije BiH koje služe za takve stvari – naglasio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju kandidatski status naše zemlje, Džaferović smatra kako to ništa neće promijeniti, ali je potrebno da ga Bosna i Hercegovina dobije zbog geostrateške i geopolitičke naravi.

  • Mi smo 2014. godie bili rame uz rame sa Hrvatskom kada je u pitanju evropski put, a sad smo na začelju kolone. Jedan od razloga zašto je to tako, jeste zato što međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze koje ima prema Dejtonu – zaključio je Džaferović.

(M. Sultanović)

hayat.ba

drugi upravo čitaju