18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Dragan Čović bi da modificira usaglašeni dokument bh. lidera, Michela, Borrella!

(Patria) – Kažu da je jutro pametnije od noći pa je nakon prespavane briselske noći predsjednik HDZ Dragan Čović odlučio postaviti svoje uslove za prihvatanje već usaglašenog dokumenta "Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na evropskom putu". 

Naime, Čović je danas zatražio dvije dopune kako bi se i on pridružio listi saglasnih predsjednika parlamentarnih partija iz BiH. On je došao u Brisel na poziv predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela ali se nije pridružio sastanku političkih lidera BiH jer nije želio "sjediti i slikati se sa Željkom Komšićem". Sastanku je prisustvovao i Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. 

Kako javlja HINA Čović je zatražio i dopunu preambule i paragrafa 11. Interesantno je da traži uvrštavanje i Sporazuma iz Mostara iz juna 2020. godine koji su potpisali isključivo on i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a na osnovu kojeg je izmijenjen Izborni zakon te održani izbori u Mostaru nakon 12 godina. Ono što je interesantno je da u tom sporazumu postoji "legitimno predstavljanje", pa bi uvrštavanje tog sporazuma u usaglašenu izjavu bh. lidera bila pobjeda Dragana Čovića i "legitimno predstavljanje" bi ostalo da živi. 

PROČITAJ  Bevanda 'skresao' budžet MO BiH i OS BiH, ugroženi brojni projekti!

U preambuli se kaže da čelnici parlamentarnih stranaka u BiH ponavljaju svoju predanost “očuvanju načela vladavine prava i provedbi slobodnih i demokratskih izbora kao i razvoju demokratskih institucija na svim razinama vlasti”.

Čović traži da se na tu rečenicu u preambuli teksta doda: “u skladu sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. listopada 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja 2020.”

U njemu su se potpisnici obvezali da će se promjene Izbornog zakona BiH temeljiti na „legitimnom izboru i legitimnom političkom predstavljanju” konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda.

Čović traži i promjene u paragrafu 11 usuglašenog dokumenta, koji kaže da se čelnici slažu da će unutar šest mjeseci od formiranja vlasti na svim razinama usvojiti izborne i ograničene ustavne reforme koje trebaju biti usklađene s presudama Europskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, s preporukama OESS/ODIHR-a i GRECO-a.

-Click Here To Join Native Media

Čović predlaže promjenu toga paragrafa, da se u njega ubaci rečenica koja kaže da se “izborne reforme koje će osigurati provedbu izbornih rezultata u vezi s Domovima naroda trebaju hitno usvojiti u skladu sa sporazumima spomenutim u preambuli”, to jest sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. listopada 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja 2020.

PROČITAJ  Predsjednik SDP BiH Nikšić ide u Brisel: Ponuđeni dokument nam je prihvatljiv

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa