DOVODI SE U PITANJE SUVERENITET BIHTUŽILAŠTVO ŠUTI! AHATOVIĆ: HELEZ NIJE IZNOSIO INFORMACIJE NAPAMET

dovodi se u pitanje suverenitet bihtužilaštvo šuti! ahatović: helez nije iznosio informacije napamet

Odsjek za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine formirao je predmet nakon Helezovih navoda u medijima o postojanju ovih kampova, a danas je ministar Helez u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dao izjavu. U međuvremenu Zastupnici SNSD-a potpisali su i uputili u proceduru inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministra odbrane BiH Zukana Heleza. O ovome je govorio Nedžad Ahatović, stručnjak za sigurnost, u emisiji ‘Dobar dan BiH’ Hayat TV.

  • Rad Oružanih snaga se može okarakterisati kao maksimum u datoj situaciji u kojoj se nalaze. Moglo bi se puno pričati o tome šta bi sve trebale nabaviti i na koji način bi se trebale tretirati. Oružane snage zaista daju maksimum i dostižu standarde iznad svoje kategorije s obzirom na to kako su tretirane od vlasti. Pripadnik Oružanih snaga je povećan zahvaljujući aranžmanu Heleza i njegovih saradnika. To treba biti sistemski riješeno. Što se tiče modernizacije, tu je još politička bitka. Mislim da svi moramo poraditi na tome da Oružane snage se pripreme za njihovu dalju ulogu, odnosno članstvo u NATO-u – rekao je Ahatović.
dovodi se u pitanje suverenitet bihtužilaštvo šuti! ahatović: helez nije iznosio informacije napamet
DOVODI SE U PITANJE SUVERENITET BIHTUŽILAŠTVO ŠUTI! AHATOVIĆ: HELEZ NIJE IZNOSIO INFORMACIJE NAPAMET

Ova 18. godišnjica u svijetlu je imenovanja novog načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga. Gojko Knežević je kanidat, on je SNSD-ov prijedlog. Iako je Zakonom o odbrani BiH u članu 5. jasno zabranjeno političko angažovanje, Kneževića je bilo moguće vidjeti na političkim skupovima u prethodnom periodu dok je faktički bio “drugi čovjek” Oružanih snaga BiH. Inače, Zamjenik ministra odbrane iz SNSD-a Aleksandar Goganović je ranije rekao da nijedna odluka iz domena odbrane neće dobiti zeleno svjetlo dok ne bude postavljen novi generalski kor.

  • Ne znam da li će doći. To zavisi od vrhovnog komadanta. Predugo se čeka sa primjenom novih kadrovskih rješenja. To se treba završiti što prije. Red je da general iz reda Srba bude na čelu zajedničke komande Oružanih snaga BiH. Mislim da je to sada stvar političke odluke. Neimenovanje generalnkog kora se kosi sa svim ostalim zakonskim dužnostima. Ne bi trebalo da bude kočnica u tom segmentu – naglašava Ahatović.
dovodi se u pitanje suverenitet bihtužilaštvo šuti! ahatović: helez nije iznosio informacije napamet
DOVODI SE U PITANJE SUVERENITET BIHTUŽILAŠTVO ŠUTI! AHATOVIĆ: HELEZ NIJE IZNOSIO INFORMACIJE NAPAMET

U Odsjeku za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine formiran je predmet koji će se baviti navodima ministra odbrane Zukana Heleza da na prostoru entiteta RS postoje paravojni kampovi. Ahatović je prokomentirao to koliko je ta informacija zabrinjavajuća.

  • Ne znam zašto Tužilaštvo BiH nije formiralo predmet o onome što je ministar Helez govorio. Ako Ministarstvo odbrane posjeduje određene informacije vezano za pomenute kampove to se treba provjeriti i da li su te informacije relevantne i kakva je priroda tih informacija. Ako je ministar odbrane nešto izjavio ne vjerujem da on to izjavljuje napamet bez ikakvih informacija. Helez je ozbiljan političar i ne vjerujem da bi iznosio takve informacije ako nema jake argumente iza toga. Ponašamo se kao da se incident u Banjskoj uopšte nije desio. Naše sigurnosne institucije se ponašaju kao da se taj incident nije desio. Uznemirio je cijelu regiju i pokazao način djelovanja zvaničnog Beograda. Imali smo ozbiljan incident na Kosovu u kojem je intervenisala specijalna policija – govori Ahatović.

Zastupnici SNSD-a potpisali su i uputili u proceduru inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH odnosno smjenu ministra odbrane BiH Zukana Helez.

  • Silom nametnuta privilegija Srbije je izgleda da na Balkanu svima diktira da prihvate ono što srpske zajednice van Srbije u okviru svog djelovanja rade i provode. Dovodi se u pitanje suverenitet BiH – Tužilaštvo šuti. Dovodi se u pitanje djelovanje državnih institucija – Tužilaštvo šuti. Sad sve treba zanemariti zato što je Helez iznio informacije koje treba provjeriti i sad bi se trebao smijeniti zato što javnosti daje informacije o potencijalno opasnim situacijama koje nam se mogu desiti? – kazao je Ahatović.

Video pogledajte OVDJE.

(A.H.)

The post DOVODI SE U PITANJE SUVERENITET BIHTUŽILAŠTVO ŠUTI! AHATOVIĆ: HELEZ NIJE IZNOSIO INFORMACIJE NAPAMET first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

drugi upravo čitaju