Domaći hljeb punjen bijelim lukom i sirom

Sastojci:

Za tijesto:
300 g brašna
135 ml tople vode
3 g suvog kvasca
1,5 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 jaje
2 kašike maslinovog ulja

Za nadjev:
4 čena bijelog luka
50 g slanog putera
1/2 veze peršuna
2 kašike maslinovog ulja
120 g tvrdog sira
1 žumance

Recept za aromatični hljeb sa bijelim lukom:

Sipajte toplu vodu u posudu, pa dodajte kvasac i šećer. Promiješajte, a onda dodajte i umućeno jaje, pa opet promiješajte. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosijano brašno i so, pa sipajte ulje i umijesite tijesto. Oblikujte loptu, stavite u posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da nadođe nekih sat vremena.

U posudi pomiješajte sitno sjeckani bijeli luk, puter sobne temeprature, sjeckani peršun i sipajte ulje. Sve sastojke dobro sjedinite. Sir izrendajte. Gotovo tijesto razvucite na pobrašnjenoj površini, pa premažite nadjevom od bijelog luka i pospite sirom. Urolajte (tako da dobijete veknu) i dobro zatvorite prstima.

Veknu hljeba isecite na jednake dijelove i poredajte jedan do drugog u tepsiju koju ste premazali puterom. Pokrijte hljeb i ostavite da odstoji 45 minuta. Zatim ga premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko pola sata. Poslije 25 minuta pokrijte alu folijom i pecite još 5 minuta.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

drugi upravo čitaju