17.7 C
Sarajevo
Sub, 06, 22

Doktorica Silva Rizvanbegovi VILA SARAJEVA

Doktorica Silva Rizvanbegović ubijena je prije tačno 30 godina. Tog 17. maja 1992. godine ubili su je pripadnici agresorske JNA oko 22.30 sati.

Nalazila se u jednim od troja ambulantnih kola koja su bila na putu između Kliničkog centra Koševo i Hitne pomoći. Doktorica Silva Rizvanbegović je bila prva doktorica koja je ubijena tokom opsade glavnog bh. grada.

Doktorica Silva Rizvanbegović i ostali članovi medicinskih ekipa čekali su da padne mrak pa da s ugašenim svjetlima prevezu teško ranjene građane Sarajeva.

Prije te kobne noći, doktorica Rizvanbegović je bila ranjena također na zadatku dok je pružala pomoć ranjenima, a u trenutku pogibije još je imala zavoj na ruci.

U sarajevskom naselju Stup danas jedna ulica nosi ime po ovoj junakinji.

Ispred zgrade Hitne pomoći postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na dan kada je ubijena doktorica Silva Rizvanbegović, a posthumno priznanje dodijelila joj je Internacionalna liga humanista.

 

Doktorica Silva Rizvanbegović je heroina Sarajeva

Smrtni metak ju je pogodio u kolima Hitne pomoći, dok se vraćala iz Kliničkog centra kamo su odvezli ranjenike Na današnji dan, ubijena je doktorica Silva Rizvanbegović, doktorica koja je od prvog dana agresije na Bosnu i Hercegovinu bila među onim zdravstvenim radnicima koji su, ne misleći na sebe, trčali, jurili, spašavali.

Kako onda za njih, za nju, naći pravu riječ?

-Click Here To Join Native Media

Heroina? Zvuči nekako isuviše izlizano kada se spoji sa imenom dr. Silve, koja je više od toga. Više od svakog atributa. Jer, doktorica je od sebe dala ono što je najvrednije, život.

Smrtni metak je došao iz Kasarne maršal Tito, u kojoj su tada još bili pripadnici JNA, pogodio ju je u kolima Hitne pomoći, dok se vraćala iz Kliničkog centra.

doktorica silva rizvanbegovic foto antidayton
Doktorica Silva Rizvanbegovic (foto: antidayton)

Tri vozila s ranjenicima

Bila su troja kola u kojima su na Koševo iz Hitne odveženi ranjenici. Doktorica Silva Rizvanbegović je pogođena u prvim. Još se sjećam onih snimaka nje, žive, dok juri na zadatke, i njene plave kose, i njenih plavih očiju.

PROČITAJ  Biće toplo i sunčano, temperature će rasti do 30 stepeni, a onda stiže pogoršanje

Bila je već prethodno jednom ranjena, ali nije se na to osvrtala.
Kada je dovežena u Hitnu pomoć, na ruci joj je bio zavoj.

Njen kolega dr. Tihomir Bera nam je pričao o tome trenutku suočenja s odlaskom doktorice koju su svi voljeli, i od koje je i on jako, jako mnogo naučio.
Te večeri dr. Bera se nalazio u trećim kolima.

Posljednji učenik dr. Silve Rizvanbegović

Posljednji sam njen učenik, posljednji mladi ljekar kojem je ona tako nesebično pomagala. Nisam ni stigao da joj zahvalim.

Hvala za to nije što sam je mrtvu unio u Hitnu, hvala za to je jedino možda to što danas i ja pokušavam pomagati mladim doktorima, uvijek uz zahvalnost i uz sjećanje na nju.

Ono ne blijedi, zato što je Doktorica Silva Rizvanbegović na prvom mjestu bila čovjek, pa je zato i mogla da bude dobar doktor. Vjerujem duboko u to da dobar doktor ne može biti neko ko nije dobar čovjek, govori prim. dr. Bera.

Pogođena je snajperom 

Pogođena je snajperom, teško je ranjen i vozač Salko Krečo. A to su bili dani i situacije kada ste morali imati puno sreće. Išli smo pored Autobuske stanice, pored Kasarne, odakle je stigao fatalni metak.

Slučaj nikada nije posebno procesuiran, ali se provlačio kroz sve haške optužnice koje se odnose na stradanje Sarajlija, naglašava sagovornik.

Danas, u naselju Stup stanovnici jedne ulice imaju čast da njihova ulica nosi ime dr. Silve Rizvanbegović, a Centar za edukaciju Hitne pomoći takođe je nazvan po ovoj doktorici, beskrajno odanoj svojoj profesiji, čovjeku.

doktorica silva rizvanbegović
Doktorica Silva Rizvanbegović pogođena je snajperom dok je pomagala ranjenicima


Prije dvije godine Zavod za hitnu medicinsku pomoć zajedno sa sportskim udruženjem Pozitiv 124 je započeo tradiciju održavanja memorijalnog malonogometnog turnira, koji je nosio Silvino ime.

PROČITAJ  UDRUŽENJE ‘ISTINA-KALINOVIK ’92’ TRAŽI OD SRĐANA PUHALA INFORMACIJE O SUDBINI UBIJENIH ČLANOVA SVOJIH PORODICA

Dvije godine je organizovan ovaj turnir, kojem je osnovni cilj da se ne zaboreve, ne samo dr Silva, nego i svi drugi zdravstveni radnici koji su poginuli u ratu 1992-1995.

Da li će ove godine, zbog pandemije, turnir biti odgođen, ne znamo, ali znamo da Internacionalna liga humanista, koja je posthumno dodijelila svoje priznanje ovoj doktorici, nikad ga, zapravo, nije uručila njenoj porodici.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS 

n1 info zavod za hitnu medicinsku pomoć ks
Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS “Doktorica Silva Rizvanbegović”

Doktorica Silva Rizvanbegović će zauvijek biti dio Sarajeva

Godinama smo pokušavali dokučiti, gdje je to priznanje.
Odgovori su bili različiti: u nekoj ladici zaključanoj, ovdje, ondje.

Prestali smo pitati. Nismo se umorili, samo smo shvatili da je to priznanje nevažno u odnosu na one koje je Doktorica Silva Rizvanbegović liječila, kojima je život spašavala, koji su osjećali njenu toplinu, i nemjerljivu dobrotu. A to se ne zaboravlja.

Izvori: hayat.ba / oslobodjenje.ba / javno.ba

 

Preporučujemo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Brojanje glasova: 69

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa