DOK MU EU OKREĆE LEĐA, ORBAN OČAJNIČKI TRAŽI NOVE ANTIDEMOKRATSKE PARTNERE: ŠTA JE OBEĆAO DODIKU I KAKVU JE PORUKU POSLAO BRISELU

dok mu eu okreće leđa, orban očajnički traži nove antidemokratske partnere: šta je obećao dodiku i kakvu je poruku poslao briselu

U Mađarskoj su se u jednom danu našli bivši kancelar Austrije Sebastian Kurz, nekadašnji premijer Slovenije Janez Janša, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev ali i lideri Uzbekistana, Tatarstana, Turkmenistana i Kirgistana. Stigli su i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović te predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Već više od 13 godina bez prekida autokrat s Dunava vlada Mađarskom. Ako se računa i njegov prvi mandat od 1998. do 2002., onda je to čak 17 godina iskustva u vladi.

Orban igra riskantnu igru, ali zna kako izaći na kraj s kolebljivim institucijama EU-a. Često blokira jednoglasne odluke EU. I posljednjim sastankom poslao je simboličnu poruku okupljajući lidere koji uglavnom gaje iste “simpatije” kao on prema Zapadu i zapadnim vrijednostima.

Sebe predstavlja kao osobu koja jedina ima sposobnost da razgovara sa liderima svih zemalja.

Na sastanku se razgovaralo o brojnim energetskim pitanjima. Međutim, jasno je da je Orban želio poslati poruku Briselu okupljajući što veći broj lidera stvarajući vlastiti svojevrsni ‘istočni blok’.

Ne treba zaboraviti da je Orban ranije izjavljivao da su sankcije Evropske unije Rusiji zbog rata u Ukrajini greška i da ih treba ukinuti.

Mnogo je ideoloških sličnosti većine učesnika sastanka u Budimpešti jer je riječ o liderima koje vole imati sve pod kontrolom. Da su i predstavnici iz RS-a na tom putu autoritarnog načina vladavine dokaz je i usvajanje posljednjeg Zakona o kriminalizaciji klevete.

Zastupnici Evropskog parlamenta ukazuju na smišljenu strategiju Mađarske koja je počela stavljanjem medija pod državnu kontrolu, nakon toga su na red došle banke, a sada se to pokušava s građevinskim firmama, trgovinskim lancima, poljoprivrednim kombinatima i telekomunikacijskim firmama. Za sada ne diraju samo velike koncerne, tvrde oni.

Ta zemlja se, kako navode, nalazi na začelju kada je riječ o suzbijanju korupcije. Zato Evropska komisija blokira 40 milijardi eura namijenjenih Mađarskoj. U Briselu su odlučni u namjeri da ne dozvole tek tako da Orban i njegovi oligarsi ipak pobijede. Kažu da su već ograničeni slobodna tržišna utakmica, neometan pristup mađarskom tržištu, pravosuđe i medijske slobode.

dok mu eu okreće leđa, orban očajnički traži nove antidemokratske partnere: šta je obećao dodiku i kakvu je poruku poslao briselu
DOK MU EU OKREĆE LEĐA, ORBAN OČAJNIČKI TRAŽI NOVE ANTIDEMOKRATSKE PARTNERE: ŠTA JE OBEĆAO DODIKU I KAKVU JE PORUKU POSLAO BRISELU

Zahtijevaju da Evropska komisija i dalje blokira sva sredstva EU namijenjena Mađarskoj. Ide se dotle da se traži čak i ukidanje prava glasa Mađarske u evropskim institucijama.

Upravo je i to jedan od razloga prijateljstva lidera Srbije i bh. entiteta RS jer uvijek mogu računati na glas Mađarske za svoje interese u EU.

  • Odnosi Mađarske i BiH, kao i RS-a su i dalje odlični. Mi činimo sve da se saradnja poveća poveća što se ogleda i u projektima koje smo već započeli. Lideri su razgovarali o pojačanim aktivnostima protiv ilegalne migracije i strateškom značaju Zapadnog Balkana i njegovoj ulozi u osiguravanju evropske stabilnosti – navedeno je nakon sastanka.

I dok sa jedne strane šef mađarske diplomatije Peter Szijjarto u Sarajevu govori o značaju saradnje sa državom u cjelini, premijer Mađarske u Budimpešti mnogo više daje na značaju odnosima sa entitetskim zvaničnicima.

Suprostavio se i odluci Njemačke da obustavi projekte u RS-u, ali to i ne čudi kada se uzme u obzir njegovo interesno prijateljstvo s Dodikom.

  • Ukupan aranžman koji smo postigli s mađarskom vladom iznosi 118 miliona eura. Dio novca, 70 miliona, kaže će usmjeriti na projekte koje je Njemačka “pokušala da zaustavi”. I danas je aktuelan ugovor iz Banke Njemačke i Elektroprivrede RS. Došlo usmeno tvrdnje njihovo da se ne slažu sa Saveznom Vladom Njemačke i da ugovor ostaje. Čekamo pismeni odgovor – rekao je Dodik nakon sastanka.

Mađarska vlada izgubila je sve saveznike u EU. Zato Orban očajnički traži nove antidemokratske i proruske partnere, a ideološka netrpeljivost prema Briselu kod svih okupljenih jedan od faktora ujedinjenja.

Orban teži okupljanju neformalne koalicije zemalja koje dijele njegove nacionalističke i konzervativne ideale. Ne čudi da Orbanova politika uživa simpatije kod pojedinih bh. lidera. Zajedničko im je da bi uživali u blagodatima koje donosi EU ali da se pri tome ne moraju odreći aktuelnog načina vladavine, suzbijanja građanskih prava i cvjetajuće korupcije.

(A. J.)

hayat.ba

drugi upravo čitaju