21 C
Sarajevo
Pon, 08, 22

Dodik posjetom Rusiji kupuje glasače iz RS -a, Zapadu će zauzvrat dati nove ustupke

Piše: Ernad Metaj


Dodik opet u Rusiji! Tačno je da susret s ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim koji se desio, te najavljeni s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom jeste novo guranje prsta u oko Zapadu, ali Dodik je tamo otišao da spašava sebe. Slike sa Putinom i Lavrovim su predizborni folklor za biračko tijelo u RS -u koje je zbunjeno Dodikovim ateriranjem nedavno u Briselu.

Dodik kopira Vučića i pokušava igrati na dvije stolice. Rusima priča o borbi da im BiH ne uvede sankcije, a ljutnju Zapada pokušava ublažiti porukama da u Rusiji lobira za podršku produženja EUFOR -ove misije Althea u BiH. Između toga je navodno priča o ekonomskim pitanjima koja najviše opterećuje energetska kriza zbog evropskog bojkota ruskih energenata na što Dodik ne može utjecati nikako.

Posjeta Moskvi je isključivo za domaću upotrebu. To je kompenzacija na Dodikov pristanak u Briselu da se umjesto neustavnog prijenosa nadležnosti okrene jačanju institucija BiH.  Zna Dodik da će mu glasači zamjeriti na već dokazanoj nedosljednosti, ali računa da to po ko zna koji put može kompenzirati atakom na emocije.. Dodik vjeruje da je većina glasača u RS -u proruski orijentisana sve učiniti da te birače zadrži na svojoj strani. Neće biti lako, jer i opozicija igra na tu kartu, pa su u Briselu pokazali da državi misle možda čak i gore od Dodika.

Podrška Rusima glavni je predizborni adut u RS – u svima osim Pokretu za državu koji se opravdano nada da uz značajniju podršku glasača iz inostranstva može postati korektivni faktor u ovom entitetu. Sigurno je da se Dodik neće odreći Putina i Lavrova, ali je isto tako sigurno da sankcije Zapada čine svoje i da će do izbora i njima obećavati sve što može, pa i potpisati ono što se bude moralo.

  OZVANIČEN KRAJ IZGRADNJE MOSTA PREKO SAVE U BOSANSKOJ GRADIŠCI: JOŠ ĆEMO ČEKATI DA BUDE OTVOREN ZA SAOBRAĆAJ

Odlazak u Rusiju je samo novi dokaz neiskrenosti Dodikove politike koja je kao i ostatak vladajuće elite ogrezla u kriminalu. Ne voli Dodik samo Ruse zbog „bratskog odnosa naroda“, tamo je on svoj na svome i po pitanju korupcije. Rusija je sa Ukrajinom jedna od rijetkih zemalja koja je po percepciji korupcije iza BiH. Ukrajina je ratom zaustavljena u pokušaju da reformiše sistem, a čini se da Dodikovo balansiranje između Zapada i Rusije predstavlja i pokušaj da se reforme u BiH odgode.

Zato ne treba potcjenjivati ni spremnost političkih elita u BiH da se proizvedu novi sukobi, a posebno Dodika čija separatistička politika je već označena kao sigurnosna prijetnja na Balkanu. Nije Dodik naivan, na primjeru Ukrajine je naučio da bez sukoba, ili barem velikog straha od istih, dolazi vrijeme u kojem građani konačno moraju iskazati svoje nezadovoljstvo i frustraciju. Ukrajina je do rata imala nekoliko velikih protesta koji su rezultirali smjenom vlasti. Činjenica da se sve više građana u BiH odlučuje na samoubistvo, od čega skoro dvije trećine čine stanovnici RS -a jasno je da se uskoro mora podvući crta. Najbolje je da se to kako često ističu iz Pokreta za državu uradi olovkom i na izborima zauvijek precrtaju oni koji nam nikada nisu htjeli donijeti sreću. 

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa