DODIK IMA POTPUNU KONTROLU NAD FINANSIJAMA! METILJEVIĆ ZA HAYAT: FEDERACIJU ĆE TO KOŠTATI POLA MILIJARDE KM

dodik ima potpunu kontrolu nad finansijama! metiljević za hayat: federaciju će to koštati pola milijarde km

Dragan Čović ponovo optimističan. Nermin Nikšić zadovoljan urađenim kaže da ono što rade nema alternativu. Pitanje je imaju li građani ove zemlje razloga za optimizam? Ili je alternativa neka od zemalja Evrospke unije. Aktuelnu političku situaciju u zemlji analizirali smo u emisiji ‘7PLUS’ sa novinarom i političkim analitičarem Asimom Metiljevićem.

Novi sastanak danas delegacije Trojke, SNSD-a I HDZ-a. Pao je dogovor da se imenuje ministar finansija. Metiljević je na početku istako kako smo mi imali priliku da izbjegnemo ovaj scenarij.

  • Trojka je mogla davno da im ponovo prepusti Ministrarstvo vanskih poslova. Dodik je tačno znao šta će se desiti, iako je on govorio da će Ministarstvo vanjskih poslova pripasti RS-u, međutim Konaković je otišao na sastanak kod Dodika i postigli su dogovor da on bude ministar. Tada smo izgubili mogućnost da preuzmememo finsnsije, jer je Ministarstvo vanskih poslova Konaković forsirao – rekao je Metiljević.

Metiljević je objasnio, odnosno približio, kako je do sada tekla raspodjela i koliki su bili koeficijenti za raspodjelu sredstava.

dodik ima potpunu kontrolu nad finansijama! metiljević za hayat: federaciju će to koštati pola milijarde km
DODIK IMA POTPUNU KONTROLU NAD FINANSIJAMA! METILJEVIĆ ZA HAYAT: FEDERACIJU ĆE TO KOŠTATI POLA MILIJARDE KM
  • Ovoga puta premijer dolazi iz Federacije, sljedeći se bira iz RS-a. Dodik je mogao tada izabrati Ministarstvo vanjskih poslova, ali on je namjerno to prepustio Konakoviću. Dodik je uzeo finansije. Vidio je ovaj scenarij da ima kontrolu nad državnim finansijama. Danas je sve dobio. Riječ je o najvažnijem resoru. Novac se dijeli tako da Federaciji pripadne dvije trećine od indirektnih poreza, a RS-u jedna trećina. Jedan posto kada se koriguju to je 33,5 pripada RS-u, ali je napravljen dogovor. Trojka je već pristala tako da će oni imati 1 posto više, a to znači 100 miliona maraka godišnje. To je ključni razlog za ovo što se danas desilo – kazao je Metiljević.

Metiljević je napomenu kako je Amidžić istovremeno i predsjednik fiskalnog savjeta.

  • Dodik sada ima kontrolu nad finansijma. Prije 10 godina je SDP je napravio veliku izdaju. Nisu mogli da formiraju vlast. 11 mjeseci se čekalo. Dodik je majstor da napravi dramu da nešto ne može i da traži, tj. da trguje. Tada nije dozvolio da Zlatko bude ministar, ali onda su preko noći javili da je postignut dogovor. Tada je Dodik dobio obećanje da će se promjenti Zakon o ličnim dokumentima i tada smo uveli potpuno nove pasoše. Oni su se počeli štampati u Banjoj Luci, a to radi privatana firma Dodika i dan danas – kazao je Metiljević.

Metiljević kaže da će današnje odluke Federaciju koštati pola milijarde maraka u jednom mandatu.

dodik ima potpunu kontrolu nad finansijama! metiljević za hayat: federaciju će to koštati pola milijarde km
DODIK IMA POTPUNU KONTROLU NAD FINANSIJAMA! METILJEVIĆ ZA HAYAT: FEDERACIJU ĆE TO KOŠTATI POLA MILIJARDE KM
  • Problem je što oni nisu ponudili nikakvu argumentaciju zašto se povećava u RS-u. Ona ima past broja stanovnika. Pa kako onda može imati povećanje prihoda? Nijedan pokazatelj nije na strani RS-a. Sarajevo više uplaćuje PDV nego cijela RS. Kako onda njima rastu prihodi? Nema jasne matematičke osnove – rekao je Metiljević. 

Naveo je kako je i ovo jako loš dan za Trojku i da je ona je uradila loš posao sa ovim.

  • Morali su vidjeti scenarij. Mi nemamo nikavu kontrolu sada, Dodik može raditi šta hoće – kazao je Metiljević.

Za Dodika kaže kako je opasan jer je trgovac cijeli život. 

  • Morate znati njegovu karijeru. On je bio mladi traktorista. Pobijedio je na jednom takmičenju vozača traktora u selu Veselo. Njegov otac je prodavao paprika na zagrebačkoj pijaci. On je sa svojim bratom snadbijevao oca, a otac je spavo ljeti tako da je on odrastao u trgovačkoj porodici. Dobro su stajali zahvaljući pijaci i zna razmišlajti o novcu na drugačiji način. Također je imao i je jednu firmu koja se bavila namještajem. On je, dakle, jedan pragmatičan lik sve u parama gleda. Uspio je od SDP-a izvući maksimum – kazao je Metiljević. 

(E. P.)

Video uskoro…

hayat.ba

drugi upravo čitaju