18 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Dodik i Čović o jučerašnjem sastanku političkih lidera u Briselu: Mističan i tajnovit

dodik i čović o jučerašnjem sastanku političkih lidera u briselu: mističan i tajnovit

Mističan i tajnovit kvalifikacije su Milorada Dodika i Dragana Čovića o jučerašnjem sastanku političkih lidera u Briselu. Jasno je da je 19 zaključaka prihvaćeno, ali dokument u konačnici nije potpisan. Zasluge za izmjene u finalnoj verziji dokumenta Dodik je dan poslije pokušao pripisati pregovaračkom timu iz RS-a- iako saglasnost na dokument, osim SNSD-a, Ujedinjene Srpske I Socijalističke partije, nisu dali PDP i DNS, a SDS nije imao ni predstavnika. Ukoliko se sagledaju činjenice, najznačajnije izmjene napravljene su na zahtjev prisutnih probosanskih stranaka. Na njihovo institiranje potrebno je sprovesti reforme ustava i izbornog zakona šest mjeseci nakon formiranja svih nivoa vlasti. Predstavnici iz Republike Srpske pozivali su na raspravu i usvajanje odluke u Predsjedništvu BiH o situaciji u Ukrajini i za njih je ova tačka bila najveći kamen spoticanja.

– Naravno da će svako pokušati da govori o tome kako je nešto uspio. Jedini uspjeh ovog sastanka je to što smo uspjeli da napravimo neki politički, načelni dogovor, izjavio je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Stavovi Venecijaske komisije su predočeni javnosti ranije i oni podrazumjevaju pojednostavljenje nekih odredbi Ustava BiH u smislu smanjenja udjela u povlačenju vitalnog nacionalnog interesa, rekao je Mirko Šarović, predjsednik SDS-a.

Dokument nazvan “Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja napreduje na EU putu” bez potpisa predstavlja mrtvo slovo na papiru i moralno obećanje da će na prihvaćenim tačkama bh. lideri raditi do i nakon izbora. Koliko su naši političari spremni na saradnju govori činjenica da se sastanku nisu odazvali Dragan Čović, Fahrudin Radončić i Mirko Šarović. Čović smatra da je format sastanka promašen.

PROČITAJ  KORDIĆ ČOVIĆ BROJ DVA Bajrović: BiH ne treba mostarizacija, ali Mostaru treba demokratizacija

– Loše smo procijenili format ovog sastanka, rekao je Dragan Čović,  predsjednik HDZ BiH.

– U tom drugom, važnijem dijelu dokumenta nema ‘legitimnog predstavljanja' niti 'konstitutivnosti' (osim u preambuli koja se izvodi iz Ustava BiH) jer to nije dijelom evropskih standarda. Dogovorena je i “glatka”, odnosno nesmetana provedba izbornih rezultata na svim nivoima, a skladu sa zakonom propisanim rokovima. Prema tome jedini koji ima razloga za nervozu je Dodik i njegov partner Čović, rekao je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

-Click Here To Join Native Media

Iako Čović tvrdi da nije napravljen pomak na izbornim reformama jedna od tačaka obavezuje na ograničene ustavne i izborne reforme koje će u potpunosti biti u skladu sa presudama i međunarodnim prepourkama. Iz SDA nisu mogli sakriti optimizam.

– Ovaj politički sporazum je važan iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine.  Principi i obaveze iz Sporazuma predstavljaju mapu puta koji ne otvara samo vrata kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Cilj sastanka je u konačnici priprema za BiH i njen kadidatski status. Kako smo do sada mogli čuti i vidjeti, Briselski sastanak i dokumet svako od učesnika proizvoljno je protumačio, u skladu sa vlastitim interesima, kaže politička analitičarka Tanja Topić.

PROČITAJ  Komšić: U EU i NATO vlada neka vrsta straha da se sukob iz Ukrajine može prenijeti na našu regiju

– Nastavlja se saga domaćih političkih aktera. Svako je u tom potpisivanju ispričao svoju stranu medalje, kao da nisu bli na istom događaju, rekla nam je Tanja Topić, politička analitičarka.

Je li ovaj sastanak bio potrebniji našim političarima da učvrste ili uopće započnu saradnju ili je bio potreban Evropskoj Uniji kako bi sebi opravdali prisustvo i interes za ovu zemlju pokazat će se u vremenskim rokovima datim u dokumentu. Sigurno je samo da smo svjedočili još jednom sastanku sa kojeg su poslane čvrste poruke koje se temelje na moralnom pristupu naših političara prema akuelnoj situaciji, a  što se tiče morala, sudeći prema a dosadašnjem iskustvu, morali su se ponovno usaglasiti da nisu saglasni.

Više detalja pogledajte u video prilogu.

okanal.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa