DODIK I ČOVIĆ NEĆE U PREDSJEDNIŠTVO? OGREŠEVIĆ U DDBIH: MOGUĆE DA BIH PORED GRUZIJE I MOLDAVIJE BUDE KANDIDAT ZA EU

Više o ovoj temi saznali smo u današnjem izdanju emisije Dobar dan BiH od direktnog učesnika briselskog sastanka.

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES), bio je naš gost.

Sporazum vidi kao dobar iskorak u smislu članstva BiH u EU.

  • Iz Brisela je poslata snažna poruka. Dobro je što je format okupio predstavnike svih političkih stranaka iz BiH koje su parlamentarne, odnosno zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH. Suprotstavljene stavove političara iz entiteta RS treba posmatrati u kontekstu predizborne kampanje. Mislim da u strateške ciljeve BiH ne smijemo miješati dnevnu politiku. Naš cilj jeste približavanje EU. Za mene je važno da država BiH pravi iskorake – naveo je Ogrešević.

Pojašnjava da potpis na sporazum ne bi mnogo promijenio, jer su se akteri usmeno saglasili i pristali na njegov sadržaj.

  • Mnogo je važnije hoćemo li raditi na provedbi sadržaja sporazuma. Mi imamo historijat sa mnogo potpisanih sporazuma koji se kasnije nisu primjenjivali. Dakle, svi smo se obavezali da ćemo raditi na ovom dokumentu s ciljem da BiH dobije status zemlje kandidata za članstvu u EU. Ključna je reforma pravosuđa, Zakon o VSTV-u, paket zakona o sudovima. Ovo je načelna saglasnost koja se neće završiti jednim sastankom. Na ovom dokumentu će se morati mnogo raditi uz puno sastanaka. Fokus je na sadržaju, a ne potpisu, jer smo riječju potvrdili da se slažemo s tim – ističe Ogrešević.

Dodaje da su pojedini štetni prijedlozi odbijeni od strane probosanskih stranaka, kao i da sporazum može biti podstrek za razmatranje kandidatskog statusa BiH.

dodik i čović neće u predsjedništvo? ogrešević u ddbih: moguće da bih pored gruzije i moldavije bude kandidat za eu
DODIK I ČOVIĆ NEĆE U PREDSJEDNIŠTVO? OGREŠEVIĆ U DDBIH: MOGUĆE DA BIH PORED GRUZIJE I MOLDAVIJE BUDE KANDIDAT ZA EU
  • 23. i 24. juna bit će održana rasprava u evropskim institucijama o kandidatskom statusu Moldavije i Gruzije. Postoji mogućnost da BiH bude predmet rasprave, što je vrlo bitno. Možemo se kritički odnositi prema prošlosti, ali je bitnije fokus staviti na budućnost i ispunjavanje principa koje smo sporazumom preuzeli. Ne želim ništa prejudicirati niti doprinijeti stvaranju negativnog ambijenta oko ovog dokumenta, jer je dobar za našu zemlju. Probosanske stranke nisu prihvatile prijedloge koji bi zakomplikovali donošenje odluka, poput uvođenja mehanizma koordinacije – kazao je Ogrešević.

O izmjenama Izbornog zakona BiH po želji HDZ-a i uz vanjskopolitički pritisak Zagreba, Ogrešević kaže da ne dolaze u obzir.

  • Nećemo glasati za izmjene Izbornog zakona BiH koje ne budu u skladu sa sporazumom i parlamentarnom procedurom u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ustavne promjene se mogu provesti samo u paketu sa izbornom reformom. Nedolazak Čovića nije dobar jer narušava atmosferu povjerenja i diže tenzije. Time se onemogućava razgovor o kvalitetnim rješenjima – smatra Ogrešević.

Oprečne stavove predstavnika iz entiteta RS u Briselu Ogrešević pripisuje predizbornoj kampanji.

  • Neozbiljno je manipuliranje biračima od strane predstavnika iz entiteta RS koji su nedolascima na sjednice i blokadama usporili naš evropski put, posebno neglasanjem za zakone koji su uslov našeg članstva u EU – ocjenjuje Ogrešević.

Kako kaže, raspolaže određenim informacijama i glasinama da Čović i Dodik još uvijek nisu sigurni kandidati za Predsjedništvo BiH.

  • Načuo sam da se razmatra mogućnost da Čović ne bude kandidat za Predsjedništvo BiH. S druge strane, vjerovatno i Dodik sagledava koja mu je pozicija bolja – predsjednik entiteta RS ili član Predsjedništva BiH – zaključio je Ogrešević.

(M. Imamović)

Video pogledajte OVDJE.

hayat.ba

drugi upravo čitaju