8 C
Sarajevo
Čet, 03, 23

DOBRA VIJEST ZA PENZIONERE: FEDERALNI PENZIONI FOND U PLUSU 80 MILIONA KM!

Zahvaljujući novim reformskim i zakonskim odredbama penzioneri u FBiH danas imaju stabilan penzioni fond. Od marta 2018. godine prosječna penzija u Federaciji BiH porasla je za 31 posto, a minimalna za 35 posto.

Poboljšavanjem ekonomskih prilika u Federaciji, rastom prosječne plaće, poboljšanom disciplinom obveznika plaćanja doprinosa, deficit je već 2018. godine anuliran, a Zavod u posljednje tri godine bilježi višak prihoda u odnosu na rashode.

Zahvaljujući reformi Zakona o PIO-u u FBiH iz 2018. godine omogućena je redovnu isplatu penzija.

Ova reforma dovela je i do toga da je otklonjen uzrok nesrazmjernog rasta broja penzionera/umirovljenika, te ostvarivanja nepravedno visokih mirovina čime se stabilizirao mirovinski sustav.

“Valja napomenuti, da su od 1. 3. 2018. do danas, sve mirovine uvećane četiri puta redovitim usklađivanje, jednom izvanrednim usklađivanjem, da su uz to, minimalne mirovine tri puta povećavane, te je u tri navrata isplaćena jednokratna pomoć umirovljenicima”, kazao je za Akta.ba glasnogovornik Zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić.

Minimalna penzija je u navedenom razdoblju porasla s 326 KM, koliko je iznosila početkom 2018., na sadašnjih 445 KM, a najviša penzija 2.174 KM.

Zbog zakonskog ograničenja kojim je određeno da se najviša neće uvećavati dok najniža ne dosegne petinu najviše, nije se povećavala.

Kako je posljednjim povećanjem minimalnih penzija dosegla petinu najviše, ove će se godine usklađivati tačnije povećati i najviša penzija.

Kvesić je kazao da je prosječna penzija svih penzionera u 2018. iznosila 398,97 KM, dok je u 2022. ona iznosila 482,51 KM.

Zakon o PIO koji je donijet 2018. godine donio je i novi izračun penzija kroz bodovnu formulu.

Penzije danas zavise samo od perioda stažnog osiguranja i uplaćenog doprinosa umjesto od ranijeg sistema koji je bio koeficijenta.

Penzije se isplaćuju redovno, petog u mjesecu i one su garantovane, bez obzira na smanjenje u budžetu. One su drugi prioritet u isplati iz budžeta, odmah nakon servisiranja vanjskog i unutrašnjeg duga.

Ne uvažavajući taj prijedlog i bez konsultacija sa Savezom, Vlada Federacije BiH na telefonskoj sjednici donosi odluku o povećanju samo najnižih penzija za pet posto, iako joj je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućen veći procenat povećanja.

Iz Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH naglašavaju da je Vlada uredbom u julu dodijelila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM svim penzionerima/umirovljenicima, iako bi Savez, da je konsultovan, predložio 150 KM za penzionere/umirovljenike sa najnižim penzijama, a ostalim po 50 KM.

“Mi smo prije ove odluke o povećanju najnižih mirovina, Vladi preko resornog ministarstva dostavili prijedlog da se sve mirovine izvanredno usklade za 4,35 odsto jer su finansijski pokazatelji pozitivni. Ima novca za spomenuto povećanje, no Vlada je u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima donijela odluku o povećanju najnižih mirovina u iznosu od 5 odsto”, kazao je Kvesić.

U prvih devet mjeseci u oblasti rješavanja o pravima iz MIO/PIO, zaprimljeno je oko 100 hiljada predmetnih spisa, a u istom razdoblju je urađeno oko 95 hiljada rješenja.

“Ovo ne znači da je u pravo uvedeno novih 95 hiljada korisnika, jer po jednom predmetu se može donijeti više rješenja, a tu su i rješenja poput rješenja o obustavi, rješenja o ponovnoj uspostavi, rješenja o nasljeđivanju i sl.” pojasnio je Kvesić.

Prema najavama vladajućih struktura, penzioneri/umirovljenici ne trebaju brinuti, povećanja penzija će se nastaviti jer je sistem stabilan.

hayat.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 1 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa