25 C
Sarajevo
Čet, 07, 22

Direktoru škole dvije godine zatvora, zloupotrebe u oblasti obrazovanja odraslih

SARAJEVO, (Patria) – Z.R. iz Prijedora, bivši direktor Mašinske škole u tom gradu, osuđen je u Osnovnom sudu u Prijedoru na dvije godine zatvora zbog pronevjere 61.894 KM.

Kako se navodi u presudi, Z.R. je kao direktor JU Mašinska škola Prijedor zajedno s pomoćnikom direktora S.Č. i profesorom matematike M.Š. u toj školi na osnovu prethodnog zajedničkog dogovora, iskoristio položaj članova Komisije i koordinatora Programa za obrazovanje odraslih školi tokom vođenja programa.

To se desilo od kraja 2013. do kraja 2015. godine i u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, protivpravno je prisvojio 61.894.09 KM.

Prema navodima presude od polaznika Programa za obrazovanje odraslih u prostorijama škole preuzimao je u gotovini novac na ime iznosa školarine, koji je zadržao za sebe i isti nije položio na račun posebnih namjena JU "Mašinske škole" Prijedor i, tako prouzrokovao štetu školi i gradu Prijedor.

U presudi je navedeno da je od 70 osoba uzimao različite nočane iznose.

"Dakle, protivpravno prisvojio novac koji mu je povjeren u radu u pravnom licu, a iznos pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od 50.000 KM, čime je, učinio produženo krivično djelo pronevjera iz člana 348. stav 3. u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakona RS, a sve u vezi sa članom 42a. i članom 23. Krivičnog zakona RS", navodi se u presudi.

PROČITAJ  PJANIĆU I MUHAREMOVIĆU PO SEDAM GODINA ZATVORA, OSUĐEN I BIVŠI STEČAJNI UPRAVNIK

Oštećeni JU "Mašinska škola" Prijedor i grad Prijedor se u pogledu imovinskopravnog zahtjeva upućuju na parnični postupak.

-Click Here To Join Native Media

Z.R. se obavezuje da sudu plati troškove krivičnog postupka u iznosu od 350 KM, u roku od 30 dana računajući od dana pravosnažnosti presude.

nap.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Mirko
Mirkohttps://javno.ba
Mirko je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istraživač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

drugi upravo čitaju

MOŽDA VAS ZANIMa